Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

06.10.2021 | Alkoholi

Aikamatka

Nimimerkki: Peloton en oo

Tämä matkani alkoi virallisesti perjantaina 1.10.2021 erään aluesairaalan röntgenosastolta. Siellä minulle tehtiin vatsanseudun ultraäänikuvaus. Kuvauksessa ilmeni, että minulla on maksakirroosi.

Tätä kyseistä hetkeä oli edeltänyt pitkällinen sairastelu josta viimeisenä löytyi eräs sairaus syksyllä 2020. Siitä syystä minua kontrolloitiin tiheästi jotta minulle olisi löytynyt sopiva lääkitys tuohon vaivaan. Verikokeita otettaessa tuolla matkalla huomattiin maksa-arvojeni olevan yhä enemmän kohollaan kerta toisensa jälkeen. Asiaa kun puitiin lääkäreiden kanssa paljastui minun roolini asiassa eli hyvin pitkään jatkunut tissuttele joka oli kasvusuunnassa. Lienee riippuvuudellakin osuutta asiaan samoin kuin rasvoittuneella maksallani.

Kirroosidiagnoosin ultran välityksellä saadessani muistan automatkani pois sairaalalta. Sanoin itselleni, että se oli nyt sitten siinä. Päätin luopua alkoholista koko loppuelämäni ajaksi. Soitin miehelleni ja kerroin, että ”se se oli”. Mieleni oli itkunsekainen mutta samalla äärimmäisen levollinen. Olin vaistonnut asian vaikka oireita minulla ei juurikaan ollut.

Tunteet vaihtelivat tuon automatkan ajan aina itsesyytöksistä katkeruuteen, vihaan ja raivoon asti. Joka toinen minuutti olin kuitenkin helpottunut. Pelko oli myös vahvasti läsnä sillä jokainen tietää, että kirroosi on kuolemaksi ennemmin tai myöhemmin.

Sitten alkoi se valtava googletus. Kuolen huomenna, en kuolekaan, kirroosin etenemistä voi pitkittää, sitä voi hoitaa ja niin edelleen. Toivoa on jos ja kun alkuvaiheessa lopettaa alkoholinkäytön kokonaan. Tietokoneruudulla vilisi sanoja: elinajan ennuste, maksansiirto, äkkikuolema, verensyöksy ruokatorvesta, maksasyöpä, kutina, askites, keltaisuus ja niin edelleen.

Ensin päätin etten kerro muille. Samana päivänä ilmoitin usealle ystävälle, että näin on asia.

Nyt asiasta on neljä päivää ja olen käynyt toisessa lääkärissä jonka kanssa pohdimme asiaa koska maksani tilasta johtuen ei voi nyt aloittaa tehokkaita lääkkeitä tuohon toiseen sairauteen. Asiaa aletaan nyt kaivelemaan todenteolla eli seuraavana vuorossa on gastroenterologi joka tullee tutkimaan suoliston ja ruokatorven kuntoa. Asioita aletaan nyt panemaan pakettiin ja suunnitellaan kuinka näitä sairauksia voidaan turvallisesti hoitaa kaikkia yhdessä. Helpommaksi asiaa ei tee se, että minulla on myös monia monia muitakin sairauksia.

Matka tältä osin on siis alussa koska tämä tissuttelun aikapommi nyt räjähti tähän hiukan yllättäen.

Kuolemanpelko tupsahti kyytiin mutta näillä eväillä on nyt matkaa jatkettava. Katsotaan voidaanko matkanopeutta edes hidastaa jotta päätepysäkki olisi mahdollisimman pitkän ajan päässä 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit

(10)

Location

Muutos

07.10.2021 10:30:02

Samankaltainen tarin minulla. Diagnoosi tosin rasvamaksa pitkäaikaisen tissuttelua aiheuttama. Sai kyllä miettimään asioita. Maksa-arvot koholla GT 370. Tämä herätti. Tsemppiä.

Ainasataa

12.10.2021 20:51:25

No on varmasti ollut ihan kauhea pommi kuulla diagnoosi. Olet onneksi hyvissä käsissä Suomessa kun tutkitaan ja hoidetaan. Supervoimahaleja sinulle matkallesi tulevaan syksyyn ja talveen ja hoitojen alkamisiin. On ainakin todella konkereettinen hyvä syy alkaa raitiiksi

Ankanpoika69

01.12.2021 00:04:10

Iltaa, Aikamatka kirjoituksen kirjoittanut täällä kirjoittaa ja kertoo kuinka nyt menee. Olen ollut nyt 60 vuorokautta täysin tipattomana. Olen todella tyytyväinen päätökseeni ja voin suositella kaikille. Olo on erittäin hyvä. Kaikki veriarvoni ovat parantuneet ja ovat viitearvoissa lukuunottamatta niitä jotka ovat muista sairauksista johtuen hiukan poikkeuksellisia sekä kaksi maksa-arvoa ovat vielä koholla mutta nekin ovat jo tippuneet puolella! (lähtökohta niissä oli aika hurja) Mielitekoja on ollut silloin tällöin mutta mielestäni lieviä sellaisia. Päätös on luja ja se kannustaa minua. Pettäisin itseäni sallimalla edes sen yhden juoman. Alkoholittomia juomia menee. Vichyä, nolla olutta ja sidukkaa. Uutena innostuksena Schweppes ja sen kaltaiset Russian Tonic, Indian Tonic jne. Huomaan, että tapa avata tölkki on tosi piintynyt tapa! Se naps pitää kuulua . Seuraava lääkärikäynti on gastroenterologilla joka on nyt ensimmäinen lekuri joka tulkitsee noita viime viikolla tulleita uusia labra-arvoja. Jännä nähdä kommentit. Mielenkiintoista olisi päästä jossain vaiheessa uuteen vatsaultraan jossa voisi nähdä onko maksassa tapahtunut muutoksia parempaan sitten viime kerran. Aikamatka on vasta lyhyt ja odotan innolla, virkeänä sen jatkumista loputtomiin. Toivon, että kirroosi olisi peruttu tai ainakin pysäytetty loppuelämäksi. Voin todella kannustaa ja suositella alkoholittomuutta kaikille. Ei voi ymmärtää kuinka huippua tämä on ennenkuin kokee sen. Tajuaa todella, että alkoholi on oikeesti ihan turha juoma. Olen muuten tällä matkalla oppinut miten selviää mieliteosta ja siitä hetkestä kun harkitsee kauppareissua tölkkihyllylle. KUN se mieliteko tulee mietin seuraavaa: "no niin, nyt se taas tuli, älä mieti sitä, keksi nyt jotain tekemistä ja muista että se menee ihan kohta ohi ja olet ylpeä kun taas kerran voitit sen". Ja niin se toimii! Joka kerta se mieliteko on lyhyempi hetki ja se tulee harvemmin. Uskon, että se poistuu kokonaan. Tsemppiä kaikille! Tehkää se päätös mun kanssa :) Se onnistuu!

Pömpeli1

09.06.2022 13:22:34

Ihanaa ja kannustavaa

Ankanpoika69

30.10.2022 23:01:07

Ankanpoika täällä moi, nyt on mennyt vuosi raittiina. Ruokatorvesta löytyi silloin viime kirjoituksen jälkeen ruokatorven suonikohjut eli varixet.  Ne operoitiin eli hirtettiin gastroskopiassa. Eivät ole uusiutuneet. Onneksi ne eivät kerinneet revetä ja syöstä verta. Siinä on hengenlähtö lähellä jos niin käy. Maksa-arvot ovat nyt hyvät paitsi ne jotka kertovat maksavaurion olemassaolosta. Maksakirroosini luokitus on Child Pugh A. Mä olen miettinyt keinoa millä voisin auttaa muita tuomalla esille omaa matkaani. Voisin toimia vertaistukena tai jotain sellaista. Maksakirroosi on salakavala juttu. Pystyisin myös antaa vertaistukea riippuvaisille. Kyllä mun tekee monesti mieli korkata ja tiedän mitä tää on. Se on minuutteja, tunteja ja päiviä. Ikuisesti.

Tinja

31.10.2022 00:35:19

Et tiiäkään, miten ymmärrän sua.. mulla todettiin pari kk sitten haimatulehdus. Oli eka sellainen mutta nelikymppisenä aika pysäyttävä tieto. Lekuri sanoi ettei enää kannata koskaan juoda. Monethan on kokenu sen lukuisia kertoja mutta en uskalla enää kokeilla, kestäiskö kuitenkin vielä ottaa.. kun seuraava känni voi olla viimenen enkä halua kuolla. Enkä kokea sitä fyysistä ja varsinkin henkistä kipua ja itsesyytöksiä, toivottomuutta ja ahdistusta. Viikko viikolta on mennyt paremmin raittiina. Vaihtoehtoni kyllä tiedän oikein hyvin. Valitsen tässä vaiheessa elämän. Toivottavasti minun ei tarvitsis enää luisua jokailtaiseen tissutteluun ja viikonloppujen enempään käyttöön. Paljon tsemppiä ja parempaa vointia sulle! Ja kiitos kun jaoit tarinasi. <3 

Ankanpoika ( unohdin kirjautua mutta oon sama hlö)

07.11.2022 06:27:42

Moi Tinja, kiva jos mun tarinasta oli jotain hyötyä.  Siinäpä se juuri on, että valintana on se elämä mutta silti mielessä käy joskus, että voisko edes vähän tai kerran kokeilla. Kun ei uskalla eikä  halua tosiaankaan sitä henkistä morkkista myöskään saatikka kuolemaa. Tahtoo elää!  Haimatulehdus on kuulemani mukaan kivulias kun kirroosi taas ei ainakaan mulla tuntunut eikä tunnu missään. Ainoa oli oksentamani veri ja paskomani veri. Ne ovat olleet jo "hengenlähto lähellä" juttuja. En tajunnut sitä silloin kun tärisin horkassa peiton alla. Enkeli on ollut matkassa. Tuo raittius muuten muuttaa muotoaan koko ajan. Mulle tuli joidenkin viikkojen jälkeen voittaja fiilis kun pääsi yli niistä "nyt meen kyllä kauppaan" ajatuksista. Se helpottaa koko ajan, luota siihen! Tulee hetki että on sen himon yläpuolella! Kunnes taas... On tää kyllä varmaa  lopunikäinen vuoristorata mutta sen kanssa on pakko oppia olemaan. Alkoholisti on aina alkoholisti, ikävä kyllä. Tsemppiä myös Sinulle! Lupaan olla joka hetki tukenasi kun on vaikeeta❤️tälleen etänä? Kyllä me jaksellaan.  On tää niin hienoa verrattuna siihen huurupäisenä olemiseen. Maailma näyttää ihan erilaiselta...

Tinja

15.11.2022 00:16:38

Joo, tuskat oli kyllä eeppiset. Olin sairaalassa viikon mutta lievempi kipu jatkui vielä pari viikkoa enemmän ja vähemmän. Kirroosikin kuulostaa rankalta setilyä. ? Raittius on muuttanut muotoaan mullakin, olen alkanut taas kuntoilla niin kuin ennen vanhaan ja se, mikä on paras havainto näiden raittiiden viikkojen kuluessa niin on se, ettei ALKOHOLI OLE MIELESSÄ KOKO AJAN. Joka aamu. Joka ilta. Ja sata kertaa siinä välissä! Laskutoimituksia, montako tänään voi ottaa että huomenna kylenis töihin tai monelta pääsee ottaan ekan jne. Oon myös saanu pitemmän pinnan eka kertaa elämässäni. Juovana aikana vitutti pienimmätkin asiat, ihan kaikki! Tietty olen aikaansaavampi myös mutta kieltämättä on käynyt jääkylmät bissetkin mielessä. Että eikö enää koskaan. Saa nähä, miten tää jatkuu. Kontrolli haiman tilasta piakkoin. Mutta mielisla on parempi kuin pari kk sitten..  kiva oli kuulla susta, hyviä meininkejä sulle! ❤️ 

Ankanpoika69

17.11.2022 15:03:41

Moi taas, joo mun läheisellä on ollut myös muutaman kerran haimatulehdus joiden jälkeen on ollut myös parisen vuotta raittiina. Sanoi, ettei sellaisia tuskia halua kellekkään.Hänellä oli ilmeisesti tullut myös sappitiehyeihin muutoksia mutta tarkemmin en tiedä. Todellakin elämä muuttuu suurestikin kun jaksaa ja kiinnostaa tehdä jotain kun koko aika ei mene just siihen laskemiseen että milloin ja monta voi ottaa. Siis oikeesti ajattele!! Niin alhaalla sitä ihminen on kun alkoholi koukuttaa. (ja joo lukijoille tiedoksi että on tässä paljon muutakin kuin tuo eli käyty mm. itsemurha ym.meiningit läpi) Tässä sitä mennään hissukseen ja hyvällä mallilla just. Toivotaan Tinja, että sun kontrollit oli ok :) <3

Ankanpoika69

02.01.2023 03:28:33

Raitista ja reipasta vuotta 2023 kaikille!  Ootteko jaksaneet tsempata? Mulla on ollut tässä välissä kaikkia muita lekureita mutta myös maksaultrakin sitten viime kirjoittaman. Kirroosi on ja pysyy, tietenkin mutta se ei ole edennyt koska en juo. Maksa-arvot ovat normaalin viitearvojen sisällä paitsi yksi muistaakseni joka kertoo olemassaolevasta maksavauriosta eli se ei normalisoidu ikinä. Voin tunnustaa, että välillä on xxxx vaikeaa kun ei saa juoda? , tunnustan senkin, että kerran join kaksi isoa tölkkiä saunajuomaa ja lasin pari viiniä. Meni päähän ja vitutti että miksi kokeilin. Tuli pelotus, morkkis ja paska fiilis mutta mikä tärkeintä , sain vahvistuksen että ei kannata, eikä hyödytä kokeilla. Ei ole sen arvoista!!!! Eli loppuelämän raittius jatkuu!!!! Välillä kyllä ottaa päähän ihan sairaasti että kuinka sitä on OLLUT NIIN TYHMÄ ETTEI USKONUT RASVAMAKSAVAIHEESSA LOPETTAA JUOMISTA!!!!!! Ei oltas nyt kirroosissa. Mutta hei! Kirroosin ollessa lievä, lievin muoto mikä mulla on voi elää ja elää normaalipituisen elämän!! Se kyllä motivoi jatkamaan raittiutta. Kaikkea hyvää teille tälle vuodelle❤️❤️❤️