Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Palveluita lapsille ja nuorille

Päivitetty 1.11.2011

Lasten ja nuorten päihteisiin liittyvissä pulmissa ei Suomessa tarvitse olla yksin. Mikäli paikkakunnallasi on nuorisoasema tai A-klinikka/päihdeklinikka, voit aina kääntyä niiden puoleen kaikissa päihteisiin liittyvissä kysymyksissä. Palvelut siellä ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. A-klinikoilla ja nuorisoasemilla työskentelee mm. sairaanhoitajia, sosiaaliterapeutteja sekä lääkäreitä. Kyseiset hoitopaikat palvelevat koko perhettä. Hoito perustuu vapaaehtoisuuteen.

Mikäli paikkakunnallasi ei ole A-klinikkaa tai nuorisoasemaa, voit kääntyä terveyskeskuksen puoleen ja keskustella ongelmistasi lääkärin kanssa. Myös sosiaalitoimistojen sosiaalityöntekijöillä on valmiudet auttaa monissa päihteisiin liittyvissä kysymyksissä tai ohjata asiakas edelleen asianmukaiseen jatkohoitopaikkaan. Sama koskee nuorten mielenterveystoimistoja ja poliklinikoita sekä kasvatus- ja perheneuvoloita. Oppilaitosten kuraattorit ja terveydenhoitajat auttavat myös näissä asioissa. Tärkeinä linkkeinä saattavat olla myös kuntien nuorisotyöntekijät, joista monet kohtaavat alkoholiin ja muihin huumeisiin liittyviä ongelmia työssään lähes päivittäin.

Useilla seurakunnilla on nuorisotyöhön erikoistuneita työntekijöitä, jotka ovat valmiita keskustelemaan ja auttamaan päihdekysymyksissä. Lisäksi eräät vapaaehtoisjärjestöt kuten Irti Huumeista ry tarjoavat huumeita käyttäville sekä heidän omaisilleen erilaisia neuvonta- ja tukipalveluita. Mannerheimin lastensuojeluliitolla on Lasten ja nuorten puhelin ja netti, jossa voit nimettömänä puhua mistä tahansa sinua askarruttavasta kysymyksestä.

Edellä on lueteltu monia vaihtoehtoja, joista saat apua päihdekysymysten yllättäessä. Monet niistä tarjoavat apuaan myös monissa muissa vaikeissa elämäntilanteissa (mm. seksuaalinen hyväksikäyttö, perheväkivalta, koulukiusaaminen, ihmissuhde- tai seurusteluongelmat, vanhempien päihdeongelma). Myös peliriippuvuuteen voi hakea helpotusta esimerkiksi A-klinikoilta.

Paikkakuntasi palveluiden puhelinnumerot löydät verkon hakupalvelulla (Google) tai kuntasi kotisivulta. Tarkempia tietoja saat paikallisen A-klinikan yksiköistä tai nuorisoasemilta. Mikäli avohoidon palvelujen ei katsota riittävän tai ne eivät ole tarkoituksenmukaisia, Suomessa on useita nuorten päihdeongelmiin erikoistuneita hoitoyhteisöjä ja laitoksia sekä myös asumispalveluja. Myös näistä saat tarkempia tietoja edellämainituista avohoidon yksiköistä tai vaikkapa tämän Päihdelinkin kautta. Tärkeintä on, että tiedät apua olevan saatavilla.

Esa Tolonen
sosiaaliterapeutti, Kymen A-klinikkatoimi

Päivittänyt:
Tuija Vilkko
TtM, psyksh., kehittämiskoordinaattori
Kettutien erityispoliklinikka/Järvenpään sosiaalisairaala

Alkuperäinen julkaisu 20.12.2005

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 3185 - Keskiarvo: 2