Alkoholin käytön riskit – AUDIT
Käytätkö alkoholia kohtuullisesti vai ehkä liikaa? Vastaamalla AUDIT-testin kysymyksiin saa monipuolisen kuvan juomiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista. Valitse se vaihtoehto, joka parhaiten vastaa omaa tilannettasi. Testin kysymykset koskevat viimeksi kulunutta vuoden jaksoa.
Testin palautteita ei saa kopioida ilman lupaa. Kopiointikysymyksissä otathan yhteyttä [email protected].
Vastaamalla AUDIT-testin kysymyksiin saa monipuolisen kuvan juomiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista, tai vaihtoehtoisesti tiedon, että pulmia ei ole lähitulevaisuudessa näköpiirissä. Kokonaispistemäärä ilmaisee riskin yleisen tason ja asteen, ja sen lisäksi vastaukset yksittäisiin kysymyksiin antavat jäsennellymmän kuvan siitä, millaisiin piirteisiin juomisessa kenties kannattaa kiinnittää huomiota.
Testin kysymykset koskevat viimeksi kulunutta vuoden jaksoa. Siten testin avulla voi seurata, miten juomisen muutokset vaikuttavat testituloksiin.
AUDIT sai alkunsa 1980-luvulla, kun Maailman terveysjärjestö, WHO antoi tutkijaryhmän tehtäväksi kehittää sellaisen kyselyn, jonka avulla voidaan helposti tunnistaa alkoholin käytön aiheuttamia riskejä terveydenhuollon asiakkaiden parissa. Testin haluttiin soveltuvan käytettäväksi sekä kehittyneissä että kehitysmaissa ja toisistaan poikkeavissa kulttuureissa. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa oli mukana kuusi maata: Norja, Australia, Kenia, Bulgaria, Meksiko ja USA.
AUDIT-testin kolme ensimmäistä kysymystä mittavat juomisen määriä, sitä kuinka usein juo ja kuinka usein juo runsaasti eli kuusi tai useampia annoksia kerralla. Seuraavat kolme kysymystä antavat viitteitä alkoholiriippuvuudesta. Loput neljä kysymystä kuvastavat juomisen erilaisia haitallisia seurauksia; syyllisyyttä, muistinmenetyksiä, tapaturmia, läheisten huolestumista. Kun katsoo omia vastauksiaan eri kysymyksiin, kannattaa panna merkille, mihin näistä kolmesta alueesta omien vastausten enimmät pisteet osuvat.
Testin maksimipistemäärä on 40. Mitä korkeampi pistemäärä testin tuloksena on, sitä vakavamman asteisia ovat vastaajan alkoholin käytön haitat. Useimmiten arvioidaan, että kun testipisteet ovat 20 tai enemmän, vastaajalle suositellaan hoitoon hakeutumista. On silti tarpeen muistaa, että AUDIT-testi ei ole varsinainen diagnostinen työkalu, eli sen tulosten perusteella ei voida yksin päätellä, että testattava on suurkuluttaja tai alkoholisti. Riskirajan ylittävät testipistemäärät merkitsevät, että omalle juomiselle on tarpeen tehdä jotain ja tarvittaessa etsiytyä perusteellisempaan tilannearvioon, tutkimuksiin tai hoitoon.
Päihdelinkin AUDIT-testin pisterajoja on myös tarkistettu Käypä hoito -suosituksen näytönastekatsauksen havaintojen mukaisesti (Aalto & Komulainen 2015 https://www.kaypahoito.fi/nak04610)
Lähde: Maailman terveysjärjestö WHO (AUDIT-testi).
Tykkää, jaa