Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Alkoholin käytön lopettaminen

Usein alkoholia paljon kuluttavat ihmiset huomaavat vähentämisyritysten epäonnistuvan kerta toisensa jälkeen. Tällöin on paikallaan miettiä olisiko alkoholin käytöstä järkevää luopua kokonaan.

Juomisensa kokonaan lopettaneet kertovat raitistuneensa monin eri tavoin (kurkista Me Lopettajat -keskusteluun).

Yritä rentoutua ja levätä. Helpota stressiä ulkoilemalla, liikkumalla säännöllisesti, kuuntelemalla lempimusiikkiasi, tekemällä kotitöitä. Syö hyvin ja terveellisesti. Uusi harrastuskin voisi piristää mieltä. Luo suhteita ystäviisi, jotka eivät käytä päihteitä. Pääasia on, että teet mitä tahansa muuta suunnataksesi huomiosi pois juomishaluistasi. Suunnittele ajankäyttösi, tiedosta hankalat hetket etukäteen ja mieti miten selviät niistä.

Kunnollisen ja riittävän unen saaminen on myös tärkeää. Valmistaudu kuitenkin siihen, että saatat kärsiä unettomuudesta. Se ei ole vakavaa. Normaalit unenlahjasi palautuvat viimeistään lähiviikkoina. Jos näin ei tapahdu, voi olla hyvä piipahtaa lääkärin pakeilla. 

Älä tee elinikäisiä raittiuslupauksia, vaan pitäydy lähitavoitteissa, jotka voit saavuttaa. Päätä esimerkiksi, että tällä viikolla tai tänään en juo. Alussa voi olla järkevää pilkkoa päivä vieläkin pienempiin osasiin. Voit esimerkiksi päättää tunti kerrallaan, ettet tartu lasiin tai pulloon oli kiusaus kuinka suuri tahansa. OmaPäihdelinkin kalenteriin voi merkitä päivän fiiliksen ja päiväkirjaan purkaa tuntoja. Alkoholittomien päivien kerääntyminen on palkitsevaa ja tsemppaa eteenpäin!

Varaa itsellesi aikaa, juomatapojen muuttaminen on kovaa työtä. Toisaalta mitä enemmän olet juomisen parissa aikaa viettänyt, sitä enemmän sitä nyt on muiden asioiden tekemiseen. Jos joku asia pohdituttaa sinua erityisesti, voit ottaa yhteyttä vaikkapa Päihdelinkin neuvontapalveluun. Se on maksutonta ja saat asiantuntijan vastauksen muutamassa päivässä.

Joskus on järkevää hakeutua ammattiavun piiriin. Apua ja tukea alkoholin käytön lopettamiseen saat kuntasi päihdepalveluista (katso yhteystiedon kuntasi verkkosivulta).  

Kun olet päättänyt lopettaa, sinun kannattaa ainakin aluksi välttää:

  • ihmisiä, jotka juovat
  • paikkoja, joissa juodaan
  • paikkoja, joissa olet itse juonut
  • alkoholijuomien pitämistä kotona
  • reittejä, joiden varrella on kantapaikkasi, alkoholimyymälä tai muu houkutus
Pvm:

Kukaan ei ymmärrä tilannettasi yhtä hyvin kuin toinen saman kokenut. Tästä syystä vertaistuki on todella arvokasta alkoholin käyttöä lopettaessa. Kannattaa siis hakeutua vertaistuen pariin. Hyviä vertaistukipaikkoja ovat esimerkiksi AA, A-klinikoiden/päihdeklinikoiden vertaistukiryhmät ja Päihdelinkissä Me Lopettajat -yhteisö. 

Tee myös tehtävät Houkutusten hallinta ja Retkahdus.