Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Alkoholimyrkytys

Päivitetty 23.4.2020

Suomessa kuolee vuosittain yli 200 ihmistä alkoholimyrkytykseen. Lisäksi alkoholin ja jonkin lääkeaineen yhdessä aiheuttamia myrkytyskuolemia tapahtuu jonkin verran. Myrkytyskuolemien määrä Suomessa on maailman kärkipäässä, ja moninkertainen verrattuna esimerkiksi muihin Pohjoismaihin.

Alkoholimyrkytys aiheutuu runsaan alkoholimäärän nopeasta nauttimisesta. Veren alkoholipitoisuuden kohoaminen yli kolmen promillen aiheuttaa jo myrkytyskuoleman uhan suurelle osalle ihmisiä. Varmin tapa välttyä myrkytykseltä on juoda vain vähän tai ei lainkaan. Yksi ravintola-annos tai keskiolutpullo nostaa veren alkoholia 0,2 promillesta alkaen ihmisen painosta riippuen. Pullo Koskenkorvaa nopeasti juotuna voi siis kohottaa veren alkoholipitoisuutta vaarallisen paljon. Runsas juominen voi lisäksi viedä muistin, ja kyky tarkkailla juomista pettää. Valtaosa myrkytyskuolemista onkin tapaturmia.

Ketkä sitten ovat vaaravyöhykkeessä? Ensi kertoja alkoholia nauttivat lapset ovat todellisessa hengenvaarassa. Suurin osa myrkytyskuolemista tapahtuu kuitenkin runsaasti juoville keski-ikäisille miehille. Toistuvat humalatilat eivät siis suojele myrkytyskuoleman vaaralta, vaikka alkoholin sietokyky olisikin kohonnut poikkeuksellisen suureksi.

Tapaturmat, hukkumiset ja muut onnettomuudet ovat tavallisia voimakkaassa humalatilassa olevilla. Varsinaisina alkoholimyrkytyskuolemina pidetään silti vain tapauksia, joissa alkoholi on aiheuttanut hengityksen lamaantumisen, sydämen pysähtymisen tai sammumisen seurauksena oksennukseen tukehtumisen. Äkillinen sydämen pysähtyminen voi tulla rytmihäiriön seurauksena laskuhumalassa. Alkoholimyrkytyskuolema voi siis kohdata myös alle kolmen promillen humalatilassa.

Mitä tehdä jos kaveri sammuu? Älä jätä häntä heitteille. Jos et saa häntä hereille, toimita hänet heti sairaalatutkintaan ja seurantaan. Jos saat hänet hetkeksi hereille, aseta hänet kylkiasentoon, jottei hän tukehtuisi oksennukseen. Potilaan tilaa on edelleen seurattava. Jos tilassa ilmenee jotain epäilyttävää, esim. hengitysvaikeuksia, toimita hänet sairaalatarkkailuun. Sammumista seuraa tavallista ankarampi krapula. Lepo rauhallisissa olosuhteissa on silloin hyväksi. Fyysistä rasitusta on vältettävä. Ei krapularyyppyjä. Sokeripitoiset juomat ja lihaliemi pieninä annoksina ovat parempia krapulalääkkeitä.

Antti Holopainen
Ylilääkäri
Järvenpään sosiaalisairaala

Päivittänyt:
Janne Nahkuri
projektisuunnittelija, Verkko-Vinkki, A-klinikkasäätiö

 

Alkuperäinen julkaisu 6.4.2006

Huumeisiin ja alkoholiin kuolleita aiempaa enemmän. Tilastokeskus 16.12.2019.
Lähde saatavilla sähköisesti.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 3183 - Keskiarvo: 2