Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

22.11.2007 | Pelaaminen

Elämää peliriippuvuuden kanssa

Nimimerkki: Anonyymi

Olen 36-vuotias säännöllisesti työssä käyvä mies. Mä olen aina ollu kaikenlaisista peleistä kiinnostunut, nuorempana olin vielä aika urheilullinen ja kilpailuhenkinen.

Ensimäinen kosketus rahapeleihin tuli varmaan joskus 10 vuotiaana, jolloin katsoin ruokakaupassa vanhan miehen pelaamista toista tuntia. Aina kun hedelmäpelistä tuli 10 mk:n voitto pappa antoi mulle yhden markan. Nämä markat sitten aina pelasin papan lopetettua. Myös itse vanhemmiltani saamani rahat käytin pelaamiseen. Välillä pelattiin rahoilla myös huoltoaseman baarissa videopelejä. 10-14 vuotiaana varastin rahaa vanhemmiltani ja pelasi ne ja viikkorahat pelasin ja näpistelin karkkia kaupasta ja vanhemmille selitin, että olin ostanut ne viikkorahoilla. Murrosiän tienoilla rahapelit jäivät vähemälle, tupakka ja alkoholi astuivat kuvaan ja rahat meni aikalailla niihin. Tänä aikana pelailu ei kuitenkaan jäänyt vaan pelailtiin paljon erilaisia tietokonepelejä ja sattunaisesti RAY:n hedelmäpeliä. Onneksi kaupoista varasteleminen loppui (vaikken jäänytkään kiinni) murrosiän alussa.

Koulut sain käytyä ja löysin vaimon jonka kanssa perustettiin perhe. Viikottainen alkoholin käyttö romahti muutaman kertaan vuoteen ja tupakan polton onnistuin lopettamaan useamman yrityksen jälkeen nikotiinipurukumin avulla 1994. Koulun käynnin jälkeen kolikkoautomaattien pelailu palasi elämääni. Samoin pelasin pikkurahalla vakioveikkausta. Pahin moka oli mennä ensimmäistä kertaa raveihin ja tutustua toto-peliin. Toto-pelikoukussa olen ollut 12 vuotta ja loppua ei näy. Vaikka tili on tyhjä aina löytyy jostain muutama kymppi toton ja kolikkoautomaattien pelaamiseen.

Aloittamisen jälkeen pikku hiljaa peli koveni ja panokset kasvoivat. Vuonna 2006 alusta aloin pelata nettipokeria ja se auttoi aluksi. Kolikkoautomaattien ja toto-pelien pelaaminen väheni tilapäisesti. Nyt ne ovat tulleet takaisin. Kesäkuun 16. päiväkin tuli tili ja kesälomarahat yhteensä 2400 euroa. Tällä hetkellä pankkitilin saldo on nolla euroa ja rahapussissa 50 euroa. Onneksi sain sentään laskut ja lainan lyhennykset (1000 euroa) maksettua. Rahat meni totoon ja kaupan kolikkoautomaatteihin. Uuden nettipokeritilin aukaisin viime joulukuussa, jolloin tallensin sinne ainoan kerran 150 euroa, sieltä olen tähän mennessä kotiutellut 1100 euroa ja tällä hetkellä pokeritili on paikka, jossa mulla on rahaa (800 dollaria). En tiedä mihin tämä johtaa. Seuraavaan tiliinkin on vielä 3 viikkoa. Kannattaako pokeritililtäkään kotiuttaa rahaa, jotka sitten suurimmaksi osaksi pelaa totoon ja kolikkoautomaattiin. Yhtenä ajatuksenani oli, että kun pokeritilin saldo on riittävä (pitää jäädä pelirahaa) niin kotiutan 400 euroa ja maksan velaksi ostetun telkkarin. Taitaa jäädä toteutumatta jos nyt kotiutan rahoja. Onneksi vaimon kanssa on sopimus, että minä maksan laskut ja lainan lyhennykset ja vaimon tulot käytetään talouden pyörittämiseen (ruokaan). Lapset tässä vaan eniten kärsivät, kun saavat kulkea vanhoissa vaatteissa ja mihinkään harrastuksiin ei ole oikein varaa.

No joo tämmöinen on meikäläisen pelitausta.

Miten riippuvuus on vaikuttanut elämääsi?

Kun ajattelee niin mulla on ollut aina jonkinlainen riippuvuussuhde, (tupakka, alkoholi, rahapelit, tietokonepelit, nettipelit) joka on koko ajan mielessä. Oman hyvän olon hakeminen (voittamisen tunne) on niin tärkeetä, että tuntuu että ilman sitä tunnetta ei voi olla onnellinen. Vaikka jos järjellä ajattellee niin jos ei pelaisi niin rahaa olisi riittävästi elämään, eikä tarvitsisi lisää. Nyt sitä pelaa, että saisi lisää rahaa, kun sitä ei ole tarpeeksi pelaamiseen ja elämiseen. Hassua. Pelit vie kuitenkin suuren osan vapaa ajastani. Ravit alkavat joka päivä klo 18 ja loppuvat klo 21 aikoihin. Raveja katson Fintoton pelipisteestä. Tämän ajan ulkopuolella voi sitten miettiä mitä hevosia pelaa. Klo 21 jälkeen, kun lapset ovat menneet
nukkumaan, pelailen nettipokeria vähän yli puolen yön. Kolikkoautoomatteja pelailen kauppareisuilla ja kioski-/kahvireissuilla. Lasten ja muun perheen kanssa vietetty aika on vähäistä. Muutaman kerran viikossa tulee uhrattua aikaa perheellekin jättämällä ravit väliin. Kai on kirjottamattakin selvää, että pelaaminen hankaloittaa perheen sisäisiä ihmissuhteita.

Mitä tunteita riippuvuus on sinussa herättänyt?

Kyllä tässä aika huonoksi ja luonteeltaan heikoksi itsensä tuntee. Hävettää, kun kohteelee ihmisiä, joista kuitenkin välittää huonosti ja jotka taas kohtelevat minua hyvin. Pettymystä. Murrosiässä odotin tulevaisuudelta paljon enemmän.

Mitä myönteistä pelaaminen on tuonnut elämääsi?

Hetkellisiä positiivisia elämyksiä. Muutaman ystävän, jotka ovat samassa veneessä kuin itse.

Mistä olet joutunut luopumaan ja mitä olet menettänyt?

Tähän ei ole mukava vastata. Rahaa ja aikaa. Josta etenkin jälkimmäinen välillä harmittaa ja kaduttaa. Aikaa, jota olisin voisnnut viettää vaimon ja lasten kanssa. Lapset kasvavat päivä päivältä ja olisin voinnut antaa niille niin paljon enemmän. Opettaa heille monia asioita ja antaa näin paremmat valmiudet elämään ja mukavamman lapsuuden viettämällä aikaa heidän kanssa.

Mikä on elämäntilanteesi nyt ?

Tähän on tullutkin jo vastattua noissa aiemmissa teksteissä. Harras toive olisi, että pääsisi eroon ravipelien ja kolikkoautomaattien pelaamisesta. Jotenkin ne menee vaan arkipäiväisessä elämässä muiden asioiden edelle. Tämä tarina on tosi. Toivottavasti vaan kukaan ei erehdy luulemaan, että pokerista voittaa helposti rahaa. Mulla nettipokerista voitettu raha ei ole tullut helposti ja käyttämällä saman ajan palkkatyön tekemiseen olisi varmasti saanut 4-5 kertaa paremmat ansiot.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *