Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

04.07.2023 | Alkoholi

Keinojen etsintää retkahduksien välttelyyn

Nimimerkki: Vipatsuikka

Olen 47-vuotias alkoholiriippuvuudesta kärsivä ihminen. Alkoholiongelmat alkoivat jo 35 vuotta sitten ollessani vain 12 vuotias ja silloin ensimmäinen pidempi koko kesän jatkunut päivittäinen kaljoittelu tapahtui.

Aikuisiällä on ollut välillä pitkiäkin kausia ilman alkoholia ja ajoittain myös pidempiä putkia.Viimeiset vuodet ovat taas tuoneet ongelmia lisääntyvissä määrissä. Vuosi sitten asiat menivät parempaan suuntaan jo hetken, mutta se kalja pari työpäivän jälkeen jäi tavaksi mihin olinkin jo tottunut yli vuosikymmenen ajan.

Syksyllä elämäni oli kuin ruusuilla tanssimista. Lämpöä, rakkautta ja läheisyyttä runsaasti ja tunsin pitkästä aikaa, että minusta välitetään todella paljon. Juomiseni väheni eikä minun tehnyt edes mieli juoda ja uskoin, että ongelmat voitettu joiltakin osin, kunnes kohtasin kriisin. Korkki aukesi ja viina virtasi taas ja omin sitä kuin kuiva pesusieni. Kriisistä selvittyäni juominen vähentyi, mutta se kuuluisa työpäivän jälkeinen kalja jäi edelleen elämään. Nyt elämässäni olen taas pisteessä, että juomisen pitää loppua tai menetän henkeni tai perheeni ja mahdollisesti molemmat?

Kuvittelin, että mulla ei ole ongelmia olla ilman kaljaa mutta taas jouduin todeta, ettei se olekkaan niin helppoa. Tulee himo juoda ja yritän olla ilman. Retkahduksia sattuu todella paljon. Keinojen etsintää retkahduksien välttelyyn.

Viimeksi eilen ajattelin juovani yhden ja siitä se sitten oli lähteä todella käsistä ja perheeltäkin sanomista tuli. Yrittänyt saada apuja ongelmiin lähinnä lääkäriin aikaa, jotta mielenterveyteen liittyviä asioita saisi kuntoon, mutta aikoja ei vain saa mihinkään ei kiireellisenä. Tuntuu kuin pitäisi vaan yksin selvitä kaikesta ja siksi kirjoitan tämän lyhyen tarinan, jos täältä voisi jotain vertaistukea saada ja ideoita miten saa ajatukset pois juomisesta silloin kun selkäranka on katkeamassa ja korkki lähellä aukeavista?

Miten te olette itse selvinneet houkutuksista? Kirjoittelen miten minulla menee jatkossa säännöllisesti ja toivon mukaan tässä mennään vuosia ilman retkahduksia eteenpäin. Kiitos, että luit tämän ja kiitos jos sinulla on antaa minulle voimaa taistelussani ja keinoja millä selvitä päivä kerrallaan eteenpäin selvinpäin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit

(4)

Location

HEO

30.07.2023 12:28:30

Opettelen pitämään säännöllistä elämänrytmiä johon kuuluu liikunta ja harrastus, josta pidän. Pakotan itseni sosiaaliseksi eli kohtaamaan ihmisiä keskustellen, en juoden, näin vältyy yksin tissuttelulta. Yksin jos olen niin viinin sijaan luen ja teen jotain muuta. Ongelma on puolison kanssa illalliset jossa hän haluaa juoda paljon: on pakko olla hänelle rehellinen, sanon että juon nyt reilusti vähemmän, mieleni ei kestä juomista. Kaupassa valitsen joka kerta että ei, en osta viinipulloa. Joka päiväistä tietoista päättömistä ja valintaahan tämä on. Vertaistukiryhmät on ehdoton juttu! Tai ystäviä joka ymmärtää mistä on kyse ja jolle voi puhua suoraan. Häpeän ylittäminen kaikin keinoin. 

Mustikkatassu

30.08.2023 16:28:25

Hei! Olen itse 50v nainen ja muutaman vuoden vähentänyt reilusti viinin nauttimista. Haluan kokonaan lopettaa ja nauttia alkoholista vapaata elämää ulkoillen ja liikkuen, meditoiden, valokuvaten ja lukien hyviä kirjoja vapaa-aikoina. Tämä vaatii päivitttäin tietoista valintaa, itsekontrollia ja haastavien tilanteiden aitoa kohtaamista. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa, huomaat sen myötä hienoja juttuja joista pitää kiinni. Ennakoi tilanteet joissa vaarana retkahtaa, käy tilanne mielikuvin etukäteen läpi josta selviät silti selvinpäin. Kirjaa ylös syyt miksi haluat raitistua, ole rehellinen tässä ja lue itsellesi ne syyt ääneen päivittäin. Ota some haltuun ja seuraa soberaiheisia sivustoja, videoita, artikkeleita ja julkaisuja. Luen myös alan kirjallisuutta. Eräs mainitsemisen arvoinen on Annie Gracen kirja Selvinpäin. Vahva suositus❤️ 

Nummisana

20.10.2023 06:08:05

Useita katko- ja kuntoutusjaksoja oli mullakin, kunnes noin kuus vuotta sitten osallistuin kuntoutuspaikassa vertaistukiryhmään. Tuolloin päätin, että ainakin sen teen eri tavalla kuin aiemmin (epäonnistumisiin päättyneet raittiusjaksot). Osallistuin jo kotiutumispäivänä ensimmäisen kerran A-Killan illanviettoon ja sillä tiellä olen jo kuusi vuotta ollut raittiina? Sillä mitään numeroo tehdä, mutta tuki tuleekin juuri siitä, että näkee, kuinka vastoinkäymisistäkin selviää - raittiina. Toki merkittävin päätös tehdään omien korvien välissä. Raittiutta ei saa kaupan hyllyltä, eikä kukaan voi puolestasi raitistua - edes se rakas läheinenkään!

Nainen 50+

22.10.2023 09:31:34

Heti alkuun taemppiä päihteettömyyteen; tärkeää on lopettaa kokonaan. Minä opettelin näkemään asioita ilman päihteiden antamaa buustia tai euforiaa. Juttele ihmisten kanssa, kuuntele heitä, ole avoin ja näe ympärilläsi ne jotka välittävät sinusta! Hyväksy itsesi ja sairaus, joka päihdeongelma on. Ennen kaikkea, katso peiliin ja sano etsellesi: "minä rakastan sinua, olet arvokas ja onnistut kaikessa mihin ryhdyt"! Hyvää vointia ja tulevaisuutta sinulle ja läheisillesi!