Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

22.06.2022 | Alkoholi

Kuka tahansa voi olla riippuvainen – yksi pohjakosketuksistani

Nimimerkki: Tuve 

Kuka tahansa kenet tunnet tai tiedät, omassa elämässä tai julkisuudessa voi olla riippuvainen päihteistä tai ihan mistä tahansa.

Minä rakastuin narsistiin ja elin noin 10 vuotta erittäin henkisesti väkivaltaisessa suhteessa. Olen nyt kaksi vuotta ollut tästä suhteesta erossa ja epäilen edelleen omaa mielenterveyttäni, että olenko vain ylireagoinut ja ehkä oikeasti hullu. Joka tapauksessa tämä suhde varsinkin loppuaikoina ajoi minut juomaan asteittain entistä enemmän.

Olen jo lapsuudessa saanut mallin, että asiat, niin hyvät kuin pahat käsitellään vetämällä kännit. Urheilin tuohon aikaan 5-6 kertaa viikossa, ehkä tein sitäkin pakonomaisesti pahaan olooni. Join viikonloppuisin ja jossain vaiheessa juominen alkoi lisääntymään niin, että join joka viikonloppu koko viikonlopun ja määrät olivat ihan järkyttäviä. En osannut kontrolloida juomistani ja käytöstäni enää ollenkaan.

Tästä kumppanini sai tietysti lisää vettä myllyyn saadakseen minut tuntemaan itseni huonoksi ja mitättömäksi, ilman että hän olisi tehnyt elettäkään auttaakseen minua. Sain itseni rahallisestikin isoihin vaikeuksiin pahan olon ja alkoholin takia. Eksäni käyttää itsekin hyvin paljon alkoholia, viikonlopussa meni pullo tai kaksi viinaa. Kun lopulta erosimme (muista syistä kuin alkoholista), minulla oli todella paha olla. Jouduimme asumaan saman katon alla jonkun aikaa ja käsittelin pahaa oloani olemalla kännissä, paljon.

Eräänä arki-iltana ajattelin ottaa pari lasia, mutta join koko pöntöllisen viiniä. Halusin olla ilkeä ja käyttäytyä eksääni kohtaan huonosti, riehuin ja huusin koko yön. En nukkunut silmäystäkään ja kun viini loppui, menin töihin. Olen korkeasti koulutettu ja jo silloin arvostetussa organisaatiossa töissä esimiesasemassa, ja onneksi olen edelleen. Olin silloin etänä, mutta esimieheni tunnisti äänestä ja käytöksestä, että olen humalassa. Sain kirjallisen varoituksen. Ja minut ohjattiin työterveyteen hoidon piiriin.

Tämä oli ensimmäinen herääminen siihen, että alkoholista on tosissaan tullut minulle ongelma. Olen kiitollinen siitä, että tämä varoitusasia tapahtui, koska en ehkä muuten olisi päässyt mitenkään päin takaisin oikeille raiteille. Tapaus harmittaa ja minulla on siitä ajoittain morkkis vieläkin, vaikka siitä on jo yli kaksi vuotta. Kukaan ei ole ennen tätä tapausta koskaan sanonut, että olisivat pitäneet siihen aikaan alkoholia kohdallani mitenkään ongelmana.

Itse tiesin ongelman kyllä jo silloin, olin yrittänyt itse auttaa itseäni jo aikaisemmin. Alkoholiongelmaan liittyy niin paljon häpeää ja negatiivisia ajatuksia ja tunnelatauksia, että siitä yritetään vaieta viimeiseen asti.

Morkkiksesta huolimatta olen ikuisesti kiitollinen, että oma ongelmani lähti ratkeamaa tuon varoituksen kautta, koska en tiedä mitä olisi käynyt ja missä olisin tänä päivänä jos sitä ei olisi tapahtunut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *