Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.07.2012 | Alkoholi

Päihdekuntoutuksen karmeat seuraukset

Nimimerkki: Murtunut sydän

Läheiselläni on alkoholiongelma. Huumeita ei käyttänyt, ainoastaan olutta. Suuria määriä ja määrä vain kasvoi päivä päivältä. Alkuun työt vielä onnistuivat juomisen ohessa. Silloin kun oli työpäivä, joi vähän vähemmän mutta joi kuitenkin. Kunnes muutamien kuukausien kuluttua alkoholi otti ylivallan ja töihin meneminen ei enää onnistunut. Järjestin hänelle hoitopaikan, kun ”rokulipäiviä” oli ollut muutama. Oli suostuvainen hoitoon ja lähti vapaaehtoisesti. Aluksi seitsemän vuorokauden katkaisuhoito, jossa vieroitusoireita lääkittiin. Tämän jälkeen siirtyminen kuntoutuspuolelle, hoitoaika 28 vuorokautta.

Vierailin hänen luonaan lähes päivittäin ja näin ihmisiä, joiden kanssa läheiseni tulisi viettämään tiiviisti seuraavan kuukauden. Olin peloissani. Ja syystä. 90-100 % näistä ihmisistä oli tullut hoitoon vain pitämään pientä taukoa tai saadakseen itsensä siedettävään kuntoon, jotta voisivat taas lähdettyään jatkaa juomista. Käydään pakollisissa ryhmähoidoissa ja AA-kokouksissa jne., mutta oikeasti ne eivät kiinnosta ja odotetaan vain pääsyä päihteiden pariin. Osa porukasta jäi kiinni alkoholin käytöstä jo hoidon aikana ja saivat lähdön.

Uusia tuttavuuksia, puhelinnumeroita vaihdettiin saman tien. Aikaisemmin pois päässeet tai pois potkitut soittelivat vielä hoidossa oleville ympärihumalassa ja näin aiheuttivat ”kateutta” näissä alkoholiongelmaisissa. Voi kun minäkin jo pääsisin täältä juomaan…

Oma läheiseni jätti hoidon kesken, kun sitä olisi ollut jäljellä enää kuusi vuorokautta. Kiusaus kävi liian suureksi, kun jo ulkopuolella olleet olivat jatkuvassa yhteydessä. Hoito ei toki olisi auttanut, vaikka se olisi loppuun asti viety. Niin kova oli polte juomiselle, muiden hoidokkien seuraan. Hoidosta lähdettyään, läheiseni on juonut lähes 24 tuntia vuorokaudessa. Hän on muuttunut, sisäisesti ja ulkoisesti, enkä voi sanoa, että parempaan suuntaan. Ja nyt ympärillä ovat ne päihdeongelmaiset, alkoholistit ja sekakäyttäjät, joihin siellä tutustui. Vertaistukeako? Tilanne on järkyttävän paljon pahempi kuin ennen hoitoon menoa. Se oli karmea virhe tässä tapauksessa.

En syytä hoitopaikkaa enkä hoitajia, kiitos siitä, että jaksatte edes yrittää. Työnne täytyy olla todella turhauttavaa, samat ihmiset tulevat takaisin useaan kertaan, mikään ei auta.

Näinkö toimii päihdehuolto Suomessa? Eikö muuta keinoa ole?

Ihmistä ei voi pakottaa olemaan selvin päin, ellei hän itse sitä halua, mutta varmaa on, että hän ei sitä halua, jos ympärillä on samanlaisia päihdeongelmaisia. Olivat sitten hoitolaitoksen sisäpuolella tai ulkopuolella. Minä menetin rakkaani, menetin toivoni ja lähdin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit

(1)

Location

Päihteetön itse, mutta kaerina on entinen alkoholisti

21.05.2019 12:43:06

Otan osaa. Todellakin. Kaverillani on samankaltainen tarina, mutta vain vielä hurjempi; kun mukaan lisätään tämän omat sooloilut, alkoholisti äiti, isän  varhainen kuolema ja vielä ekstra sokeerina "nykyaikaisten" laitostyöntekijöiden epäpätevyys ja ammatillinen ylimielisyys.  Kaverini on kärsinyt monesti itsemurhayrityksistä, mutta mun kauttani saanut valoa elämäänsä ja kutsuukin mua nimellä "kävelevä omatunto"