Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Poikani, rikollinen ja mielenterveys-ja päihdeongelmainen, silti poikani

Nimimerkki: Yksi monista äideistä

Haluan jakaa tarina​a​ rakkaan poikani päihteiden käytöstä ja sen vaikutuksesta hänen elämäänsä ja meihin läheisiin. Kaikkea ei äitikään tiedä, mutta kerron osan siitä, mitä äiti tietää.

Hän oli lahjakas jalkapalloilija, voimakkaasti tunteva ja impulsiivinen lapsi, yksi neljästä sisaruksesta. Ero isästä tuli 10-vuotiaana ja lapset jakaantuivat äidin ja isän välille. Myrskyisää oli elämä ennen sitä ja vaikea oli sen jälkeenkin. Itsetunto oli lakaistu maton alle ja koulua piti vaihtaa pariin otteeseen. Onneksi oli futis. Vaan ei se futis enää kiinnostanut, kun tuli uusia kavereita yläasteella

Poissaolojen myötä lastensuojelu tuli kuvioihin ja apua oli tarjolla. Äidin oli silti vaikea uskoa kannabiksen käyttöön. Seitsemättä luokkaa ei poika koskaan saanut suoritettua, kaikista konsteista huolimatta mukaanlukien lyhytaikaisen huostaanoton jotta koulu lähtisi kulkemaan. Poika kävi kotona kun äiti oli töissä ja äidin avopuolisonkin kanssa oli sukset ristissä osan aikaa.

23.11.2012 tuli soitto Pasilan poliisivankilasta: poika pidätetty.16-vuotias pikkupoika!? Äidin matka karkkeineen ym. kävi siis mukaan kuulusteluun. Siinä vaiheessa iski shokki; pillereillä pää sekaisin ja Helsingin keskustassa veitsellä kahta nuorta useasti iskenyt suukovun päätteeksi. Syytetään kahdesta tapon yrityksestä. Äidin mieli ja sydän eivät meinanneet tätä kestää ja shokki oli pojalle itselleenkin suuri, kun näki valvontavideon tapahtumasta.

Reilun mittainen tuomio nuorena henkilönä tehdystä rikoksesta. Yhteensä vankila-aikaa siltä istumalta 1 v ja 10 kk. Pojasta tuli täysi-ikäinen vankilassa. Vanha tuttu tyttö oli tullut kuvioihin tuomion aikana eikä se elämä lähtenyt kovin ruusuisesti yhdessä sujumaan. Lisää pienempiä rikoksia ja pari lyhyempää tuomiota lisää. Hänestä oli tullut taparikollinen ja arkeen kuului päihteet ties kuinka monessa eri muodossa. Ehkä jopa ihme, että on vielä hengissä sillä mahtuu monta tajuttomuustilassa löytymistä, onnettomuutta ja itseaiheutettuja vammoja. Päihdehuollosta ja terapiasta on ollut puhe, mutta ei löydy tarpeeksi motivaatiota tai uskallusta. Äidiltä on helppo pyytää rahaa, kun on ”nälkä” ja aina on saanut puhutettua sinisilmäisen äitinsä heltymään. Varmaan oli virhe. ​Monesti.

Tällä hetkellä pojalla on tyttöystävä, paikka jossa asua ja päihteet kulkeneet mukana edelleen.

Viimeisin shokki oli 6 päivää sitten, kun poikani soitti minulle​ ja kyseli kuulumisia…Kyselin vointia tai onko ottanut jotain, sanoi että oli juuri herännyt. Tämän jälkeen tyttöystävä otti puhelimen ja alkoi itkemään, sain selvää sen verran että poika on viiltänyt itseään jalkoihin ja verta on joka paikassa. Sydämeni syke hyppäsi muutaman kerran yli, sanoin että soita heti ambulanssi. Hän oli hysteerinen ja pyysi minua tekemään sen. Suljin puhelimen ja soitin hätänumeroon. Tämä oli toisinto alkukeväältä, kun hän oli viiltänyt itseään käteen, en silti muistanut talon kirjainta ja oven numeroa. Kerroin kuitenkin kuka siinä asuu ja kuka on loukkaantunut. Pyysin ettei poliisia ensimmäiseksi, kun ei ole mitään väkivaltaa tapahtunut. Poliisi sinne kuitenkin laitettiin odottamaan ensihoitoa, sillä hänen taustansa varmaan vaatii sen, kun nimi mainitaan, syttyy punainen näytölle tai jotain… Tyttöystävä soitti sitten pari kertaa vielä ja painoin luurin korvaan ja tekstiviestin perään, että vastaa puhelimeen kun hätäkeskus soittaa! Kuva tuli vielä sitten perään keittiöstä, jonka lattialla oli verta siellä täällä ja poikani jota hoidettiin siinä lattialla. Kävin mielessäni jo hautajaisia, tämä ei voi olla näin! ​​En kestä tätä, miksi!?! Hän oli tehnyt tämän vielä salaa tyttöystävältään joka huomasi teon vasta sen tapahduttua. Hän tarvitsee hoitoa, vaikka tämä on ahdistusta ja avunhuuto, ei siitä päätä silittämällä selviä. Myöhemmin tuli ilmi että poika oli ottanut jotain bentsoksi kutsuttuja tabletteja monta… Ensiapuun ja sieltä edelleen Töölön tapaturma-asemalle, koska toisessa jalassa oli syvempi ja vakavampi vamma. Olin hetkittäin puhelinyhteydessä tyttöystävään ja vähän poikakin jutteli, mutta oli sekava ja ahdistunut. Töölöstä oli lähdössä kesken kaiken pois kun ei kuulemma saanut kunnon lääkkeitä eikä halunnut että jalkoihin kosketaan. Siinä vaiheessa olin soittanut jo kriisipuhelimeen ja seuraavaksi otin yhteyttä Töölön sairaalan osastonhoitajaan joka yhdisti minut hoitavalle hoitajalle. Hän kertoi, että poika on tuossa tekemässä lähtöä eikä anna hoitaa jalkaa.

Kerroin hänelle, että pojalla on mielenterveys-ja päihdeongelma ja nyt vielä itsetuhoisuutta, näinkö hänet vaan päästetään lähtemään? Näin on, hän on vastannut tiettyihin kysymyksiin oikein ja heidän mittapuulla on täysissä järjissään. MITÄ?! Kysytäänkö siellä, että ”teetkö näin vielä uudestaan?” ja jos vastaus on ”en”, hän on järjissään​?! Juttelin hoitajan kanssa ja ihmettelin, että eikö kukaan siellä tai minä voi tehdä asialle mitään? Ei voi pakottaa hoidettavaksi. Soitin sitten tyttöystävälle ja hän sanoi edelleen, että on kuulemma lähdössä. Siinä kohtaa kuulin, kun hoitaja tuli puhuttamaan poikaa ja kertoi (oletan), että jalkaa täytyy hoitaa nyt, koska myöhemmin voi olla, ettei sille pystytä tehdä enää mitään ja siitä jää pysyviä vaurioita. Hän antoi kuin antoikin hoitaa jalan! <3 HUH. Pari päivää myöhemmin lähdin heitä viemään uudelleen Töölöön, sillä toinen jalka oli tulehtunut. Antibioottia ja särkylääkkeitä. Edellispäivänä olin käynyt katsomassa vointia ja ostin ruokaa kaupasta.

Nytkin huoli on jokapäiväinen, koska uudelleen, mitä tapahtuu tänään, huomenna, ylihuomenna? Miksei vastaa puhelimeen? Viesteihin? Onko kaikki hyvin?

KUULEMMA tämä tapahtuma herätti, ettei haluaisi enää käyttää mitään… On varmaan tuttua huttua noissa piireissä tuo lause. Jossain vaiheessa minulle selvisi myös, että hän on kuin onkin käyttänyt suonensisäisiä huumeita..Ilmeisesti satunnaisesti ja viimeisin kerta vajaa 2 kk sitten, koska siinä yhteydessä oli osallistunut väkivaltaan ja joutunut tutkintavankeuteen, jossa oli siis reilu 1,5 kk. Vapautta oli kestänyt siis 3 päivää kun tämä viimeisin episodi tuli.

Ymmärrän tavallaan sen, että vankilakierre syntyy. Rangaistuksen suorittajat ikään kuin heitetään yhteiskuntaan niin kuin haiparveen. He ovat täysin hukassa ja helpointa on hakeutua vanhoihin piireihin, josta taas alkaa tapahtumat viemään kohti uutta rangaistusta.. Linnassa on päivärytmi, säännöt ja uusijoilla myös kavereita…Turvaa. Ja äitinä on sanottava, että kun poika pyörii kaupungilla ties missä-kenen kanssa-mitä tekemässä on huoli koko ajan, jos hän on vankeudessa, on hetki hengittää. Tiedän missä hän on. Hän ei saa päihteitä. Hän saa ruokaa ja katto on pään päällä. Turvassa.

Olen puhunut, tuputtanut, keskustellut ja työntänyt materiaalia ja yhteystietoja kaikista mahdollisista instansseista joihin hänen pitäisi tarttua. Se on varmasti ahdistavaa, asioita pitäisi hoitaa niin paljon ja olo kamala, hävettää ja ahdistaa ja mitä kaikkea tunnekirjoa tuollainen elämä tuo tullessaan. Puhuin erään tutun kanssa, jolla on raju päihdetausta, hän sanoi, että lääkkeet ovat vaikeimpia vieroituksia…

Haluaisin kertoa tässä vielä vaikka ja mitä, koska kirjoittaminen näistä asioista on aika terapeuttista. Mutta ehkä joku päivä saan voimaa laajentaa tätä tarinaa, ja yritän neuvoa läheisiäni, joilla on nuoria tai esiteinejä kotona, että älkää tehkö näitä ”virheitä” (?), joita itse matkalla olen tehnyt. Älkää olko sinisilmäisiä, mutta antakaa lapselle vastuuta ja luottakaa niin pitkälle kuin mahdollista.

Pidän muut lapset ajan tasalla siitä missä mennään, koska haluan, että olemme yhdessä tässä asiassa liikkeellä sekä yritetään tukea perheenjäsentä. Vaikka on itseaiheutettua, niin yksin hän ei siitä selviä, vaan tarvitsee läheisiä tukemaan ja tsemppaamaan, ja kertomaan ettei siinä ole hävettävää eikä hän ole ainoa maailmassa jolla on tällainen ongelma. Tahtotila täytyy saada siihen asentoon, että tulevaisuus on edessä, ei takana!

Äiti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit

(14)

Location

Minefield

26.07.2018 22:30:38

Voimia. Äidin rakkaus palaa vaikka lapsi eksyisi. Toivottavasti poikasi pääsee eroon huumeista.

satu71

04.10.2018 23:17:17

äidin rakkaus kestää enemmän kuin sydän yleensä,äidille se narkkari lapsikin on kaikki..

tipi

09.10.2018 08:19:17

35-vuotias poika on nyt ryypännyt viikon. Tätä on jalkunut 20 vuotta. Hän soitti itkuisena illalla että ei tiedä minne menisi. Haettiin hänet linja-autopysäkiltä meille. Hän nukkui 6 tuntia ja teki sitten lähtöä. Vaimo vei hänet yöllä mökille, josta hän oli lähtenyt 120 km päästä. hän oli töissä ravintola-alalla, mutta pariin vuoteen ei missään.

Myös äiti

12.10.2018 10:34:06

voimia sinulle! 

menettetyelämä

02.12.2018 16:33:55

Niin tuttu tarina. Luepa, mitä kirjoitin sellaiseen ketjuun kuin muuttaako vankila ihmistä. Samaa tuskaa olen elänyt kuin sinä. Mutta pojallani on ollut hyviäkin jaksoja jopa toista vuotta putkeen. Sitten joku romahdus , mutta aina jaksanut nousta. Viime aikoina meno meni hirveäksi. teki töitä kun niitä oli, mutta ryyppäsi illat ja viikonloput ja taisi välillä käyttääkin jotain. Sitten sattui kauheita... En jaska siitä nyt. Voimia ja jumalan siunausta sinulle.

Ystävä

30.04.2019 06:39:53

Voin todella tuntea sen tuskan mitä tunnet.Saa pelätä puhelinsoittoa,aivan kuin kuolema olisi koko ajan niskan takana.Puhumattakaan muiden perheenjäsenten tuskasta.Tiedän todella miltä tuntuu soittaa sitä ambulanssia,milloin ollaan tikkaamassa tai jotain muuta..Ei voi muuta kun rakastaa,sekin tekee kipeää,kun on omasta lapsesta kyse.Voimia sinulle ja perheellesi,yritä huolehtia myös itsestäsi.

Japi68

30.01.2020 18:36:48

Luin tarinasi ja siinä on ihan samat kokemukset mitä minulla on ollut ja on edelleen. Äitinä sitä yrittää kaikkensa pojan eteen.  Jotenkin sitä vaan yrittää mennä eteenpäin ja on jatkuvasti suuri huoli pojasta joka päivä. Hyvä on kuulla muitakin äitejä joilla on sama kokemus. Jaksamisia kaikille äideille. 

Äiti täälläkin

08.04.2020 07:26:42

Luin tarinasi ja muiden kommentteja. Poikani on joutunut tutkintavankeuteen. Ehdonalainen vielä kesken edellisestä huumerikoksesta. Meitä on niin monia äitejä, jotka jaamme tätä tuskaa. Lastaan rakastaa, mutta huumeita vihaa. Mielelläni jatkaisin keskustelua jonkun saman kokeneen kanssa lisää. 

Tiia / Plinkin tiimi

08.04.2020 07:44:02

Hei Päihdelinkin keskustelualueella, Vilpolassa, on monia saman kokemuksen omaavia ja mahdollisuus vertaistukeen. Siellä voi purkaa ajatuksiaan kirjoittamalla. Vilpola löytyy täältä: https://paihdelinkki.fi/keskustelu  

Suru surullinen

28.05.2020 23:30:45

14 vuotiaasta se pahin alkoi. Oltiin erottu pojan isän kanssa, joka ei ihan helpolla selvinnyt erosta. Nuorin lapsi lähti äidin mukaan ja vanhin jäi isälle. Tuli pientä rikosta mm. Ikkunoiden rikkomusta, sotkemista jne. Sitten tuli kuvioon keskiolut, seuraavaksi, kannabis ja amfetamiini. Alkoi älytön meno ja sitä on kestänyt. Yöllä virkavalta soittaa, velkojat soittaa ja sairaalasta soitetaan. Hätä on välillä hermostuttavaa ja uni pätkittäistä ja painajaiset riivaa. Aina sattuu, milloin asunto palaa, milloin poliisit etsii, pahoinpitelyt ja ryöstöt. Olen välillä niin itku kurkussa ja pettynyt. Välillä mietin, miksi en tappaisi itseäni, että pääsisin tästä kidutuksesta, mutta hetken päästä ymmärrän, etten anna tuon paholaisen päästä ottamaan minusta niin suurta otetta, että lankeaisin. 

Suru

06.07.2020 00:21:59

Samoja tuntemuksia täällä. Poika sanoi, että nyt loppuu päihteiden käyttö.. Ja tällä hetkellä hän on Halikossa itsetuhoisuuden vuoksi. Sieltä katkolle. Vankeutta on tulossa kaiken sekoilun keskellä. Miten hän jaksaa selvinpäin vankeustuomion? Miten pystyn auttamaan häntä? Minua on jo haukuttu, kun olen niin huono äiti etten pysty yhtä lasta kurissa pitämään ... Hän hankki vankeustuomion ollessaan sekaisin huumeista ja mielenhäiriössä. En edes kehtaa sanoa mistä... 

arhonen

21.08.2020 21:18:17

Henkisesti aivan loppu. Niin voin samaistua tähän. Tarina tosin hiukan erilainen, mutta pojalla paha päihderiippuvuus ja mielenterveysongelmia. Vastaanko puhelimeen. Pakko kai. Ja jos en, mitä sitten tapahtuu. En vaan jaksaisi itse enää. Olen äiti, ja rakastan. Mutta onko tällä äidinrakkaudella hintana oma mielenterveyteni menetys?

Sydänsuru

25.08.2020 12:32:49

Oli kuin olisin itse kirjoittanut tarinasi, tosin vielä ei ole poika vankilaan päätynyt, mutta sekin vain ajan kysymys. Hän on juuri täyttänyt 18, villi ja vapaa, kuulema jo itsenäistynyt, asuu omillaan, mutta valtava huoli vyöryy ajoittain sydämeeni, viimeksi viime yönä kun näin painajaisia siitä, että poliisi ilmoitti pojan löytyneen kuolleena. En edes tiedä millä kaikella hän onnetonta päätään sekoittaa, mutta varmasti ainakin viinalla, pilvellä ja lääkkeillä. Sydän särkyy seuratessa sitä itsetuhoa, eikä hän edes tajua, että kelaa elinpäiviään moninkertaisella nopeudella päätökseen. Mikään puhe ei mene perille, en osaa enää tehdä muuta kuin kehoittaa menemään katkolle. 

äippä

14.12.2022 17:01:58

Huomasin juuri äsken uuden yllätyksen aikuisen poikani kassista:ruiskuja-neuloja, pieni digivaaka jne. olenkin jo arvannut asianlaidan kauan sitten...yritän olla mahdollisimman vähän tekemisissä, vaikka välitänkin  välitän myös omasta elämästäni...