Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Subuteksin veto riitti

Nimimerkki: Subutexprinssi

Olen 25-vuotias päihdeongelmainen mies ja pääsin irti kovista iv-huumeista. Käytin subuteksiä päivittäin n.5 vuotta + (satunnaisesti muita huumeita) ja kielsin ongelmani lähes kaikilta, myös itseltäni. Monta vuotta heräsin  aamulla piikittämään itseäni, että pääsin lähtemään töihin ja töistä tultuani piikkiä käteen ja pilveä naamaan pistin ”ehtooks” ja niin edelleen.. No kaksi viimeistä vuotta mietin päässäni, että miten tän touhun saa loppumaan ennen kun menee elämä lopullisesti tai henki lähtee.

No sitten alko jäätävät selkäkivut ja ihmettelin kun ei mikään tehoa tähän särkyyn. Ennenkin ollut selkävaivoja jotka lähteny mobilaatilla ja nyt ei tehoa mikään (suboxone 4mg kerta-annos/tramal/panacod/voltaren/. Suuren kipukynnyksen omaavana miehenä meni kaksi päivää ennenkuin oli pakko mennä lääkäriin, kun ei enää paikallaan pystyny olemaan. Kipu oli yhtä helvettiä.

Lääkäri ei selästä löytäny mitään vikaa, joten otettiin verikokeita ja seuraavana aamuna puhelin soi kahdeksan aikoihin. Lääkäri soittaa ja sanoo, että nyt on sellanen tilanne, että tilaa kyyti ja suorinta tietä sairaalaan. Tutkimuksissa todettiin Staphylococcus aureus -bakteerin aiheuttama septikemia, joka tehnyt suuren märkäpesäkkeen selkärankaan, jota ei voi leikata. Päälle vielä keuhkokuume. Tämä kaiken maksan siitä, että saan olla subutex-riippuvainen hörhö. 

Lääkäri sanoi, että ainakin kuuden viikon hoitojakso sairaalassa on edessä ja halvaannus on enemmänkuin mahdollista, jos ei antibioottihoito tehoa. Siinä meni viisi päivää valvoessa kivun ollessa sietämätön ja kun ei mikään lääke sairaalassa tehonnut, niin jouduin pyörätuoliin. Pystyin vaivoin kävelemään 10-15 metriä kerrallaan, välillä pysähtyen.

Päivien kuluessa oli pakko myöntää hoitajille, että nyt on niin pahat vierotusoireet, että pakko saada lääkettä. Hoitaja soittaa puhelun. Menee 15 minuuttia ja  mukava hoitaja tuo 3kpl 0.4 mg temgesic tabletteja. Menee hetki ja tajuan, että vierotusoireet väheni.. Seuraavana päivänä pyydän saada tavata päihdelääkärin, jotta päihderiippuvuus loppuisi vihdoinkin. Sanoin, että katkasuun tai muihin päihdehoitoihin en suostu, joten sovittiin neljän viikon pituinen buprenorfiin tiputus sairaalajakson aikana, jota olin odottanut. Tiesin, että loppuvaiheessa tulee tosi huono olo, joka tulee vaistamatta kun lopettaa monen vuoden subutex-kuurin.

Kaksi viikkoa meni pyöratuolin kanssa kulkien. Olo paheni pikku hiljaa. Lähdin illalla tupakalle ja päätin, että jollen kävellen pääse käymään ulkona niin jääköön menemättä. Kova sisu ja halu parantua sai minut liikkelle. Kipu oli yhtä helvettiä. Jokanen askel oli työn ja tuskan takana, mutta sain tupakalla käytyä. Yöllä itkin ja mietin, että Herra koettelee muttei hylkää! Päätin, että mun on aika hypätä kelkasta ja jättää huumeet jos sairaalasta kotiin kävelen.

Seuraava viikko mentiin parempaan päin. Tulehdus-  ja muut arvot oli hallinnassa. Vierotusoireet paheni, mutta kova sisu ja motivaatio parantua ja lopettaa päihteet jaksoi jatkamaan. Viides viikko käynnistyi ja tuntui, että elämä alkaa voittamaan. Oxykontiinit ja muut kipulääkkeet, jota sairaalassa sain, oli tiputettu lähes pois. Buprenorfiini-annos oli enää 0.8mg/päivä ja tulevan viikon aikana lopetettaisiin buprenorfiini ja oxykontiinit kokonaan, jolloin olisin täysin ilman opiaatteja.

Tuli torstai. olo oli ihmeen hyvä elikkä olin ollu tasan viisi viikkoa sairaalassa. Opiaattilääkkeet lopetettiin ja ajattelin, että kohta lähetään vieroitusoireiden kiviselle tielle. Kaksi päivää meni. Olotilani oli perempaan päin paitsi edelleen palelsi ja jalat oli jäässä. Tuli viides päivä ja olo oli muuten tosi hyvä, mutta palelsi edelleen. Minulla oli tuona päivänä magneettikuvaus, jossa katotaan selän tilanne, josta selviää koska pääsen kotiin. Kuvaus meni hyvin ja lääkäri sanoi,  että pääsen kotiin lähtemään ajallaan.  No tunti meni ja olin vieläkin tohkeissani , että olen hengissä ja kävelen kotiin ilman päihdeongelmaa. Sitten huoneeseen tulee lääkärini ja sanoo: ”juteltiin ylilääkärin kanssa, sinut voidaan kotiuttaa jo tänään”.

Nyt olen ollut ilman buprenorfiinia ja muita kovia huumeita melkein kolme viikkoa. Tuntuu, että elämä on parasta huumetta. tosin pilveä olen kaksi kertaa ottanut ahdistukseen ja hermostuneisuuteen, mutta siihen se on jäänyt ja olotila paranee päivä päivältä. Töihin menen heti kun sairasloma päättyy ja pääsen kiinni normaaliin päivärytmiin ilman huumeita.

Halusin kertoa tarinani päihdeongelmastani purkaakseni sydäntäni. Mitä tästä kuudesta viikosta opin on, että huumeet ei tapa vaan sen käyttö tappaa. Se on jokaisen oma valinta, siitä ei voi syyttää kuin itseään. Minulle oli tämä sairaalareissu päätepysäkki ja pääsin kuin pääsinkin samalla eroon riippuvuudesta, joka ennen oli mahdotonta työn ja häpeän kieltäessä riippuvuuteni. Nyt jo voin sanoa, että tätä olotilaa en vaihda mistään hinnasta siihen ainaseen huoleen ja murheeseen, että mistä saa kamaa, että pysyy vierotusoireet poissa.

Kaikille saman asian kanssa taisteleville neuvoksi, että elämä voittaa kaiken, jopa ne vierotusoireet. Vaikka ne tuntuu ikuisuudelta niin tieto siitä, että ne fyysiset oireet loppuu kyllä n. kahdessa viikossa auttoi ainakin minua jaksamaan pahimman yli ja vaikeuksien kautta voittoon. Paljon jäi kertomatta, mutta eiköhän tämä riitä näin aluksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit

(10)

Location

Anna

06.08.2016 14:57:33

Oli mahtavaa lukea tämä sun teksti !! Paljon voimia sulle ja vaikeuksien kautta voittoon!

Ystävyys

09.08.2016 13:38:15

Todella upeaa luettavaa ja suuri hatunnosto (vaikka näin naisena en hattua käytäkään) siitä, että taistelit tuon taistelun. Onnea matkaan ja makoisan valoisia päiviä elämääsi! :)

mama

01.09.2016 00:39:42

Hieno tarina! Itse lopetin subun iv käytön, kun tulin raskaaksi. Lopetuksen avuksi laitoin vain bubrelaastarin, koska raskauteni vuoksi en uskaltanut mitään muuta vieroitusoireisiin ottaa..pidin sitä sitten vain viikon ja kun vaikutus pikkuhiljaa lakkasi alkoivat inhottavat viekkarit. Ne vaan piti kärsiä että pääsen eroon. Se oli sietämätöntä mutta aika lopulta kului ja tuli parempi olo. Nyt niistä päivistä on kulunut vuosi kun kärsin sohvalla viekkareita ja olen vitun ylpeä että tein sen mun rakkaan lapseni vuoksi. Ensin pitää tehdä töitä että saavuttaa jotain!

reiska

24.09.2016 06:07:44

Hienoa, että pääsit opioideista noin hyvin irti. Toivottavasti motivaatio säilyy ja saat henkisen puolenkin pysymään kurissa. Helppoa ei varmasti ole ollut. Itse kans olen bubreen koukussa. iv:nä sitä menee 4-8 milliä pävässä ja siihen päälle viellä piikki koukku. välillä tulee rätkittyä poretta kun menee hermot kun tuota subua saa vaikka pallon pumpata eikä siittä enään mitään irtoa. Kärsin vakvasta masennuksesta ja sillä omat voimani eivät ole riittäneet vaikka olen todella taistellut välillä että pääsis tosta subusta eroon ehkä paskin päihde mitä on keksitty. 2 kk onnistuin olemaan reilu vuosi sitten ilman opiaatteja mutta silti retkahdus tapahtui ja sillä tiellä taas ollaan. Olen todella loppu välillä tän asian kanssa ja monesti tuntuu, että hommaan polakkaa ja otan pitkän piikin, mutta lukemalla sun tarinasi sain pienen toivon kipinän että jospa itsekkin joskus pääsis kuiville. Amfetamiini ei sinäänsä ole ongelma mulla kun sen käyttö on hyvin satunnaista enkä oikeestaan ees tykkää sen vaikutukseta. Ajatuksena mulla ois hakeutua kuntouttavaan korvaushoitoon, että sais kaikki huume käyttäytimisen pois ja päihdehakuisuuden sekä mielialalääkityksen kutakuinkin kohdalleen ym mielenterveys palvelut rullaamaan eikä kaikki huomio mun hoidossa menis riipuvuuteen. ja sit kun asiat alkais toivottavsti menee vähän parempaan suuntaan voisi alkaa tuon bubren puottaan pois. mulla tuo pubren lopettaminen tuo nimen omaan aivan järkyttävät henkiset olot ahdistus ja masennus on sanoin kuvailematonta, kun on jo pohjalla masennus. fyysiest olot niin kestäis. 

Anonyymi

02.02.2018 16:13:28

Helvetinmoisen hienoa luettavaa tosi hienosta teosta!

Jaakobin kirje 1 : 13

08.02.2019 13:49:32

"Älköön kukaan koettelemuksessa ollessaan sanoko: ”Jumala koettelee minua.” Sillä pahalla ei Jumalaa voida koetella eikä hän itse koettele ketään." Hieno tarina kaiken kaikkiaan ❤

Anonyymi

08.02.2019 13:50:17

Nimimerkki ei näykkään kokonaan,joten edellinen kohta oli Jaakobin kirje 1:13

Tex man

25.01.2022 07:35:46

Vittu sä oot kova jätkä ei voi muuta sanoo! On kyllä  kiva lukea tälläisiä "selviytymisjuttuja" kun loppuen lopuksi sehän on vittu vaan susta itestä kiinni kun on päästänyt sen niin pitkälle, vaikka kipujen hoitamisellakin esim aluksi. Itelläkin tässä sellainen """lopetus""""" vaihe menossa, siis ei todellakaan ole vähentynyt yhtään välillä vaan lisääntynyt. Se on ihan vitu vaikeaa jotenkin itsestä kuitenkin vaan kiinni perkele, pelkää niitä refloja ja minä pelkään sitä kanssa että töissä en ns pärjää enää, että minusta tulee luuseri ja zombi 3kk ainakin. Ja sen lopetuksen jälkeen pitäisi pysyä sillä tiellä sillä addikti niiin addikti aina ja se tuntuu vaikealta että mitä teen vapaa aikana, kerran olen kyllä lopettanut koksun ja pirin vetämisen mitä tulikin kanssa vedettyä paljon, mut se oli ns pakosta kun oli sellainen 6kk jakso silloin mutta se oli helvetin hyvä juttu jälkikäteen vaikka olikin elämäni paskinta aikaa, mutta jo silloin oli bentsojen ja panacodien Ja tramielien kanssa ongelmia, ja sen jälkeen testasin kerran teksii vaikka  olen aina ollut sitä mieltä että en vedä sitä ikinä, jäin ns heti koukkuun tykkäsin siitä niin paljon!  ja nyt yritän kovasti vähentää aluksi yritin päästä kohoon mutta täällä missä asun Uudenmaan reunalla, on niin paskat systeemit että ei pääse kohoon jos käy töissä? vaikka sen pitäisi juuri tukea että työ pysyy ja pääsisi töihin, mutta täällä ei koska jakelu aika 8-14 ja itsellä alkaa Helsingissä työt 7-15 en kerkeä nillään

Lucifer.M

25.01.2022 07:37:17

Joo ei sua kukaan koettele sä koettelet itseäsi ja teet 

Yo

16.12.2022 22:28:46

Hyvä TexMan kyllä sä pärjäät vielä vaikka täälläkin jengi painaa sulle miinus merkkiä sun kirjoitukselle! Sua haukutaan ja dissataan siinä vaiheessa kun juuri olet lopettamassa ja alottamassa lopettamaan, koska sä et oo vielä onnistunu vaikka silloin sitä apua tarvitsee tsemppiä texman toivottavasti pääset koohoon ja siellä kaikki menee hyvin ja saat itsesi rakastamaan itseäsi ja tajuamaan että teet sen itsesi takia vitun runkkari??✌️ Äläkä välitä noista ketkä ei tykkää, olen kuullut niin monelta että sitten kun olet lopettamassa tai aloittamassa vasta jengi ei pidä sua minään ja haukkuu mut sitkun onnistut niin sit ollaan niiin kavereita ne pellet voi haistaa vitun muista se! Ne ketkä sua on tukenu Ja auttanu myös silloin kun ollut vaikeeta ne on niitä ketä tarvitset tsemppiä kaikille päihteiden kanssssa taisteleville