Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Amfetamiinipsykoosi

Päivitetty 20.3.2017

Amfetamiinipsykoosi on amfetamiinin runsaasta ja pitkäaikaisesta käytöstä johtuva psykoottinen mielenterveyden häiriö. Psykoosilla yleensä tarkoitetaan mielenterveyden häiriötä, jossa todellisuudentaju on häiriintynyt joko harhaluulojen tai erilaisten aistiharhojen (kuulo-, näkö- tai hajuharhojen) ja mahdollisesti tajunnan tason vaihtelemisen myötä.

Amfetamiini voi aiheuttaa psykoottisia oireita monella tavalla, mutta yleisimmin amfetamiinipsykoosilla tarkoitetaan amfetamiinin käytön aiheuttamaa harhaluuloisuustilaa, jonka yhteydessä esiintyy usein myös kuulo- ja/tai näköharhoja. Tyypillisesti siihen ei kuulu tajunnan tason muutoksia. Jos runsas amfetamiinin käyttö jatkuu, psykoosi usein kroonistuu ja vaikeutuu oirekuvaltaan.

Tyypillisiä amfetamiinipsykoosin oireita ovat vainoamistyyppiset eli paranoidiset harhaluulot, joissa henkilö kuvittelee ympäristössään uhkia ja itseensä kohdistunutta vainoa, joille ei ole todellisuudessa perusteita. Henkilö pälyilee ympäristöään ja on yliherkkä aistihavainnoilleen, vaikkei aistiharhoja välttämättä esiintyisikään.

Amfetamiinipsykoosia voi olla vaikea erottaa skitsofrenialle tyypillisestä psykoosista, mutta seurannassa se hoituu yleensä nopeammin ja helpommin, kunhan amfetamiinin käyttö lopetetaan. Oma ongelmansa ovat psykoottiset tilat sellaisilla skitsofreniaa sairastavilla henkilöillä, jotka käyttävät amfetamiinia. Tällaisessa tapauksessa voi olla vaikeaa arvioida, mistä oireet tarkalleen johtuvat. Amfetamiinipsykoosia hoidetaan muiden psykoosien lailla tavallisesti antipsykoottisen lääkityksen ja muun psykiatrisen hoidon avulla. Hoito voi tapahtua psykiatrisessa sairaalassa, mutta lievempiä psykooseja hoidetaan käytännössä myös avohoidossa.

Sami Pirkola
Sosiaalipsykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri 
Tampereen yliopisto

Päivittänyt:
Jussi Niemi-Pynttäri
LL, psykiatrian erikoislääkäri

 

Alkuperäinen julkaisu 4.4.2006

 

Bramness JG, Gundersen OH, Guterstam J, Rognli EB, Konstenius M, Loberg EM, Medhus S, Tanum L, Franck J. Amphetamine-induced psychosis--a separate diagnostic entity or primary psychosis triggered in the vulnerable?. BMC Psychiatry 2012; 12: 221,244X-12-221.

Connell PH. Amphetamine Psychosis. Maudsley Monograph No. 5. 1958.

Curran C, Byrappa N, McBride A. Stimulant psychosis: systematic review. Br.J.Psychiatry 2004; 185: 196-204.

Fiorentini A, Volonteri LS, Dragogna F, Rovera C, Maffini M, Mauri MC, Altamura CA. Substance-induced psychoses: a critical review of the literature. Curr.Drug Abuse Rev. 2011; 4: 228-40.

Niemi-Pynttari JA, Sund R, Putkonen H, Vorma H, Wahlbeck K, Pirkola SP. Substance-induced psychoses converting into schizophrenia: a register-based study of 18,478 Finnish inpatient cases. J.Clin.Psychiatry 2013; 74: e94-9.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 2633 kpl