Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Tekniset liuottimet ja imppaus

Julkaistu 20.12.2005

Imppaaminen tarkoittaa teknisten liuottimien haistelua ja sisäänhengittämistä. Tekniset liuottimet ovat väärinkäytettyinä vaikutuksiltaan verrannollisia huumeisiin. Päihdehuoltolain mukaan tekniset liuottimet ovat päihteitä silloin, kun niitä käytetään päihtymistarkoitukseen. Teknisiä liuottimia löytyy mm. puhdistusaineista (bentseeni), lennokkiliimoista (tolueeni), kynsilakanpuhdistusaineista (asetoni) ja sytytinnesteestä (nafta). Useimmat liuottimet ovat rasvaliukoisia, joten ne imeytyvät nopeasti keskushermostoon. Imppaaminen ei ole uusi ilmiö, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa hengitettiin eetteriä ja ilokaasua jo 1800-luvulla. Lennokkiliimojen ja kynsilakanpuhdistusaineiden imppaaminen levisi laajemmin 1960-luvulla.

Liuotinhöyryjen vaikutukset, kuten kaikkien päihdyttävien aineiden vaikutukset käyttäjälleen riippuvat siitä, millaisessa mielentilassa ja seurassa ainetta käytetään. Myös se, käytetäänkö ainetta yhdessä muiden päihteiden kanssa ja se, onko käyttäjä ensikertalainen vai kokenut käyttäjä, muokkaavat vaikutusta. Välittömät vaikutukset ilmaantuvat pian imppauksen jälkeen ja katoavat muutamassa tunnissa. Sisäänhengitetyt kaasut kulkeutuvat keuhkoista suoraan verenkiertoon ja edelleen aivoihin ja maksaan. Käyttäjä tuntee olonsa euforiseksi ja sekavaksi, hänellä voi olla todentuntuisia kuvitelmia. Jotkut käyttäjät tuntevat itsensä voimakkaiksi ja ylivertaisiksi, mikä voi johtaa arvaamattomaan käyttäytymiseen. Imppaamisen fyysisiä vaikutuksia ovat huonovointisuus, aivastelu ja yskiminen, huojuva kävely, hitaat refleksit ja valonarkuus. Liuotinhöyryistä aiheutuva krapula ja päänsärky voivat kestää useita päiviä. Imppaaminen on aiheuttanut mm. tukehtumiskuolemia.

Liuotinhöyryjen lyhyt, toistuva sisäänhengitys lyhyen ajan sisällä voi aiheuttaa hallusinaatioita, tiedottomuuden tai sydänkohtauksen. Ensimmäisen lyhyen sisäänhengityksen vaikutukset katoavat muutamassa minuutissa, mutta kokenut käyttäjä voi jatkaa päihtymistään jopa kahteentoista tuntiin hengittämällä höyryjä toistuvasti tai muovipussista.

Jatkuvan, pidempiaikaisen käytön seurauksia ovat painon putoaminen, nenäverenvuoto, verestävät silmät sekä kipeytynyt nenä ja suu. Jotkut liuottimet aiheuttavat ohimeneviä tai pysyviä maksa- ja munuaisvaurioita. Pitkään ja paljon impanneiden psyykkisiä oireita ovat mielenterveyshäiriöt, väsymys, depressio, ärtyisyys ja vihamielisyys sekä vainoharhaisuus. Tolueenin käyttäjillä on todettu merkkejä aivovaurioista, koordinaatiokyvyn heikkenemistä ja vapinaa.

Säännöllinen imppaaminen johtaa sietokyvyn lisääntymiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia määriä ainetta saavuttaakseen saman vaikutuksen. Psyykkinen riippuvuus on varsin yleistä. Joillakin käyttäjillä on todettu fyysistä riippuvuutta. Teknisten liuottimien vieroitusoireita ovat vilunväristykset, hallusinaatiot, päänsärky ja vatsakivut.

VTM Sanna Sairanen

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 1965 - Keskiarvo: 3