Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Infektiot ja tartuntataudit

Infektiot

Epäpuhtaat olosuhteet, likaiset aineet, likaiset käyttövälineet ja likaiset kädet sekä hoitamattomat perussairaudet altistavat infektioille etenkin silloin, kun huumeita käytetään pistämällä.

Infekiot syntyvät bakteerien kulkeuduttua elimistöön pistoskohdan kautta. Infektio voi syntyä myös silloin, kun lääkkeitä, joita ei ole tarkoitettu pistettäväksi, käytetään pistämällä. Pistämistä turvallisempia käyttötapoja ovat syöminen ja juominen, annosteleminen peräsuoleen, nenään nuuskaaminen, polttaminen ja liuottaminen kielen alle.

Paise

Paise on märkää sisältävä ontelo iholla tai ihonalaiskudoksessa, joka voi syntyä mihin kehon osaan tahansa. Paisetta ympäröivä iho on punoittava, kuumottava, turvonnut ja arka. Joskus paise voi nostaa korkean kuumeen. Vaikka pieni paise paranee itsestään, voi sitä pyyhkiä alkoholilapulla. Suuret ja pitkäkestoiset paiseet edellyttävät lääkärissä käyntiä. 

Paisetta ei tulisi puristella tai puhkaista itse, vaan jättää toimenpide terveydenhuollon ammattihenkilön hoidettavaksi. Lääkäriin tulee hakeutua jos paise on erityisen kookas, se sijaitsee pään tai kaulan alueella tai aiheuttaa kuumetta. Lääkäri voi puhkaista paiseen ja määrätä antibioottikuurin.

Sydänläppien tulehdus

Sydänläppien tai sydämen sisäkalvon tulehdus eli endokardiitti johtuu sydänläppiin kulkeutuneista ja niissä lisääntyvistä bakteereista. Tulehdus voi saada alkunsa haitallisen pistoskäyttäytymisen lisäksi hoitamattomista hampaista tai huonosti parantuneesta haavasta. Huumeiden käyttö pistämällä on merkittävä riskitekijä sekä oikean- että vasemmanpuoleisten läppien tulehdukselle.

Sydänläppien tulehdus voi edetä hitaasti tai nopeasti riippuen siitä mikä bakteeri sen on aiheuttanut. Hitaasti edetessään oireita ovat pitkään jatkunut kuumeilu, yleinen sairauden tunne, laihtuminen ja yöhikoilu. Nopeasti edetessään sairastuneelle nousee äkillisesti korkea kuume. Oireet voivat olla samankaltaisia kuin verenmyrkytyksessä.

Hoitamattomana sydänläppien tulehdus voi johtaa kuolemaan ja vaatii siksi aina sairaalahoitoa. Sairaus todetaan verikokein ja sydämen ultaäänitutkimuksella. Hoitona on pitkäkestoinen suonensisäinen antibioottihoito.

Verenmyrkytys

Verenmyrkytys eli sepsis on elimistölle hengenvaarallinen tila, jossa verenkiertoon päässeet bakteerit aiheuttavat vakavia oireita. Oireena voi olla korkea horkalla nouseva kuume, joka voi viedä muutamassa tunnissa erittäin huonoon kuntoon. Muita oireita voivat olla virtsan tulon lakkaaminen, äkillinen yleiskunnon heikkeneminen, sekavuus, ripuli ja oksentelu. 

Vaikka verenmyrkytys voi olla seurausta vaikeista hoitamattomista paiseista tai sydänläppien tulehduksesta, voi se olla myös oma itsenäinen sairautensa.

Pahimmassa tapauksessa verenmyrkytys lamauttaa peruselintoiminnot, jolloin hengitys vaikeutuu ja tajunnan taso laskee. Verenmyrkytys hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla. Sitä epäilevän tulee hakeutua pikaisesti sairaalahoitoon. Hoitamattomana verenmyrkytys voi johtaa kuolemaan.

Tartuntataudit

Pistämällä huumeita käyttävät henkilöt ovat erityisen suuressa riskissä saada virushepatiitti ja hiv. Myös suojaamaton seksi ja tatuoinnin tai lävistyksen ottaminen epäpuhtaissa olosuhteissa, kuten vankiloissa, altistavat veren välityksellä tarttuville taudeille. Hiv tarttuu helposti sukupuolikontaktissa. C-hepatiitin saa varmimmin jakamalla pistosvälineet tartunnan saaneen kanssa.

Suomessa todetaan vuosittain yli 1100 uutta C-hepatiittitartuntaa. Huumeiden käytöstä johtuvia hiv-tartuntoja todetaan vuosittain enää vain muutama.

Suomen C-hepatiittistrategia 2017-2019

Suomen hiv-strategia 2018-2020

Lue lisää C-hepatiitista seonveressa.fi-sivustolta. 

Lue lisää hiv:stä Hivpointin sivuilta.