Alkoholi ja syöpä
Julkaistu 26.9.2024
Maailman terveysjärjestön (WHO) alainen syöväntutkimuskeskus (IARC) on määritellyt alkoholin ykkösryhmän karsinogeeniksi eli aineeksi, jonka syöpävaarallisuudesta on vahvin tieteellinen näyttö. Alkoholin arvioidaan aiheuttavan Suomessa vuosittain noin 2100 syöpää ja 500 syöpäkuolemaa.
Alkoholi aiheuttaa syöpää monin eri mekanismein:
· Etanoli ja asetaldehydi. Alkoholin sisältämä etanoli muuttuu elimistössä asetaldehydiksi. Asetaldehydi on myrkyllinen kemikaali, joka vahingoittaa DNA:ta ja estää soluja korjaamasta näitä vahinkoja. Asetaldehydin aikaansaamat vauriot aiheuttavat ainakin pään- ja kaulan alueen syöpiä sekä suolistosyöpiä.
· Oksidatiivinen stressi. Alkoholi lisää oksidatiivista stressiä, ja tällöin syntyvät haitalliset molekyylit voivat vahingoittaa solujen DNA-proteiini- ja rasvarakenteita, ja siten lisätä syöpäriskiä.
· Hormonit. Alkoholi lisää estrogeenin määrää elimistössä. Epätavallisen korkea estrogeenitaso lisää naisilla rintasyövän riskiä.
· Ylipaino ja lihavuus. Alkoholi sisältää paljon energiaa, mutta ei ravintoaineita. Alkoholista saatu ylimääräinen energia kertyy rasvakudokseksi, ja erityisesti vyötärön seudulle sisäelinrasvaksi. Ylipaino ja lihavuus lisäävät useiden syöpien riskiä.
Mitä syöpiä alkoholi aiheuttaa?
Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Alkoholin tiedetään aiheuttavan ainakin seitsemää eri syöpää:
– suu- ja kurkkusyöpä
– kurkunpään ja ruokatorven syöpä
– maksasyöpä
– rintasyöpä
– suolistosyövät
Syövän ehkäisyn kannalta ei ole turvallista alkoholinkäytön rajaa
Syöpäriski kasvaa suhteessa eliniän aikana juodun alkoholimäärän kanssa: mitä enemmän alkoholia juo, sitä suurempi syöpäriski. Syöpäriskin kannalta ei ole eroa sillä juoko alkoholia harvemmin suurempia määriä vai useammin pienempiä määriä.
Kaikki alkoholijuomat lisäävät syöpäriskiä. Syöpäriskin kannalta ei ole merkitystä, onko juotu alkoholi viiniä, olutta, siideriä tai väkeviä alkoholijuomia. Syöpäriski lisääntyy jo pienilläkin annoksilla, esimerkiksi yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyöpään sairastumisen riskiä noin 10 prosenttia.
Alkoholi ja tupakka yhdessä erityisen haitallisia
Alkoholi ja tupakointi yhdessä kasvattavat olennaisesti riskiä sairastua erityisesti suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Tämä johtuu siitä, että alkoholi helpottaa tupakan haitallisten kemikaalien tunkeutumisen suun ja kaulan alueen soluihin. Tupakoivilla ja runsaasti alkoholia käyttävillä riski sairastua syöpään on käyttömääristä ja syöpätyypistä riippuen 10- jopa 100-kertainen verrattuna ihmisiin, jotka eivät tupakoi tai käytä alkoholia.
Syöpään sairastunut ja alkoholi
Syöpähoitojen aikana alkoholia tulisi välttää kokonaan. Alkoholilla voi olla yhteisvaikutuksia syöpähoidoissa käytettävien lääkkeiden kanssa. Alkoholi voi vaikuttaa syöpälääkkeitten aineenvaihduntaan ja elimistöstä poistumiseen ja tällöin lääkkeiden aiheuttamat haitat voivat lisääntyä. Haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi verisolujen tuotannon heikentyminen, infektioherkkyys, munuaisiin kohdistuvat haitat, limakalvovauriot ja maksa-arvojen nousu.
Taija Puranen
erityisasiantuntija, Syöpäjärjestöt
Syöpäjärjestöt. Ilman syöpää -sivusto. Saatavissa: www. https://www.ilmansyopaa.fi/ Syöpäjärjestöt. Kaikki syövästä -sivusto. Saatavissa: https://www.kaikkisyövästä.fi
Ollila E & Bingham C. Syöpä, alkoholi ja alkoholipolitiikka. Duodecim 2017;133_2063-8.
Tykkää, jaa