Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Talous- ja velkaongelmien hoito

Julkaistu 12.4.2019

Monet peliongelmissa olevat painivat peliongelman lisäksi myös taloudellisten ongelmien kanssa. Kun pelaamiseen käytetään suuria summia rahoja, voi sen varjolla jäädä elämisen laskuja maksamatta. Pelaamisen mahdollistamiseksi otetaan monesti myös kulutusluottoja. Niiden myötä hyvinkin lyhyessä ajassa peliongelman lisäksi muodostuu velkaongelma. Takuusäätiön neuvonnassa keskustellaan rahahuolista, taloudenhallinnasta ja velkaongelmista. Erilaisten riippuvuuksien vuoksi velkaantuneita näemme usein. Peliriippuvaiset ovat heidän joukosta selvästi suurin asiakasryhmä. Monelle peliongelman vuoksi velkaantuneelle on ennen yhteydenottoa ehtinyt kertymään kymmeniä tuhansia euroja vakuudettomia velkoja. Myös pelaamisen vuoksi maksamatta jätettyjä vuokria ja tärkeitä laskuja nousee keskusteluissa esille. Velkojen ja laskurästien hoitamiseksi olisi kuitenkin ensisijaisen tärkeää päästä ensin eroon peliongelmasta, jotta velkojen järjestelyt ja oma talous voidaan saada kestävälle pohjalle.

Peliongelman hoitamiseksi on hyvä kääntyä siihen apua tarjoavien tahojen puoleen. Talous -ja velka-asioissa apua tarjoaa Takuusäätiö tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnat. Takuusäätiön tarjoamista palveluista osa on lyhyesti esitelty tämän jutun lopussa. Seuraavassa on vastattu joihinkin yleisimpiin kysymyksiin talous -ja velkaongelmista. 

Kannattako antaa laskujen mennä ulosottoon? Mitä se tarkoittaa?

Kuinka paljon ulosotto vie kuukaudessa?

Miten pääsee velkajärjestelyyn?

Miten otan pikavippikiellon?

Miten läheinen voi suojata taloutensa?

Milloin velat vanheneva?

Lainoja on enemmän kuin maksukyky kestää – mitä minun kannattaa tehdä?

Voiko ongelmallisesti pelaava saada Takuusäätiön takauksen velkojen maksamiseksi?

Takuusäätiön palvelut pähkinänkuoressa

Neuvonta
Takuusäätiö tarjoaa neuvontaa puhelimitse arkisin klo 10-14 Velkalinjalla numerossa 0800 9 8009 sekä chatin välityksellä ma-to klo 12.30-15. Keskustella voi mm. rahahuolista, taloudenhallinnasta ja velkojen hoidosta. Takuusäätiön neuvontapalvelu on valtakunnallista ja maksutonta. Puhua voi nimettömänä ja luottamuksella.

Takaus
Takuusäätiön takaus on tarkoitettu ihmisille, joilla on velkaongelmia. Säätiön takaamalla järjestelylainalla niputetaan kaikki vakuudettomat velat ja rästilaskut, jotta niiden takaisinmaksusta on helpompi selvitä. Kyseessä on tavallinen pankkilaina, jolloin sen takaisinmaksu edellyttää maksukykyä. Maksuhäiriömerkintä tai ulosotto ei estä takauksen saamista, mikäli täyttää sen saamisen kriteerit. Lue lisää takauksesta ja sen saamisen ehdoista.

Pienlaina
Takuusäätiö tarjoaa kohtuuehtoisia pieniä lainoja välttämättömiin kertaluonteisiin menoihin ja hankintoihin, jotka tukevat pienituloisten itsenäistä selviytymistä ja auttavat elämässä eteenpäin. Lainan määrä voi olla 200-2000 euroa ja takaisinmaksuaika enintään 2 vuotta. Pienlainaa voi käyttää esimerkiksi kodinkoneisiin, huonekaluihin, takuuvuokraan tai auton korjaukseen. Lue lisää pienlainasta ja sen hakemisesta.

Penno
Penno on verkossa toimiva ilmainen palvelu, jolla voit seurata talouttasi. Syöttämällä siihen tulosi ja menosi näet helposti, mistä rahat tulevat ja minne ne menevät. Lisäksi voit mm. asettaa säästämistavoitteen ja seurata, miten onnistut tavoitteessasi. Pennosta on tehty myös Penno-vihko niille, jotka mieluummin käyttävät paperista versiota. Penno-vihkoja voi tilata Takuusäätiöstä tai tulostaa itselle.

Opas velkojen selvittelyyn
Opas auttaa omien velkojen selvittelyssä. Veloista ei ole olemassa yhtä rekisteriä, joten niitä saattaa joutua selvittelemään useista paikoista, kuten velkojilta, perintätoimistosta, ulosotosta jne. Opas auttaa alkuun!

Henri Hölttä
vastaava asiantuntija, neuvonta
Takuusäätiö

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon