Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Perhe-elämä ja huumeongelma

Huumeidenkäytön tullessa esiin perhe ajautuu usein kriisiin, niin kuin käy monien muidenkin vakavien sairauksien kohdalla. Asiaan sopeutuminen ja tapahtuneen hyväksyminen vie usein aikaa. Perheen elämä on muutoksessa, asiat palaavat harvoin täysin ennalleen.

Tavallista on, että läheisten ja perheenjäsenten oma elämä mukailee huumeidenkäyttäjän sen hetkistä tilannetta. Lapsen ja vanhemman välinen suhde värittää voimakkaasti elämää, etenkin silloin kun vanhemmalla on erityistä huolta lapsen hyvinvoinnista.

Tilanteeseen liittyvä psyykkinen työskentely ja asian käsittely on perheenjäsenillä yksilöllistä, esim. vanhemmat saattavat katsoa lapsen tilannetta eri näkökulmista käsin.

Huumeidenkäyttäjän tilanne koskettaa kaikkia perheenjäseniä ja muuta lähiympäristöä, kuten ystäviä, sukulaisia ja naapureita.

Perheenjäsenet itse päättävät kenelle haluavat olla asiasta avoimia. Kaikille asiasta ei tarvitse kertoa, on hyvä suojata myös itseä.

Muista! Perheenjäsenten oma jaksaminen ja itsestä huolehtiminen on tärkeää, vaikka huumeidenkäyttäjän sen hetkistä tilannetta ei pystyisikään auttamaan. Lue myös Läheisen huoneentaulu.