Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Teemaan liittyviä erityiskysymyksiä

Huumeidenkäyttö koskettaa yhteiskuntatasolla hyvin erilaisia perheitä. Tutkimusten mukaan Suomessa olisi nykyisellään arviolta 30 000 huumeiden ongelmakäyttäjää.

Huumeidenkäyttäjän läheisenä oma terveys ja hyvinvointi voivat olla koetuksella. Tavallisimpia oireita, joita läheiset tilanteissa kokevat, ovat masentuneisuus, unettomuus sekä erilaiset psykosomaattiset oireet.

Läheisen huumeidenkäyttö herättää paljon ristiriitaisia tunteita. On vaikeaa rakastaa, kun samalla vihaa ja häpeää, sitä mitä toinen tekee.

Huumeidenkäytön mahdollistaminen on paljon keskustelua herättävä teema. Mahdollistamisella tarkoitetaan, että huumeita käyttävä perheenjäsen pelastetaan hänen käyttönsä seurauksilta.Toinen paljon kysymyksiä herättävä asia on se, saako huumeita käyttävälle perheenjäsenelle antaa rahaa. Sitä ei lähtökohtaisesti suositella, mutta päätöksen asiassa tekevät asianosaiset. Ulkopuolinen taho ei voi ottaa vastuuta perhettä koskevista asioista ja on hyvä huomioida, että ihmiset ja heidän elämäntilanteensa ovat aina yksilöllisiä.

Perheenjäsenen huumeidenkäyttöön liittyy usein keinottomuutta, pelkoja tulevaisuudesta sekä syyllisyyttä siitä, onko itse tehnyt kaiken mahdollisen huumeita käyttävän perheenjäsenen tilanteen eteen. Vanhemmuudessa itsessään koetaan helposti syyllisyyttä, lapsen huumeidenkäytön kohdalla vanhemmalle saattaa helposti syntyä kokemus tehtävässä epäonnistumisesta.

Toivon näkökulma on tärkeä, sillä tilanne saattaa muuttua. Huumeidenkäyttö voi olla jakso elämässä, joka päättyy hoidon, kuntoutuksen tai elämäntilanteen muuttuessa.