Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Riskitilanteiden käsittelystrategioita

Kun olet käynyt huolellisesti läpi edellä mainitut retkahdustekijät, kertaa vielä ne, jotka olet merkinnyt. Jos et löydä listasta yhtään asiaa, joka olisi sinulle vaikea, muista, että lista ei ole kattava. Eri ihmiset kokevat erilaiset asiat vaikeiksi. Joku suuttuu siitä, että kukaan ei soita hänelle, toinen taas siitä, että kaikki tuntuvat soittavan. Joku masentuu siitä, että puoliso lähtee, toinen taas siitä, että puoliso ei koskaan lähde minnekään. Eri asiat vaikuttavat eri ihmisiin eri tavalla.

Esim. Mari tunnisti ”syyllisyyden”. Hän märehti sitä, millaista tuskaa hänen ongelmainen päihteidenkäyttönsä oli aiheuttanut hänen perheelleen. Hän tunsi myös seksuaalista vetoa naimisissa olevaan työkaveriin. Kaikki tekeminen, joka ylläpiti syyllisyyttä, oli mahdollista muokata sen sijaan, että hän olisi vain yrittänyt poistaa ikävää tunnetta muuttamatta käyttäytymistään. Hänen tuli hyväksyä menneisyytensä sen sijaan, että jatkaisi itsensä tuomitsemista. Toistuva tarve ”juosta vieraissa” oli tuottanut aiemminkin hänelle vaikeuksia. Hän päätti kokeilla puoli vuotta ilman irrallisia suhteita, ja katsoa miten se vaikuttaisi hänen mielialaansa. Syyllisyyttä ja pahaa oloa oli vaikea poistaa ilman siirtymistä ”uskollisempaan” käyttäytymiseen, jossa hän asetti rajoja itselleen.

Kari taas tunnisti voimakkaita suuttumuksen tunteita vaimoaan kohtaan. Ne johtuivat vaimon tavasta muistuttaa häntä asioista, joita hän oli humalassa sanonut. Vaimon sanomiset lisäsivät jo ennestään voimakasta syyllisyyttä ja häpeää toilailuista ja tekemättä jättämisistä. Häntä myös harmitti yliolkainen tapa, jolla hänen esimiehensä siirsi hänelle työtehtäviä. Hän tunsi itsensä työssään nollaksi ja kotona syntisäkiksi. Hän huomasi, että suuttumuksen ja kiukun taustalla oleva avuttomuus oli hyvin vaikea asia hänelle. Erityisesti avuttomuus vaimon sanomisten edessä teki hänet vihaiseksi. Hän oli kotona oppinut, että ”mies, joka ei saan naistaan kuriin, ei ole mies”. Hän oli aiemmin lähtenyt juomaan, kun vaimon hiillostaminen oli tuntunut ylivoimaiselta tai kun nollana olemisen tunne ei helpottanut työpäivän jälkeen. Koska tästä ei seurannut muuta kuin tilanteen jatkuminen entisellään, hänen oli opeteltava pitämään puoliaan uudella tavalla.

Sinulla ei välttämättä ole edellä mainittuja riskitekijöitä. Mutta sinulla saattaa olla muita asioita, joille olet erityisen herkkä tai haavoittuva.

Valitse kaksi asiaa, joista olet huolissasi tällä hetkellä.

Kuvaile näitä kahta asiaa. Yritä kehittää kaksi toimintastrategiaa tai tapaa, miten voit toimia niin ettet retkahda.

Riskitilanne 1 – Kuvaile tilanne.
Toimintastrategia 1.
Toimintastrategia 2.

Riskitilanne 2 – Kuvaile tilanne.
Toimintastrategia 1.
Toimintastrategia 2.

Esimerkkitapaukset