Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Mitä tehdä, jos ote lipsuu tai retkahtaa?

Jos olet alkanut käyttää uudelleen päihteitä, sano itsellesi: ”Lopeta välittömästi”. Poistu paikalta, missä olet juomassa/käyttämässä. Ota etäisyys tilanteeseen heti. Kerro itsellesi, että on tärkeää päästä takaisin toipumisen tielle. Puhu lipsumisestasi/retkahtamisestasi jonkun luotettavan henkilön kanssa, esim. AA / NA -tukihenkilön, ammattiauttajan tai ystävän kanssa. Puhuminen toisen ihmisen kanssa, jolla on sama päämäärä (pysyä päihteettömänä) on useimmiten hyvin rauhoittavaa ja lisää uskoa omaan pystyvyyteesi. Hänkin on saattanut lipsua tai retkahtaa. Hän toimii sinulle elävänä mallina siitä, että kuopasta voi nousta, kunhan ensin tietää olevansa kuopassa.

Jos olet retkahtanut lopetettuasi tai vähennettyäsi hoitoa mieti, olisiko sinun tarve palata hoidon piiriin tai lisätä käyntikertoja. Saatat tuntea syyllisyyttä ja olla pettynyt itseesi, kun olet juonut tai käyttänyt aineita. Saatat ajatella ”Miten voin olla näin tyhmä” tai ”Ei tästä ikinä selviä”. Näistä ajatuksista seuraa epätoivoa, häpeää ja syyllisyyttä. On tärkeää, ettet anna näiden tunteiden tai ajatusten olla syynä juomisen jatkamiselle. Lipsuminen tai retkahtaminen ei johdu sinun persoonastasi, vaan siitä, että tarvitset lisää selviytymistaitoja pysyäksesi päihteettömänä. Tarvitset myös lisää taitoja ennakoida ja tunnistaa riskitilanteita. Tilanne, jossa olet retkahtanut, on luultavasti osa pidempää tapahtumaketjua. Et ehkä vielä osaa nähdä vaaran merkkejä ketjun alkupäässä, tai ehkä teet itseltäsi huomaamatta päätöksiä, jotka vievät kohti tilannetta, jossa kenen tahansa on vaikea pysyä selvin päin.

Retkahduksen jälkeisten epätoivoa lietsovien ajatusten muokkaamiseksi on tärkeä keskustella jonkun muun kuin itsesi kanssa. Suuressa epätoivossa olet itsesi pahin vihollinen, ja silloin et kykene näkemään rakentavaa ulospääsytietä tilanteesta. Voimakkaat itsesyytökset, itse asiassa mitkä tahansa voimakkaat tunteet, tekevät järkevän ajattelun vaikeaksi. Voimakkaat tunteet, kuten epätoivo, avuttomuus ja häpeä vähenevät, jos vain annat niiden velloa sisälläsi hetken, etkä lähde käyttämään päihteitä. Niiden kuristava ote sinusta pienenee, kun annat itsellesi aikaa palautua.

Jos olet käyttänyt päihteitä viikkoja tai kuukausia ja tunnet itsesi kyvyttömäksi lopettamaan itse, harkitse ammattiapuun turvautumista. Voit ottaa yhteyttä lähimpään A-klinikkaan tai sairaalaan ja pyytää arviointia tilastasi. Tämä voi auttaa sinua päättelemään, tarvitaanko katkaisuhoitoa, muuta erityistä laitoshoitoa vai selviätkö avohoidolla. Jos sinulla on voimakkaita vieroitusoireita päihteiden käytön lopettamisen jälkeen, tarvitset katkaisuhoitoa. Vieroitusoireet saattavat joissakin tapauksissa olla hengenvaarallisia.

Joskus suora paluu AA/NA -ryhmiin tarjoaa sinulle jo riittävän avun ja tuen raitistumiseen. Voit kävellä sisään ryhmään ja kertoa, mitä on tapahtunut. Huomaat, ettei kukaan ihmettele, jos alkoholisti juo tai narkomaani käyttää. He tietävät, että se on ihme, jos päihderiippuvainen lopettaa käytön.