Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Henkinen apu ja tuki

Ero on aina iso elämänkriisi, jossa kukaan ei välty laajalta tunteiden kirjolta. Eron aiheuttamien tunteiden käsittely vaatii aikaa – ole armollinen itsellesi. Tunteita kannattaa työstää niin ystävien tukea kuin ammattiapua hyödyntäen (esim. psykoterapiassa). Psykoterapiaan on mahdollisuus saada Kelan tukea. Työterveyshuollon kautta voi myös saada psykologin palveluja. Tarkista omalta työnantajaltasi kattaako työterveyshuolto psykologin palvelut. Myös kunnat, seurakunnat ja järjestöt tarjoavat tukipalveluja eroaville.

Internetistä löytyy paljon tietoa ja palveluja eroon liittyen. Esimerkiksi Apua eroon -sivustolta löytyy paikkakuntakohtainen palveluhaku. Myös chat-palvelusta voi saada tukea ja neuvoja tilanteeseen. Check List erovalle tai eroa harkitsevalle on hyvä muistettavien asioiden apuväline. Nämä palvelut tuottaa Ensi- ja turvakotien liitto.

Vertaistuki on usein voittamaton tuki isoissa elämänkriiseissä. Vertaistukea löytyy mm. Facebookin eroryhmistä, ohjatuista eroseminaareista ja eri tahojen järjestämistä eroryhmistä (esim. seurakunnat, järjestöt). Kannattaa vilkaista myös Kotikanavan vertaiskeskustelut, etenkin jos perheessä on ollut päihdeongelmia. Sininauhaliiton erotyö järjestää mm. päihde-erityisiä eroryhmiä. 

Jos arki lasten kanssa uuvuttaa, tukea arkeen voi löytää esim. Pelastakaa lapset ry:n tarjoamasta tukiperhetoiminnasta. Lastenhoitoapua voi etsiä esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitovälityksestä. Myös kunnan tarjoamista kotiin tuotavista palveluista (esim. lastenhoito) ja lastenneuvolan tai perheneuvolan palveluista kannattaa ottaa selvää. Yhteystiedot löytyvät kunnan verkkosivuilta. 

Monilla järjestöillä on tarjolla mm. lomatoimintaa, perhekahviloita, retkiä ja tapahtumia. Ks. esim. Yhden vanhemman perheiden liitto ryPienperheyhdistys ry ja Kasper kasvatus- ja perheneuvonta ry:n palvelut. Tuetut lomat on tarkoitettu vähävaraisille perheille, joilla ei muutoin olisi mahdollisuutta päästä lomalle kodin ulkopuolelle. 

Yksin ei kannata jäädä, apua ja tukea löytyy kyllä.