Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Hoitopaikat

Päivitetty 24.1.2023

Jos sinulla on ongelmia alkoholin, pelaamisen, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa ja haluat apua, ota yhteyttä terveysasemalle, työterveyshuoltoon, alueesi A-klinikalle tai päihdeklinikalle. Terveysaseman palvelut maksavat useimmilla hyvinvointialueilla hieman. Jos olet töissä, työnantaja maksaa työterveyshuollon puolestasi. Tarkista, kuuluuko sinun työterveyshuoltoosi päihdehoito.

A-klinikat ja päihdeklinikat
A-klinikoiden ja vastaavien riippuvuuksiin avohoitoa tarjoavien hoitopaikkojen yhteystiedot löytyvän oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta. Hoitopaikkoja ylläpitävät tyypillisesti A-klinikkasäätiön omistama A-klinikka Oy tai hyvinvointialueet.

Verkkoterapia alkoholin vähentäjille ja lopettajille
A-klinikka Oy:n verkkoterapia on noin neljä kuukautta kestävä hoito-ohjelma alkoholinkäytön vähentämiseen ja lopettamiseen. Verkkoterapia sisältää verkossa tehtävät harjoitukset ja verkkoterapeutin tuen. Katso, miten voit hakeutua verkkoterapiaan.

Nuorten palvelut
Nuorisoasemat ja nuorten palvelut tarjoavat apua alle 25-vuotiaille ja heidän läheisilleen. Yhteystiedot löydät oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta. Tietoa nuorten apupaikoista löytyy myös Päihdelinkin Vanhemmille-osiosta.

Terveysneuvontapisteet
Terveysneuvontapisteet ovat palvelupaikkoja, jotka on tarkoitettu huumeita suonensisäisesti käyttäville. Niihin on helppo mennä ilman ajanvarausta, eikä omaa nimeä tarvitse kertoa työntekijöille. Niissä voit vaihtaa käytetyt neulat ja ruiskut puhtaisiin. Terveysneuvontapisteistä saat myös tietoa terveydenhoidosta, hoitopaikoista ja tartuntataudeista. Suomen terveysneuvontapisteet löydät Vinkki.infosta.

Päihdesairaala
Päihdesairaala on maan ainoa riippuvuusongelmien hoitoon erikoistunut sairaala. Sairaalan toiminta-alueena on koko Suomi ja sitä ylläpitää A-klinikkasäätiön omistama A-klinikka Oy.

Yksityinen päihdehoito
Julkisten palveluiden lisäksi Suomessa saa myös yksityisiä päihdehoidon palveluita. Näihin palveluihin voit mennä ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Silloin maksat kaiken itse. Yksityisiä päihdehoitoyrityksiä voit etsiä esimerkiksi internetin hakupalveluiden avulla (esim. Google).

Apua pelaamiseen
Jos oma tai läheisen pelaaminen huolettaa, apua on mahdollista saada perus- ja erityispalveluista ja yksityisiltä palvelutarjojilta. Tietoa apu- ja tukipalveluista löytyy Peluurin verkkosivuilta. Pääkaupunkiseudulla toimii Peliklinikka, jonka palvelut on tarkoitettu Helsingin, Vantaan ja Kauniaisten asukkaille.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 0 kpl