Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Selvästi hyvä ikä -opas

Ikä on vain numero, sanotaan. Jos se alkaa kuutosella, on kuitenkin hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, onko joitakin asioita, joita kannattaisi tehdä toisin kuin ennen. Tiesitkö, että esimerkiksi alkoholi vaikuttaa ihmiseen eri tavoin eri iässä?

Tämä Selvästi hyvä ikä -opas on suunnattu kaikille ikääntyville, jotka haluavat arvioida omaa elämäntilannettaan ja tukea omaa hyvinvointiaan.

1. Suuret ikäluokat ja elämän käännekohdat
2. Ikääntyneen perhe- ja lähisuhteet
3. Ikääntyneet ja alkoholin terveydelliset haitat
4. Ikääntyneet - alkoholi ja lääkkeet
5. Ikääntyneet ja alkoholin sosiaaliset haitat
6. Riskikartoitus

 

Opas on rakennettu siten, että voit edetä järjestyksessä tai käyttää sisältöjä siinä järjestyksessä kuin haluat.

Oppaan alussa on ikääntyvän ihmisen elämän käännekohtiin liittyvä pohdintatehtävä, jonka avulla pääset tarkastelemaan omaa elämääsi suhteessa yhteiskunnallisiin muutoksiin. Sen jälkeen on perheeseen ja lähisuhteisiin liittyvä pohdintatehtävä, johon annetaan taustatietoja pohdinnan tueksi. Kolmannessa kohdassa sinua pyydetään pohtimaan alkoholin terveydellisiä haittoja suhteessa ikääntymiseen, mistä saat paljon hyödyllistä tietoa, johon voit peilata omaa tilannettasi. Neljännessä kohdassa saat tietoa ja ohjeita, miten ennaltaehkäiset alkoholista koituvia haittoja, jos käytät lääkkeitä.

Alkoholinkäytöllä on vaikutuksia paitsi terveyteemme, myös sosiaaliseen elämäämme ja toimintakykyyn. Viidennessä kohdassa kerrotaan, millaisia riskejä tai haittoja alkoholin käyttö voi aiheuttaa sosiaaliseen elämääsi. Saat myös vinkkejä parempaan elämään.

Oma-apuoppaan lopusta löytyy ikäihmisen elämänvaiheeseen suunniteltu riskikartoitus (kohta 6). Tekemällä kartoituksen saat tarkan tilanteen omasta elämästäsi juuri nyt, ja voit arvioida, mihin olet tyytyväinen ja missä olisi parantamisen varaa. Saat vastauksen jokaiseen kysymykseen heti ja lopuksi yhteenvedon. Voit tehdä kartoituksen yksin tai yhdessä läheisesi tai ammattilaisen kanssa.

Toivomme, että saat tästä Selvästi hyvä ikä -oppaasta tukea oman hyvinvointisi edistämiseen.