Kamratstödgrupper och hjälptelefoner
I Finland finns många kamratstödgrupper för både missbrukare och närstående personer till dem. Nedan ges några exempel:
- Anonyma Alkoholister (AA) är en grupp som är avsedd för personer med alkoholproblem. I gruppen delar man med sig av sina erfarenheter och stöder varandra. Det är gratis att delta i AA-möten. Information om AA:s verksamhet och möten finns på Anonyma Alkoholisters webbplats. I Finland finns några svenskspråkiga-, engelskspråkiga och ryskspråkiga AA-grupper.
- Anonyma Narkomaner (NA) är en grupp som är avsedd för personer med narkotikaproblem. I gruppen erbjuder tidigare narkomaner stöd för varandra och för personer som vill bli kvitt narkotika. Information om NA:s verksamhet och möten finns på Anonyma Narkomaners webbplats. Den största delen av grupperna är finskspråkiga, men i Helsingfors finns även en engelskspråkig grupp.
- Al-Anon är en organisation för närstående personer till alkoholister, där man delar med sig av sina erfarenheter. Verksamheten är mycket mångsidig. Information om verksamheten finns på Al-Anons webbplats. Den största delen av grupperna är finskspråkiga, men i Helsingfors finns även en engelskspråkig grupp.
- Nar-Anon är en organisation för närstående personer till personer med narkotikaproblem. Information om verksamheten finns på Nar-Anons webbplats. Nar-Anons verksamhet är mycket begränsad och den enda gruppen som finns är finskspråkig.
Om det inte finns en engelskspråkig grupp i ditt närområde, lönar det sig att fråga av mötesarrangören om du ändå kan delta i mötet eller om man till exempel kunde ordna möten på engelska i området.
Hjälptelefoner
Du kan ringa till en hjälptelefon och diskutera dina problem konfidentiellt med en arbetare. I Finland finns det gott om hjälptelefoner, och de drivs ofta av olika organisationer. Kom ihåg att en del av hjälptelefonerna är avgiftsbelagda. Nedan ges några exempel på hjälptelefoner:
- AA har en hjälptelefon samt flera lokala telefoner. En förteckning över dessa finns på AA:s webbplats.
- NA:s hjälptelefon.
- En lista över Al-Anons hjälptelefoner finns på Al-Anons webbplats.
- Fri från narkotika rf:s hjälptelefon ger stöd, hjälp och information.
- Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf:s hjälptelefon betjänar 24 timmar om dygnet.
- Mieli rf:s Kristelefon hjälper människor som har krissituationer i livet.
- Monika-Naiset erbjuder tjänster för invandrarkvinnor och invandrarbarn som upplevt våld. Man kan ringa dem när som helst, också anonymt, eller besöka dem.
Många välfärdsområden och församlingar har hjälptelefoner. Du kan söka information om dessa på Internet. Du kan ringa och be om engelskspråkig diskussionshjälp.
Like, share