Seuranta
Muutostyön onnistumisen kannalta on tärkeää pyrkiä tunnistamaan niitä asioita, jotka toimivat jo nyt ja niitä, jotka ovat esteenä haittoja aiheuttavan käytön tai toiminnan vähentämiselle tai lopettamiselle. Asiakas voi kokea esteenä esimerkiksi kumppanin alkoholinkäytön, oman ahdistuneisuuden, unettomuuden, ujouden tai yksinäisyyden. Asiakasta autetaan tunnistamaan keinoja ja toimintatapoja näiden esteiden ylittämiseen.
- Tarjoa tukea, ohjausta ja välineitä.
- Rohkaise ja kannusta asiakasta uskomaan itseensä ja kykyynsä muuttaa toimintatapojaan.
- Motivoi asiakasta tekemään toimintasuunnitelma juomisen vähentämiseksi tai lopettamiseksi.
- Auta asiakasta löytämään hänelle sopiva tapa.
Muutostavoitteen saavuttamiseksi asiakkaan kanssa keskustellaan seurantaa auttavasta välineestä, esimerkiksi juoma- tai pelipäiväkirjan pitämisestä. Päiväkirjan pitäminen auttaa asiakasta tiedostamaan käytön todelliset määrät ja tilanteet, joissa käyttö tai toiminta tapahtuu. Päiväkirja kertoo myös tilanteet, joissa himo on ollut kova ja siihen liittyvät tunteet tai tapahtumat. Asiakkaan kanssa sovitaan yhdessä mitä kaikkea hän päiväkirjaan kirjaa.
Tavoitteena on, että asiakas määrittelee itselleen muutostavoitteen, jos sitä ei ole vielä määritelty. Tämän toteutumiseksi mietitään yhdessä vaihtoehtoista toimintaa, joka tuottaa asiakkaalle mielihyvää. On hyvä kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei riippuvuutta korvata toisella riippuvuudella. Alkoholin lopettamisen korvikkeena ei tule käyttää esimerkiksi pelaamista.
Mietitään yhdessä miten ns. tyhjä aika kannattaa täyttää ja miten suunnitella etenkin korkean riskin päivien (esim. perjantai tai palkkapäivä) ohjelma etukäteen. Mietitään yhdessä riskitilanteita ja keinoja niistä selviytymiseen ja niiden hallitsemiseen (esim. stressi). Jos päiväkirjan pitoa jatketaan, se auttaa myös havainnoimaan edistymisen muutostavoitteen suhteen.
Jos mahdollista, mini-intervention tukena voidaan käyttää myös laboratoriokokeita, kuten alkoholinkäytön seurannassa esimerkiksi MCV, GT ja CDT.
Asiakkaan kanssa on hyvä sopia etukäteen seurantakäynnit. Tämä auttaa toteuttamaan ja vakiinnuttamaan suunnitellut muutokset. Seurantakäynnillä tarkistetaan mahdollinen päiväkirja ja tehdyt laboratoriokokeet.
Alkoholin käytön puheeksiotto ja mini-interventio – THL
Kyselylomakkeet ja mittarit – THL
Päihteiden käytön, riippuvuuksien puheeksioton ja mini-interventioiden kirjaaminen – THL
Huumeiden käytön ja lääkkeiden väärinkäytön puheeksiotto – THL
Päihteiden käytön, riippuvuuksien puheeksioton ja mini-interventioiden kirjaaminen – THL
Tykkää, jaa