Menetelmä
Motivoiva haastattelu on Käypä hoito -suositusten mukainen menetelmä, jota voidaan soveltaa itsenäisenä työvälineenä tai osana mini-interventiota. Siinä korostetaan ihmisen omia arvoja ja merkityksiä, voimavaroja ja toimijuutta.
Motivoivan haastattelun tavoitteena on vahvistaa asiakkaan omia voimavaroja ja minäpystyvyyden tunnetta. Yhdessä asiakkaan kanssa tunnustellaan muutoshalukkuutta ja tavoite on, että asiakas asettaa itselleen muutostavoitteen. Tavoitetta ei kuitenkaan tarvitse määritellä heti, vaan se voi tapahtua esimerkiksi seuraavalla tapaamiskerralla. Muutostyön tukena kannattaa käyttää juoma- tai pelipäiväkirjaa.
Asiakkaan valmius muutokseen voi vaihdella. Muutosvaihemalli auttaa jäsentämään muutoksen eri vaiheita ja valmiuksia motivoitua muutokseen.
Motivoiva haastattelu antaa tietoa ja pyrkii motivoivaan kohti uutta suuntaa. Keskustelun tavoitteena on luoda uskoa muutoksen ja toipumisen mahdollisuuteen. Ammattilainen kartoittaa yhdessä asiakkaan kanssa tämän elämäntilanteen, toiveiden, arvojen ja tavoitteiden välisiä ristiriitoja. Yhdessä käydään keskustelua, jonka päämääränä on tehdä mahdollinen ristiriita asiakkaan elämässä näkyväksi, vahvistetaan asiakkaan itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihinsä. Mietitään muutoksen mahdollisuutta ja merkityksellisyyttä sekä tuetaan asiakkaan valmiutta muutokseen.
Keskeiset tekijät ovat:
- Heijastava kuuntelu, käytetään asiakkaan omia sanoja. Heijastava kuuntelu tukee asiakkaan pohdintaa kohti muutosta.
- Empatia, arvostus, tukeminen ja kannustus
- Väittelyn ja todistelun välttäminen
- Asiakas huomaa itse ristiriidan omien arvojensa ja toimintansa välillä (kognitiivinen dissonanssi)
- Asiakkaan oman kompetenssi ja kykyjen, uskon onnistumiseen tukeminen.
Keskustelussa toistetaan ja myötäillään asiakkaan sanomaa, sävy on empaattinen:
- Tue ja vahvista muutospuhetta: ”Millaisia unelmia sinulla on?”
- Tee avoimia kysymyksiä: ”Mitä sinä ajattelet tilanteestasi?”
- Heijasta kuulemaasi takaisin ja tarkista oletko ymmärtänyt asiakkaan kertoman oikein: ”Tarkoitatko tällä sitä, että…”
- Tee yhteenvetoja siitä, mitä asiakas kertoo: ”Kerroit juuri…”
- Anna joka kohtaamisessa vilpitöntä positiivista palautetta: ”Hienoa, että tulit tänne tänään ja kerroit tilanteestasi”.
- Muista myös sanaton viestintä – katse, ystävällinen olemus ja elekieli.
- Kuuntele. Vältä väittelyä. Älä syyllistä, syytä, pelottele tai tulkitse asiakkaan puolesta.
Keskustelussa heijastellaan asiakkaan kertomaa ja tuodaan faktat esiin neutraalisti ja yhteistyötä ylläpitäen. Syyllistämistä ja vastakkainasettelua vältetään ja mennään asiakkaan ehdolla eteenpäin. Asiakas voi kokea, että päihteidenkäytöstä tai muusta riippuvuudesta kertomisen myötä terveydenhuollossa keskitytään enää vain siihen. Tärkeää onkin kiinnittää huomiota myös syyhyn, miksi päihteidenkäyttö tai muu riippuvuus on lisääntynyt.
Tykkää, jaa