Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Viikko 3: Minäkö läheisriippuvainen parisuhteessa?

Aseta tällä viikolla oma parisuhteesi suurennuslasin alle. Mari Huusko on kirjassaan “Hallintaa vai huolenpitoa” listannut läheisriippuvuuden merkit parisuhteessa:

 1. Et tee enää asioita, joista nautit ennen suhteen syvenemistä kumppanisi kanssa. Olet myös vieraantunut merkittävästi ihmisistä, jotka olivat ennen sinulle läheisiä ja tärkeitä.
   
 2. Pelkäät usein, että kumppanisi jättää sinut jonkun kolmannen osapuolen takia. Suhtaudut vastapuoliskoosi omistavasti erityisesti tilanteissa, joissa hän on muiden ihmisten seurassa.
   
 3. Pistät kumppanisi aina ja kaikessa etusijalle. Tämä menee jopa niin pitkälle, että olet valmis perumaan kaikki suunnitelmasi vain viettääksesi hänen kanssaan aikaa.
   
 4. Sinusta on äärettömän tärkeää, että kumppanisi näyttää pelkästään parhaat puolensa ystävienne ja perheenne edessä. Hänen ajatuksensa tai tuntemuksensa ovat vähemmän tärkeitä näissä tilanteissa.
   
 5. Ajattelet, että pystyt muuttamaan kumppaniasi niin, että hän edustaa paremmin ihannettasi unelmien miehestä tai naisesta.
   
 6. Nautit salaa kontrolloimisen tunteesta. Tunnet itsesi todella turhautuneeksi ja etäiseksi kumppanistasi, jos hän ei tanssikaan pillisi mukaan.
   
 7. Tunnet itsesi äärimmäisen mustasukkaiseksi, kun kumppanisi viettää aikaansa muiden kanssa.
   
 8. Ajattelet, ettet koskaan pääsisi takaisin jaloillesi ja pystyisi jatkamaan elämääsi millään tavalla, mikäli kumppanisi jättäisi sinut tai jos hän menehtyisi.
   
 9. Omanarvontuntosi riippuu pitkälti kumppanistasi ja siitä, kuinka paljon saat häneltä hyväksyntää, läheisyyttä ja huomiota.
   
 10. Sinulle on paljon tärkeämpää, että kumppanisi pärjää elämässään kuin että sinulla itselläsi menisi hyvin.

Tehtävät

Tutustu listaan ja mieti, miten se toteutuu omassa parisuhteessasi.

Millaisia tunteita havaintosi saa sinussa aikaan?

Voit tehdä tehtävät myös täytettävälle pdf-lomakkeelle. Avaa lomake ja kirjoita vastaukset. Voit tallentaa pdf-tiedoston omalle laitteellesi tai tulostaa sen.