Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Irti läheisriippuvuudesta – Alkukartoitus

Tehtävä: Arvioi seuraavia kysymyksiä asteikolla 1-10. 

  • Miten paljon ahdistusta läheisriippuvuus tuo tällä hetkellä elämääsi? (1 = ei lainkaan, 10 = ahdistus on jatkuvaa ja täyttää elämäni)
  • Miten tyytyväinen olet elämääsi tällä hetkellä yleisesti? (1=hyvin tyytymätön, 10=täysin tyytyväinen)

Mitä tapahtuu, jos et lähde tekemään muutosta vaan annat asioiden jatkua ennallaan? (Esim. ahdistus pysyy tai lisääntyy, oma elämä jää elämättä, omat unelmat toteuttamatta.)

Mille hyvälle ja arvokkaalle muutos elämässäsi tekisi tilaa?

Mitä konkreettista muutoksen tekeminen edellyttäisi sinulta?

Jatka seuraavia lauseita vapaasti kirjoittaen:

En enää halua…. (Esim. en enää halua jättää omia tarpeitani huomiotta, en enää halua piilotella tunteitani, en enää halua vahtia ja kontrolloida toista.)

Minkä pienen, konkreettisen askeleen voisit ottaa itsesi hyväksi jo nyt? (Esim. alan tehdä aamuisin mindfulness-harjoituksen, varaan aikaa omille harrastuksille, soitan pitkästä aikaa ystävälle.)

Sen sijaan haluan… (Esim. sen sijaan haluan pitää huolta itsestäni, keskittyä omaan hyvinvointiini ja elämääni, haluan voida tehdä asioita pelkäämättä, miten suhteen käy.)

Visualisointiharjoitus 

Kuvittele, että olet lähtenyt ottamaan vastuun ensisijaisesti itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi. Katso elämääsi eteenpäin. Mitä hyvää se on tuonut elämääsi…

Kolmen kuukauden päästä?

Kuuden kuukauden päästä?

Vuoden päästä?

Voit tehdä tehtävät myös täytettävälle pdf-lomakkeelle. Avaa lomake ja kirjoita vastaukset. Voit tallentaa pdf-tiedoston omalle laitteellesi tai tulostaa sen.