Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Sinun on vaikea luottaa läheisiin, itseesi ja elämään

Arvioi asteikolla 1-10, kuinka voimakkaasti tämä näyttäytyy elämässäsi.  (1= ei ollenkaan, 10 = koko ajan).

Läheisriippuvainen elää kroonisessa pelossa. Hän on saattanut tottua pettymyksiin, emotionaaliseen etäisyyteen, piilotteluun ja ehkä valheisiinkin. Tällöin on ymmärrettävästi vaikea luottaa, miksi luottaisikaan? On luultavasti hyvin totta, että läheiseen ei tietyissä asioissa voi luottaa. Mutta voisiko läheisriippuvainen alkaa luottaa itseensä? Läheisriippuvainen elää usein kaksijakoisessa tilassa. Osa hänestä aistii ja tietää, että kaikki ei ole hyvin. Osa hänestä taas vähättelee, selittelee ja haluaa uskoa läheiseensä. Niinpä hän kieltäytyy kuulemasta sisäisiä terveitä viestejä ja hälytyskelloja. Tähänkin syy löytyy usein läheisriippuvaisen lapsuudesta. Hän on saattanut joutua olemaan jonkin asian suhteen jatkuvasti varpaillaan. Hän on oppinut selviytymään ylisopeutumalla ja valehtelemalla itselleen.

Onko sinun vaikea luottaa ihmisiin ympärilläsi?

Miten se ilmenee elämässäsi? (Esim. epäilen helposti kaikkia, minun on vaikea uskoa, että kukaan haluaisi minulle hyvää.)

Mikä muissa ihmisissä herättää sinussa epäluottamusta? (Esim. liian suuret lupailut, impulsiivisuus ja äkkipikaisuus.)

Mikä muissa ihmisissä herättää sinussa luottamusta? (Esim. rauhallisuus, avoimuus, kyky peilata omaa käytöstä.)

Miten elämäsi muuttuisi, jos uskaltaisit luottaa itseesi ja omaan arviointikykyysi?

”Sinä olet arvokas.”

Voit tehdä tehtävät myös täytettävälle pdf-lomakkeelle. Avaa lomake ja kirjoita vastaukset. Voit tallentaa pdf-tiedoston omalle laitteellesi tai tulostaa sen.