Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Hoitopaikat

Päivitetty 20.12.2023

Jos sinulla on ongelmia alkoholin, pelaamisen, huumeiden tai lääkkeiden käytön kanssa ja haluat apua, ota yhteyttä terveysasemalle, työterveyshuoltoon, hyvinvointialueesi päihdepalveluihin. Terveysaseman palvelut maksavat useimmilla hyvinvointialueilla hieman. Jos olet töissä, työnantaja maksaa työterveyshuollon puolestasi. Tarkista, kuuluuko sinun työterveyshuoltoosi päihdehoito.

A-klinikat ja päihdeklinikat
A-klinikoiden ja vastaavien riippuvuuksiin avohoitoa tarjoavien hoitopaikkojen yhteystiedot löytyvän oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta. Hoitopaikkoja ylläpitävät tyypillisesti A-klinikkasäätiön omistama A-klinikka Oy tai hyvinvointialueet.

Nuorten palvelut
Nuorisoasemat ja nuorten palvelut tarjoavat apua alle 25-vuotiaille ja heidän läheisilleen. Yhteystiedot löydät oman hyvinvointialueesi verkkosivuilta.

Terveysneuvontapisteet
Terveysneuvontapisteet ovat palvelupaikkoja, jotka on tarkoitettu huumeita suonensisäisesti käyttäville. Niihin on helppo mennä ilman ajanvarausta, eikä omaa nimeä tarvitse kertoa työntekijöille. Niissä voit vaihtaa käytetyt neulat ja ruiskut puhtaisiin. Terveysneuvontapisteistä saat myös tietoa terveydenhoidosta, hoitopaikoista ja tartuntataudeista.

Päihdesairaala
Päihdesairaala on maan ainoa riippuvuusongelmien hoitoon erikoistunut sairaala. Sairaalan toiminta-alueena on koko Suomi ja sitä ylläpitää A-klinikkasäätiön omistama A-klinikka Oy.

Yksityinen päihdehoito
Julkisten palveluiden lisäksi Suomessa saa myös yksityisiä päihdehoidon palveluita. Näihin palveluihin voit mennä ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Silloin maksat kaiken itse. Yksityisiä päihdehoitoyrityksiä voit etsiä esimerkiksi Googlen avulla.

Apua pelaamiseen
Jos oma tai läheisen pelaaminen huolettaa, apua on mahdollista saada perus- ja erityispalveluista ja yksityisiltä palvelutarjoajilta. Tietoa apu- ja tukipalveluista löytyy Peluurin verkkosivuilta. Pääkaupunkiseudulla toimii Peliklinikka, jonka palvelut on tarkoitettu Helsingin kaupungin sekä Vantaa ja Kerava hyvinvointialueen asukkaille.