Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Vieroituksen jälkeen

Vieroituksen jälkeen hoitoa on tärkeää jatkaa joko laitoskuntoutuksessa tai säännöllisen avohoidon ja itsehoitoryhmien (AA, NA) varassa. Laitoskuntoutuksen jälkeenkään ei kannata asettua lepäämään laakereilla, vaan hoitoa on syytä jatkaa A-klinikalla/Päihdeklinikalla, mielenterveystoimistossa ja/tai AA/NA:ssa.

Vakiintuneiden elämäntapojen muuttaminen ei ole yksinkertaista. Oman jatkuvan panoksesi ohella omaisten ja ystävien tuki on avuksi, joten kerro heillekin aikeistasi ja pyydä heitä tukemaan sinua muutoksen toteuttamisessa.

Hyvistä aikeista huolimatta osa vieroituksen läpikäyneistä lipsuu tavoitteistaan vieroituksen tai pidemmänkin raittiuden jälkeen. Jos näin käy, älä ole liian ankara itsellesi. Retkahdus ei tarkoita, että olet epäonnistunut tai että olet menettänyt kokonaan hallintasi amfetamiinin suhteen.

Retkahdus se on merkki siitä, että sinun täytyy kiinnittää vakavammin huomiota tilanteisiin, joissa sinulla on riski retkahtaa. Yritä päästä takaisin päihteettömälle polulle välittömästi.

Ota retkahdus oppimiskokemuksena. Mieti, mitä ennen retkahdusta tapahtui? Miten olisit voinut välttää tilanteen, joka johti retkahdukseen? Mitä voisit tehdä seuraavassa samanlaisessa tilanteessa toisin?

Oppimalla lukemaan aikaisia varoitusmerkkejä ja tunnistamaan vaikeita tilanteita, voit välttää paluun päihteiden käyttöön. Jotkut ihmiset tarvitsevat useamman yrityksen ennen kuin onnistuvat pitkäaikaisessa tavoitteessaan. Toiset tarvitsevat vain yhden.

Jos retkahdat, muista:

 • Raittiuteen tottunut elimistö ei kestä yhtä suuria annoksia kuin aikaisemmin (toleranssi on laskenut)
   
 • Eniten yliannostuksia sattuu, kun ihmiset käyttävät samanaikaisesti eri aineita, joiden vaikutukset ovat samansuuntaisia
   
 • Hankkimasi aine saattaa olla voimakkaampaa kuin aiemmin käyttämäsi. Testaa ensin pienellä annoksella
   
 • Älä käytä yksin
   
 • Älä käytä yhteisiä ruiskuja ja muita välineitä
   
 • Älä käytä samanaikaisesti huumeita ja alkoholia
   
 • Soita aina ambulanssi (112), jos joku kaverisi on ottanut yliannostuksen.

  Lue lisää: Elvytysohjeet.