Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Miten päästä alkuun?

Vieroituksen aloittamista helpottavat tietynlaiset järjestelyt. Seuraavassa muutamia ehdotuksia:

1. Järjestä itsellesi turvallinen ympäristö

Jos ympärilläsi on päihteitä käyttäviä ihmisiä, vieroitus vaikeutuu. Siksi kannattaa järjestää itselleen suojattu ympäristö, jossa sinulle ei tarjota huumeita tai muilla huumeiden käyttöön liittyvillä asioilla. Voit tehdä esimerkiksi näin:

  • Mene sellaisen ystävän tai sukulaisen luo, jossa päihteitä käyttävät tuttavasi eivät tavoita sinua.
  • Pysy kotona ja kerro, että olet lopettanut huumeiden käytön. Puhelinnumeron vaihtaminen voi myös olla avuksi. Vetäytyminen eroon päihteiden käyttäjistä on tässä vaiheessa järkevää.
  • Varmistu, että kotiisi ei ole jäänyt mitään päihdyttäviä aineita.

2. Hanki itsellesi tukijoita

Vieroitusvaiheessa on tärkeää, että ympärilläsi on ihmisiä, jotka tukevat sinua, viettävät kanssasi aikaa ja auttavat sinua vaikeiden hetkien yli. Tee lista henkilöistä, jotka voisivat olla avuksi. Tukijoitasi voivat olla esimerkiksi päihdetyöntekijä, itsehoitoryhmä tai sen jäsen (AA/NA/A-kilta tms.), NA:lainen kummi, seurakuntasi jäsen tai työntekijä, toipumistasi toivova läheinen, ystävä tai työtoveri.

Kerro tukihenkilöillesi, mitä haluat lopettaa huumeiden käytön ja kuinka miten he voisivat sinua auttaa. Voit esimerkiksi pyytää heitä lukemaan tämän tehtäväkirjan. Pidä heihin yhteyttä. Se helpottaa ikävystymisen, yksinäisyyden tai muiden ikävien tunteiden yllättäessä. Merkitse puhelimesi yhteystietoihin ne henkilöt, kenelle ei kannata vastata ja estä heidät sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisesta mediasta kannattaa pitää tässä vaiheessa muutenkin pieni tauko. Jos sinulla on asuinkumppani, anna hänen avata ovi. Näin voit valita, kenen kanssa haluat olla tässä vaiheessa tekemisissä.

Tehtävä:

Tee itsellesi tukihenkilölista ja tallenna heidän yhteystietonsa puhelimeesi.

3. Suunnittele etukäteen, mitä aiot tehdä päivän mittaan

Päätä etukäteen, millaista päiväjärjestystä aiot noudattaa: mihin aikaan nouset vuoteesta ja mitä teet sen jälkeen missäkin päivän vaiheessa. Varo liian tiukkaa aikataulua. Tärkeintä tässä vaiheessa on se, että pidät itsesi kuivilla ja saat kiinni normaalista elämänrytmistä.

Tehtävä:

Tee itsellesi päiväsuunnitelma (kellonaika ja tekeminen).