Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Päätöksen tekeminen

Amfetamiinin käytöllä voi olla sinulle sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvät ja huonot puolet voivat myös olla erilaisia eri ihmisille. Kannattaa pohtia miten amfetamiinin käytön lopettaminen vaikuttaa elämääsi; mitä hyviä ja huonoja puolia käytöllä on sinulle ollut ja miten elämä olisi erilaista ilman amfetamiinia.

Tehtävä:

Listaa amfetamiinin käytön myönteiset ja kielteiset puolet. Kirjaa ensin asiat, joista pidät amfetamiinin käytössä. Seuraavaksi kirjaa mitä kielteisiä puolia amfetamiinin käyttö aiheuttaa sinulle.

Olisi hyvä jutella päätöksestä jonkun, esimerkiksi huumeita käyttämättömän ystävän, läheisen tai ammattilaisen, kanssa. Voit myös soittaa päihdeneuvontapuhelimeen tai kirjoittaa Päihdelinkin neuvontapalveluun, jos haluat pohtia tilannetta ammattilaisen kanssa nimettömästi.

Vaikka olet tehnyt päätöksen amfetamiinin käytön lopettamisesta, saatat silti kaivata joitain asioita käyttöön liittyen. Tämä on täysin normaalia. Usein kestää jonkin aikaa ennen kuin löytää amfetamiinin käytön tilalle muuta. Amfetamiinin käytön lopettaminen saattaa tuntua vaikealta myös siksi, että ihmiset usein ”unohtavat” käytön negatiiviset puolet ja ne syyt, joiden vuoksi he ovat lopettaneet käytön.

Ihmisillä on amfetamiinin käytön lopettamiselle erilaisia syitä ja pitkän tähtäimen tavoitteita. Jotkut haluavat lopettaa amfetamiinin käytön kokonaan, toiset haluavat käytöstä vain pienen tauon. Mikä tavoitteesi onkaan, tärkeintä on ensin selvitä amfetamiinista vieroittautumisesta.

Katso myös video ”Mietitkö huumeiden käytön vähentämistä tai lopettamista?”