Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Mielialan heilahtelut ja rentoutumisen taito

On normaalia, että vieroituksen aikana mielialat vaihtelevat. On hyvä muistaa, että mielialan heittelehtiminen johtuu amfetamiinivieroituksesta. Tilanne tasaantuu vähitellen. Rentoutumalla, liikkumalla, ruokailemalla ja nukkumalla säännöllisesti palautuminen nopeutuu ja mieliala kohenee.

Joillakin ihmisillä esiintyy vieroituksen yhteydessä lievää vainoharhaisuutta, tai he tulkitsevat väärin erilaisia tapahtumia. Ne häviävät tavallisesti itsestään. Jos asia huolettaa sinua, keskustele tuntemuksistasi ammattilaisen (esim. terveydenhoitaja, lääkäri, psykologi) kanssa.

Rentoutumisen taito

Hermostuminen tai ärtyminen on hyvin tavallista vieroitusvaiheessa. On hyvä osata erilaisia rentoutumistaitoja ja löytää rentouttavaa tekemistä. Joitakin voi auttaa TV:n katselu, kylpeminen tai saunominen, toiset taas rentoutuvat ulkoilusta, musiikin kuuntelusta, luontoharrastuksista tms. Tärkeintä on, että käyttämäsi keinot sopivat juuri sinulle.

On myös olemassa joitakin hyvin yksinkertaisia rentoutumismenetelmiä:

  • Internetistä löytyy useita rentoutusharjoitteita, joita voi hyödyntää ilmaiseksi.
     
  • Voit myös opetella systemaattista lihasrentoutusta: Istu mukavassa asennossa ja hengitä ensin syvään ja rauhallisesti jonkin aikaa. Jännitä ja rentouta sen jälkeen vuoronperään käsiä, olkapäitä, vatsaa, pakaroita, reisiä, sääriä, jalkateriä, kasvolihaksia jne. Kun olet saavuttanut hyvän ja rentoutuneen olotilan koko vartaloosi, kuvittele olevasi jossain miellyttävässä paikassa ja anna ajatustesi vaeltaa. Sano lopuksi itsellesi, että kun jälleen avaat silmäsi, tunnet itsesi virkistyneeksi ja rentoutuneeksi. Toista sama rutiini päivittäin parin viikon ajan, niin rentoutuminen käy päivä päivältä helpommaksi ja nopeammaksi.
     
  • Kuuden sekunnin hengitys: Hermostuessa hengitystiheys kiihtyy ja olo käy levottomaksi. Levottomuutta voi vähentää rauhallisella hengityksellä. Kun huomaat hermostuvasi jostakin, hengitä kolmen sekunnin ajan sisään ja kolmen sekunnin ajan ulos. Tämä voi auttaa sinua hallitsemaan itsesi ja tilanteen jossa olet. 

Tehtävä:

Kirjaa ylös rentoutumiskeinot, joita aiot kokeilla.