Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Retkahdin – miten eteenpäin?

Tärkeää on saada putki poikki mahdollisimman pian. Tunnetko jonkun, johon voit ottaa yhteyttä saadaksesi tukea? Onko paikkaa, jonne voit mennä saadaksesi putken poikki? Voit aina ottaa yhteyttä esimerkiksi Päihdelinkin neuvontapalvelun ammattilaisiin saadaksesi tukea ja neuvoja (palvelu on maksuton ja nimetön). 

Tehtävä:

Listaa ja kirjaa itsellesi ylös henkilöt ja paikat, joista saat apua tarvittaessa. Tallenna yhteystiedot puhelimeesi.

Voit tehdä tehtävät myös täytettävälle pdf-lomakkeelle. Avaa lomake ja kirjoita vastaukset. Voit tallentaa pdf-tiedoston omalle laitteellesi tai tulostaa sen.

On normaalia, että retkahdus tuottaa syyllisyyttä, häpeää ja morkkista. Retkahduksesta pitää saada toipua, mutta kielteisiin tunteisiin ei pidä jäädä makaamaan. Suuntaa katse eteenpäin. Olet nyt tätäkin kokemusta rikkaampi ja voit oppia siitä. Juomisen vähentämisen tai lopettamisen eteen tekemäsi työ ei valu hukkaan etkä palaa takaisin nollapisteeseen. Se, minkä olet itsestäsi oppinut, on käytössäsi edelleen.

Ihmisenä oleminen on jatkuva matka. Se on sitä kaikille ihmisille, ei ainoastaan liiallisen päihteidenkäytön kanssa kamppaileville. Päihteettömyys sinänsä ei muuta kenenkään ajatusmaailmaa, mutta se antaa ihmiselle mahdollisuuden korjata ajatusmaailmansa. Elämässä, jota päihteidenkäyttö ei hallitse, on loppujen lopuksi kyse itsensä kohtaamisesta ja myös hyväksymisestä ilman päihteiden muodossa olevia lievikkeitä tai viihdykkeitä.

Hyviä selviytymistarinoita kamppailusta juomisen lopettamiseksi:

Teemu Suominen: Soberismia
Leena Valmu: Ulos baarikaapista
Risto Koo Järvinen: Lasiinsylkijä
Ira Koivu: Vapaa viinistä
Riitta Castrén: Läpivalaisu – Pitkät jäähyväiset alkoholille
Lilli Loiri-Seppä: Selviämistarinoita

Toipumisen prosessista ja retkahtamisen ehkäisystä:

Nils Holmberg & Marjo Aura: Retkahduksen ehkäisyn käsikirja
Ilmo Häkkinen: Päihdekoukusta vapauteen
Ilmo Häkkinen: Toipumiskulttuuri – päihdetoipuminen ja esimerkin voima