Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Retkahtaminen oppimiskokemuksena

Päätöksen tekeminen juomisen rajoittamisesta tai lopettamisesta ei ole vaikeaa. Vaikeaa on yleensä pitää kiinni päätöksestä. Kaikki eivät pysty lopettamaan tai vähentämään kertaheitolla. Takapakit ovat tavallisia. Ihminen ei ole kone eikä prosessi etene aina suunnitellusti. Retkahtaminen ei ole katastrofi eikä osoitus luonteen heikkoudesta.

Jos kohdallasi on kyse pitkäaikaisesta päihteidenkäytöstä, lienee turvallisinta lopettaa kokonaan. Kohtuukäyttöön pyrkiminen saattaa osoittautua jatkuvaksi ja turhauttavaksi ”säätämiseksi”.

On mahdollista varautua retkahtamisvaaraan. Oleellista on päästä perille siitä
– mikä omalla kohdalla altistaa retkahtamaan
– mitkä asiat omalla kohdalla edeltävät retkahtamista

Retkahtamiseen voi suhtautua oppimiskokemuksena. Jos palautat mieleen, mitä tapahtui ennen retkahtamista, opit tuntemaan itsesi paremmin ja välttämään riskit vastaisuudessa.

Tehtävä:

Jos olet retkahtanut, palauta mieleesi, minkälaisessa tilanteessa ja miten se tapahtui. Kirjaa itsellesi ylös keino, jolla olet aiemmin välttynyt retkahtamiselta.

Voit tehdä tehtävät myös täytettävälle pdf-lomakkeelle. Avaa lomake ja kirjoita vastaukset. Voit tallentaa pdf-tiedoston omalle laitteellesi tai tulostaa sen.