Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Retkahdus

Juotko yhä uudelleen enemmän kuin oikeastaan haluaisit? Et ole ainoa. Ongelma on varsin yleinen, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Voit nimittäin itse harjoitella maltillisempaa juomatapaa tai jatkaa alkoholittoman elämän harjoittelua.

Retkahduksella tarkoitetaan sitä kun juot itsesi humalaan, vaikka olit suunnitellut toisin. Monet puolustelevat tekojaan sillä, että heitä houkutteltiin juomaan enemmän. Kuitenkin jokainen voi itse päättää, mihin vetää rajansa, milloin lopettaa tai juoko ollenkaan.

Retkahdus ei merkitse taantumista tai palaamista alkupisteeseen, mikäli muutoksen tavoitteista ei luovuta, vaan muutosprosessin etenemistä jatketaan.

Riskitilanteita varten voi tehdä mielikuvaharjoitteita ja toimintasuunnitelmia. Usein ihmiset tietävät varsin hyvin, millaisissa tilanteissa tai kenen kanssa ilta venyy suunniteltua pidemmäksi.

Tämän tehtäväkirjan avulla voit oppia tunnistamaan riskitilanteet ja välttämään niitä. Voit tulostaa itsellesi avuksi myös retkahduksen turvasuunnitelman (pdf). Onnea matkaan!