Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Pelaamaan retkahtaminen

Toipuminen ei ole koskaan helppoa, oli kyse mistä tahansa vakiintuneesta ja haittoja aiheuttavasta toiminnasta (vrt. tupakointi). On mahdollista, että joskus ongelmat tulevat takaisin. Jos pelaat, on hyvä huomata, että et kuitenkaan ole epäonnistunut. Muista kuinka monta tuntia, päivää, kuukautta olit pelaamatta ennen retkahdusta? Retkahdus ei tarkoita, että muutoksen tarvitsisi loppua siihen, eikä retkahduksesta tule soimata itseään epäonnistujaksi. Retkahdus kannattaa kääntää oppimistapahtumaksi. Anna muutokselle myös aikaa. Mikään ei tapahdu hetkessä. 

Saatat jopa tietää ennalta olosuhteet, jotka voivat laukaista pelaamisen. Esimerkiksi, onko pelaamiseen ratkeaminen todennäköisempää, kun elämän muilla osa-alueilla menee huonosti? Tai kun käytät alkoholia? Nämä tiedot auttavat sinua oppimaan retkahduksista tunnistamalla pelaamisen laukaisevia tekijöitä ja riskitilanteita ja kehittää selviytymiskeinoja ensi kertaa varten. 

Älä siis ajattele, että retkahtaminen palauttaa sinut takaisin alkuun. Se on ajatusvirhe, sillä edistystä on jo tapahtunut. Jos retkahdat pelaamaan, hyväksy sen olevan osa toipumisprosessia, ei epäonnistuminen. Käytä sitä oppimisprosessina, joka auttaa sinua välttämään niitä tilanteita ensi kerralla.