Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Laukaisevien tekijöiden vähentäminen

Olet jo aiemmin pohtinut laukaisevia tekijöitä. Palaa tehtävään ja palauta mieleen mitkä ovat sinun laukaisevia tekijöitä. Suunnitelmallisuus on yksi tärkeimpiä retkahdusten estomenetelmistä. Retkahdukset tarkoittavat sitä, että riippuvuuskäyttäytyminen alkaa uudelleen. Suunnittelemalla ja pohtimalla olosuhteita ja elämäntapaa, pystyt tiedostamaan merkittävimmät laukaisevat tekijät ja vaikuttamaan niihin. Jos esimerkiksi vihan tunne on sinulle laukaiseva tekijä ja tiedät hermostuvasi aina ruuhka-aikaan autossa istuessasi, kannattaa sinun varata matkaan riittävästi aikaa tai käyttää julkisia liikennevälineitä. Tai jos riita kumppanisi kanssa on laukaiseva tekijä sinulle, pidä huolta siitä, että riidan yhteydessä istutte alas ja pyritte selvittämään erimielisyydet sen sijaan, että lähtisit helpottamaan oloasi riippuvuuskäyttäytymisen kautta. Jos tämä ei onnistu, hakekaa apua esimerkiksi pariterapiasta. 

Monille pelkkä tilaisuus voi olla laukaisevat tekijä. Luppoaika, ylimääräinen käteinen tai yksin oleminen kotona voi laukaista riippuvuuskäyttäytymisen. Näihinkin tilanteisiin auttaa etukäteissuunnittelu. 

Tehtävä: Laukaisevien tekijöiden vähentäminen

Pohdi, mitkä ovat sinulle ns. vaaran paikkoja ja mitkä taas auttavat sinua toipumisessa. Kirjaa jokaiseen kohtaan mitkä ovat sinulle laukaisevia tekijöitä ja mitkä toipumista auttavia tekijöitä.

Tunteet

Laukaisevat tekijät: Esim. stressi, yksinäisyys, ahdistus

Toipumista auttavat tekijät: Esim. ilo, läheisyys, yhteenkuuluvuuden tunne

Rutiinit ja tapahtumat

Laukaisevat tekijät: Esim. Seksikaupan ohi käveleminen, työmatkalla oleminen, riita kumppanin kanssa

Toipumista auttavat tekijät: Esim. Reittivalinnan muuttaminen, sovin ystävän kanssa illallisen työmatkalle, riidan käsittely kumppanin kanssa.

Ihmiset ja paikat

Laukaisevat tekijät: Esim. ex-seksikumppani, eräs ravintola, tyhjä koti

Toipumista auttavat tekijät: Esim. En tapaa exääni, en mene kyseiseen ravintolaan, pysyn valppaana yksin kotona ollessani ja keksin mielekästä tekemistä.

Voit tehdä tehtävät myös täytettävälle pdf-lomakkeelle. Avaa lomake ja kirjoita vastaukset. Voit tallentaa pdf-tiedoston omalle laitteellesi tai tulostaa sen.