Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Pelaamisen hallinta

Pelaamisen hallinnassa on tärkeää tunnistaa oma pelaamiskäyttäytyminen. Kun tunnet tapasi ja tottumuksesi, voit paremmin miettiä, miten pystyt kohtaamaan vaaranpaikat ja toimimaan niissä toisin kuin ennen.

Pelimuistot ja tietynlaiset peleihin liitetyt ajatukset sekä tunnetilat ovat niin sanottuja sisäisiä, pelaamiseen houkuttavia ärsykkeitä. Monella ongelmallisesti pelaavalla on usein takanaan jokin kohtuullisen suuri voitto, joka palautuu mieleen ja rohkaisee pelaamaan.

Ulkoisia ärsykkeitä ovat sisäisiä ärsykkeitä aktivoivat, pelaamiseen ajavat olosuhteet: esimerkiksi mainoksen tai pelikoneen näkeminen, yksinolo tai yhtä lailla tietty seura, palkkapäivän läheisyys tai kilisevä raha taskussa, televisiosta tuleva tärkeä finaaliottelu, pitkästyminen, loma, humalatila tai kaupassa käynti.

Ärsykkeitä, sekä sisäisiä että ulkoisia, on vaikea päästä pakoon. Omia tunteitaan ja ajatuksiaan on vielä ulkoisiakin ärsykkeitä vaikeampaa kontrolloida: on miltei mahdotonta olla ajattelematta pelaamista vain päättämällä niin tai yrittämällä tuntea tunteita, joita et tunne.

Usein ei-toivotun pelaamisen laukaisevat tekijät, eli riskitekijät, liittyvät rahaan, vapaa-aikaan, pelimahdollisuuksiin, tiettyihin ajatuksiin tai seuraan sekä tunteisiin, mielialaan ja ajatuksiin. On tyypillistä, että lopettamisen tai vähentämisen alkuvaiheissa pelit ja pelaaminen pyörivät monella mielessä. Ihmisen joustava mieli voi löytää tuolloin ”järkiperusteita” pelaamiselle.

Rankan työpäivän jälkeen olen ansainnut pienen pelisession…
Tänään on perjantai/olen humalassa/olen surullinen ja voin siksi pelata…

Yhtä hyvin syiksi pelata voi käydä se, että on torstai, on selvin päin tai se, että on iloinen. Pelihimon iskiessä mikä tahansa voi kelvata syyksi pelata. Voimakaskaan himo ei kuitenkaan tarkoita, että sinun tulisi toimia siten kuin ajatuksesi tai tunteesi sinua käskevät.

Ajatukset tulevat ja menevät – ja myös muuttuvat. Onnistumiset ruokkivat uusia onnistumisia ja omilla toimillaan häiritsevien ajatusten määrää voi vähentää.

Lähes poikkeuksetta ongelmallisesti pelaavilla toimivin tapa on vähentämisen sijasta pyrkiä lopettamaan rahapelit kokonaan, sillä vain vähentämiseen pyrkimällä pelit pysyvät jatkuvasti mielessä ja riski ylilyöntiin on aina olemassa. Kun tunnet itsesi ja pelitottumuksesi, tiedät, mikä on sinulle paras tapa toimia.