Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Suhde läheisiin

Suomessa on arviolta 790 000 läheistä, joita rahapelihaitat koskettavat. Läheiset kohtaavat rahapelaamisen haitat omasta näkökulmastaan ja heillä on oikeus saada siihen apua ja tukea. 

Kun pelaaminen on aktiivista, on hyvin tyypillistä, että pelaaja valehtelee siitä läheisilleen. Valehtelu on seurausta mm. pelaamisen aiheuttamasta valtavasta häpeästä. Yleensä pelaamisen salaamisesta ja siitä valehtelemisesta aiheutuvat tunteet, kuten syyllisyys, ahdistus ja häpeä, lähtevät purkautumaan rehellisyydellä. Läheisille kertominen on yksi osa toipumisprosessia, vaikka se usein tuntuukin vaikealta. Rehellisyys on tärkeä osa toipumista ahdistuksen lievittämiseksi ja tulehtuneen tilanteen purkamiseksi. 

Pelaajan ja läheisen suhteeseen liittyy monia asioita, jotka voivat olla haastavia, mutta niiden ymmärtäminen on siitä huolimatta tärkeää.

Käy läpi alla olevat asiat ajatuksen kanssa:

  • Mikään voittosumma ei korjaa suhdettani läheisiin enkä voi voittaa rahalla tai lahjoilla läheisiäni takaisin. Se työ minun on tehtävä itse. 
  • Otan vastuun omasta pelaamisestani. Kukaan muu ei ole syyllinen pelaamiseeni. Esimerkiksi riita puolison kanssa voi aiheuttaa minulle tunteita, jotka ovat omiaan laukaisemaan pelaamista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että puoliso olisi syypää pelaamiseeni. 
  • En voi valehdella läheiselleni ja korjaan valheeni, jos teen niin vanhasta tottumuksesta. Rehellisyys on osa toipumisprosessia. 
  • Läheiselläni on oikeus omiin tunteisiinsa, enkä syyllistä häntä siitä.
  • Läheiseni ei voi pelastaa minua eikä lopettaa pelaamistani. Vain minä voin tehdä sen ja kerron sen tarvittaessa myös läheiselleni (läheisille on tyypillistä ajatella, että ”jos saisin pelaajan vain vietyä hoitoon, niin kaikki järjestyisi). 
  • Teen sopimuksen läheiseni kanssa rahan lainaamisen kieltämisestä. Läheiseni näyttää sen minulle, jos heikkona hetkenä pyydän häneltä rahaa. 
  • Läheiseni voi tukea minua toipumisprosessissa, mutta ensisijaisesti hänen on pidettävä huolta itsestään. Läheinen voi myös hakea apua itselleen. 
  • Läheiseni voi olla hyvä tulla joku kerta mukaan hoitotapaamiseen, jos sellaisessa käyn.