Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Yleisiä virheuskomuksia

Pelaajan harha on taipumus nähdä säännönmukaisuuksia ja sarjoja siellä, missä niitä ei todellisuudessa ole. Pelaajan harha aktivoituu erityisesti pelitilanteessa, vaikka muussa tilanteessa sen ymmärtäisimme. Kun peli vie mennessään, alamme helposti päättelemään seuraavia tapahtumia edellisistä tapahtumista. Esimerkiksi ruletin vieressä oleva taulukko edellisistä numeroista on siinä juuri siksi, että tekisimme näitä säännönmukaisuuksia koskevia ”päätelmiämme”.

Sisäinen puhe vahvistaa virhetulkintoja. Kun olemme tehneet edellä olevia päätelmiämme, vakuutamme mielessämme, että pelaamista kannattaa vielä hetki jatkaa. Voitto on mielestämme tulossa, jonka seurauksena jatkamme pelaamista ja saatamme nostaa panoksia.

Voittojen jahtaamisella tarkoitetaan sitä, että häviön hetkellä jatkaa pelaamista ja yrittää voittaa häviämänsä rahat takaisin. Jahtaaminen johtaa useimmiten tappioon ja jahtaamiskierteeseen, joka lisää riskiä rahanlainaamiseen ja pikalainoihin. Voittojen jahtaaminen on monen peliongelman keskeisimpiä syitä.

Taikausko. Koska lopputulosta on mahdotonta ennustaa, saattaa se aiheuttaa monessa pelaajassa turhautumista. Pelikoneiden vaihtaminen, nappuloiden painaminen tietyllä tavalla, onnenamuletit, onnennumerot, lempipelipaikat, erilaiset rituaalit ja muut voivat antaa tunnetta, että lopputulokseen pystyisi vaikuttamaan. Esimerkiksi pelipisteillä olevat ”tästä pelipisteestä voitettiin…” -mainokset ovat tehokkaita vahvistamaan näitä taikauskomuksia. Todellisuudessa pelipaikassa ei toki ole mitään maagista. On siis täysin sama, mistä arpansa ostaa tai missä lottoaa.

Valikoiva havainnointi ja valikoiva muisti. Meillä on taipumus muistaa paremmin voittomme kuin häviömme. Usein vaakakupissa painavat pelaamisen hyvät puolet huonojen puolien kustannuksella. 

Taitojen yliarviointi. On tyypillistä, että taidon ja tuurin sekoittuminen tuottaa vääristyneen ajatusmallin. Voitot katsotaan johtuvan omista taidoista ja tappiot huonosta tuurista. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole. Ilmiö on erityisen tyypillinen niissä peleissä, joissa taidoilla ja pelitilanteiden kontrollilla on jonkin verran merkitystä, esimerkiksi nettipokerissa.