Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Ekstaasi

Päivitetty 2.9.2009

Ekstaasi on keskushermostoa aktivoiva synteettinen aine, jonka kemiallinen nimi on MDMA. Ekstaasi tunnetaan myös nimillä e, xtc, adam, disco biscuits, eemeli, essu, eve jne. Ekstaasi voidaan luokitella hallusinogeeniseksi amfetamiiniksi. Ekstaasi kehitettiin ruokahalua vähentäväksi aineeksi jo vuonna 1912, mutta sitä ei koskaan markkinoitu lääkeaineena eteenpäin.

Katukaupassa ekstaasia myydään erivärisinä ja -muotoisina kapseleina tai tabletteina. Useimmiten aine on kuitenkin kaupan valkoisina tabletteina. Englantilaisessa selvityksessä alle puolet ekstaasina ostetuista valmisteista oli puhdasta MDMA:ta. Ekstaasin lisukkeena voi olla esimerkiksi LSD:tä, amfetamiinia, kofeiinia tai nukutuksessa käytettyjä aineita, kuten ketamiinia tai barbituraatteja, jotka voivat aiheuttaa vaarallisia sivuvaikutuksia. Ekstaasia sisältävän tabletin ulkonäön perusteella on mahdotonta tietää, mistä yhdistelmästä on kyse.

Ekstaasin vaikutus alkaa noin 20 minuutin kuluttua sen nauttimisesta ja voi kestää useita tunteja. Yleensä käyttäjä kokee ensin "kohahduksen", jota seuraavat rauhoittuminen, hyvänolon tunne sekä värien ja äänten voimakas aistiminen. Joillekin ekstaasi aiheuttaa pahoinvointia sekä raajojen ja leuan jäykistymistä. Muita ekstaasin välittömiä vaikutuksia ovat hikoilu, suun kuivuminen, ruokahaluttomuus ja sydämen sykkeen nopeutuminen. Ekstaasi on stimulantti ja sellaisena erityisen vaarallinen ihmisille, joilla on korkea verenpaine, sydänvika, epilepsia, diabetes tai astma.

Nuorten rave-juhlat ja ekstaasin käyttö on yhdistetty usein toisiinsa. Euroopassa musiikki ja synteettiset huumeet kytkeytyivät toisiinsa house-, rave- ja tekno-kulttuurien myötä. Ekstaasi nostaa ruumiin lämpötilaa ja yhdessä useita tunteja kestävän tanssimisen kanssa elimistö menettää runsaasti nesteitä. Nestevajauksen välttämiseksi täytyisi joka tunti nauttia pieni määrä vettä, mehua tai urheilujuomaa (ei alkoholia, koska se pahentaa elimistön kuivumista). Toisaalta myös pelkän veden runsas juominen voi romahduttaa terveydelle elintärkeän suolatasapainon. Tanssin lomassa on siksi hyvä syödä myös pientä välipalaa.

Ekstaasia käytetään kuitenkin Suomessakin myös rave-kulttuurin ulkopuolella, esimerkiksi sekakäyttäjien keskuudessa. On myös lisättävä, ettei ekstaasin ja muiden huumeiden käyttö liity kaikkiin rave-juhliin ja niissä juhlimiseen vaan huumeita käyttää ainostaan osa rave-juhliin osallistujista.

Ekstaasin riskeistä ei ole vielä riittävästi tutkimustietoa. Tiedetään, että suuret annokset tai ekstaasin pitkäaikainen käyttö voivat aiheuttaa levottomuutta, paniikkikohtauksia, pelkoja, vainoharhoja, masentuneisuutta, unettomuutta, anoreksiaa, laihtumista tai muutoksia maksan toiminnassa.

THM Raija Harju-Kivinen

Päihteet ja aivot -animaatiossa kerrotaan kuinka eri päihteet vaikuttavat aivojen välittäjäaineiden kautta käyttäjän tuntemuksiin ja toimintaan. 

 

Alkuperäinen julkaisu 20.12.2005

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 3138 - Keskiarvo: 2