Työpaikkojen huumetestaus
Julkaistu 19.6.2025
Huumausainetestaamista työelämässä sääntelee useat eri lait, näitä ovat mm. laki yksityisyyden suojasta työelämässä (työelämän tietosuojalaki) sekä työterveyshuoltolaki. Lisäksi on valtioneuvoston asetus, jonka tarkoituksena on varmistaa työelämän huumausainetestauksen toteuttaminen hyvän työterveyshuoltokäytännön ja laboratorioiden laatustandardien edellyttämällä tavalla. Hyviä menettelytapoja on ohjeistettu sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemassa työelämän huumetestauksen suosituksessa.
Huumetestaus työelämän tietosuojalain perusteella
Työelämän tietosuojalaissa säädetään työnantajan oikeudesta käsitellä tehtävään valitun työnhakijan tai työntekijän huumausaineiden käyttöä koskevia tietoja tiettyjen edellytysten täyttyessä (katso työelämän tietosuojalain 7 § ja 8 §). Kyseisten edellytysten täyttyessä työnantaja voi myös velvoittaa työntekijän tietyissä tilanteissa toimittamaan huumetestitodistuksen tai asettaa huumetestitodistuksen toimittamisen työpaikan saamisen ehdoksi. Lisäksi työnantajalla pitää olla kirjallinen päihdeohjelma, joka on laadittu yhteistyössä henkilöstön kanssa.
Työelämän tietosuojalain perusteella huumetestausta voidaan tehdä rekrytointivaiheessa ja työsuhteen aikana, jos epäillään päihtymystä tai riippuvuutta. Testi voi sisältää veri- tai virtsanäytteen tai molemmat. Näytetyyppiä valittaessa on huomioitava, että huumetestitodistusta varten tulee tulosten perusteella arvioida testattavan työ- ja toimintakykyä.
Koska selvitystä työ- tai toimintakyvystä ei pysty pääsääntöisesti määrittämään virtsanäytteestä, suositellaan tekemään testi verinäytteistä käyttäen laajoja seulontamenetelmiä. Verinäytettä käytetään, kun halutaan selvittää päihteiden akuuttia käyttöä ja päihtymystilaa. Päihtymysepäilyssä saadaan verinäytteestä selville, mitä aineita on käytetty ja kuinka paljon. Verinäytteestä voidaan selvittää tutkimushetken huumausainepitoisuudet. Tämän perusteella voidaan arvioida huumeiden käyttömäärää ja tutkittavan toimintakykyä.
Virtsassa huumeet näkyvät pidempään kuin veressä. Eräät huumeet voivat näkyä virtsassa jopa kuukauden käytön jälkeen. Huumeriippuvuusepäilyssä virtsanäyte antaa tietoa pidemmän ajan huumeiden käytöstä. Virtsanäytteen perusteella ei voida päätellä käytön määrää eikä käytön ajankohtaa. Näin ollen virtsanäytteen perusteella ei yleensä voi arvioida testattavan toimintakykyä näytteenottohetkellä. Verinäytteen lisäksi virtsanäyte on perusteltu, kun on kyse mahdollisen huumeriippuvuuden selvittelystä.
On myös muistettava, että käytettäessä suppeita seulontamenetelmiä väärien negatiivisten tulosten mahdollisuus on olemassa uusien testeissä näkymättömien huumeiden vuoksi. Koska kaikki määritykset on tehtävä akkreditoidussa laboratoriossa ja tulosten oltava varmistettuja, vääriä positiivisia tuloksia ei pitäisi olla.
Testituloksen tulkinta on keskeinen vaihe testattavan oikeussuojan kannalta, sillä varmistettu positiivinen testitulos ei välttämättä merkitse sitä, että todettu aine olisi peräisin huumeiden käytöstä tai että testattavan työ- tai toimintakyky olisi heikentynyt. Positiivisen testituloksen tulkitsee huumetestaukseen perehtynyt lääkäri.
Esimerkiksi heikentynyt työ- tai toimintakyky voi johtua siitä, että verinäytteestä löydetyt aineet sopivat työntekijän lääkemääräykseen, mutta henkilö käyttää lääkkeitään väärin ja pitoisuudet ovat liian korkeita eivätkä siten vastaa lääkemääräystä. Virtsanäytteen perusteella pitoisuuksista ei voi arvioida käytetyn aineen määrää, eikä ajankohtaa.
Huumetestaus työterveyslain perusteella
Huumausainetesti voi myös olla osa terveystarkastusta, jonka työterveyshuolto suorittaa työterveyshuoltolain perusteella. Terveydenhuoltolain perusteella voidaan toteuttaa pakollisia ja vapaaehtoisia terveystarkastuksia. Pakollisia terveystarkastuksia tehdään työntekijän terveydentilan selvittämiseksi työstä aiheutuvan erityisen sairastumisen vaaran vuoksi tai työntekijän työ- ja toimintakyvyn selvittämiseksi työstä aiheutuvien, terveydentilaan kohdistuvien vaatimusten vuoksi.
Työterveyshuoltolain perusteella suoritetusta terveystarkastuksesta laaditaan työterveyshuoltolain mukainen todistus, johon sisältyy yleinen arvio työntekijän terveydellisistä edellytyksistä hoitaa hänelle kuuluvia tai hänelle osoitettaviksi suunniteltuja tehtäviä. Yleinen arvio todetaan käyttämällä ilmaisuja sopiva, ei-sopiva ja rajoituksin sopiva. Tähän todistukseen ei kirjata lainkaan, onko henkilölle kyseisen terveystarkastuksen yhteydessä tehty testi huumausaineen käytön selvittämiseksi.
Sirpa Mykkänen
Oikeuskemisti, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Huumetestaus työelämässä. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2024:29. Sosiaali- ja terveysministeriö 21.10.2024.
Laki yksityisyyden suojasta työelämässä 759/2004. Finlex verkkosivut, katsottu 19.6.2025.
Työterveyshuoltolaki (1383/2001). Finlex verkkosivut, katsottu 19.6.2025.
Valtioneuvoston asetus huumausainetestien tekemisestä (218/2005). Finlex verkkosivut, katsottu 19.6.2025.
Tykkää, jaa