Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Alkoholi ja raskaus

Päivitetty 3.10.2024

Suurin osa naisista vähentää juomistaan tai lopettaa käytön kokonaan saadessaan tietää raskaudesta.

Alkoholi on sikiövaurioita aiheuttava aine. Äidin käyttäessä alkoholia myös sikiö altistuu alkoholille, koska alkoholi läpäisee istukan ja siirtyy napanuoran kautta sikiöön. Alkoholipitoisuus sikiössä voi olla jopa korkeampi kuin äidin veressä.

Vaikka ei voida todistaa, että aivan vähäinen alkoholimäärä olisi haitaksi sikiölle, vaaran olemassaoloa ei voida myöskään sulkea pois. Tutkimukset ovat vahvistaneet, että toistuessaan jo yhteen alkoholiannokseen liittyy sikiövaurion riski. Yksi annos alkoholia on yksi (33 cl) pullo keskiolutta, 12 cl mietoa viiniä tai 4 cl väkevää juomaa. Asiantuntijat ovat päätyneet toteamaan, että sikiövaurion estämiseksi tulee alkoholinkäyttöä välttää koko raskauden ajan.

Yli puolet raskauksista on suunnittelemattomia joten erityinen riski liittyy alkoholinkäyttöön ennen kuin nainen on tietoinen raskaudesta. Sikiön elimistö alkaa kehittyä vajaan kahden viikon kuluttua hedelmöityksestä, joten alkoholin käyttöä tulisi aina vähentää jos raskaaksi tuleminen on mahdollista.

Humalahakuinen alkoholinkäyttö on erityisen vaarallista sikiön kehittymisen kannalta. Sikiön elimet muodostuvat raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Alkuraskauden humalahakuinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa sikiölle eri elinten epämuodostumia, esimerkiksi sydämen rakenteen poikkeavuuden. Osa rakennepoikkeavuuksista voi johtaa sikiön tai vastasyntyneen kuolemaan.

Alkoholi hidastaa sikiön kasvua koko raskauden ajan. Vaarana ovat myös häiriöt istukan toiminnassa sekä istukan ennenaikainen irtoaminen. Keisarileikkaukset ovat alkoholin suurkuluttajilla muita synnyttäjiä yleisempiä.

Sikiön aivot kehittyvät koko raskauden ajan. Lapsen tulevaisuuden kannalta merkittävin alkoholivaurio on keskushermoston toimintahäiriö, jonka vakavuuteen vaikuttaa alkoholiannosten määrä, ajankohta ja alkoholin käytön toistuvuus suhteessa raskauden kestoon. Mitä pitempään nainen käyttää alkoholia raskauden aikana, sitä todennäköisemmin ja vaikeammin sikiön aivot vahingoittuvat. Alkoholin aiheuttamista keskushermoston vaurioista seuraa vakavimmillaan kehitysvamma. Lievempiä lapsilla ilmeneviä oireita ovat eriasteisia keskittymiskyvyn, oppimisen ja kielellisen kehityksen ongelmat.  

Yhteenveto:

– Kun suunnittelet raskautta tai kun raskaaksi tuleminen on mahdollista, vältä juomista.

– Sikiön elinepämuodostuman riski kasvaa huomattavasti, mikäli äiti on ollut humalassa raskauden alkuviikkoina.

– Kun toteat olevasi raskaana, lopeta alkoholin käyttö.  

– Jos tunnet, että et hallitse alkoholikäyttöäsi, hae apua. Asian voi ottaa puheeksi neuvolassa.

Ilona Autti-Rämö
Lasten neurologian dosentti

Päivittänyt Tiia Ruokosalo, YTM, A-klinikkasäätiö
Alkuperäinen julkaisu 5.12.2017

Lähteet

Autti-Rämö I, Gissler M, Ritvanen A: Alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden diagnostiikkaa ja esiintyvyysarvioita voidaan parantaa. Suomen Lääkärilehti. 2011;66(23):1915-1921.

 

Koponen, Anne: Vaietut kohtalot. Sikiöaikana päihteille altistuneet lapset. Kotu-tutkimuksia 1/2004.

 

Koponen, Anne: Katkennein siivin elämään. Sikiöaikana päihteille altistuneet lapset. Kotu-tutkimuksia 2/2005.

 

Tiitinen, Aila: Raskaus ja tupakka, alkoholi sekä huumeet. Lääkärikirja Duodecim 25.5.2023. Terveyskirjasto.  Lähde saatavilla sähköisesti.

 

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon