Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Huumeiden viihdekäyttö

12.2.2024

Huumeiden viihdekäytöllä yleensä tarkoitetaan huumeiksi luokiteltavien tai niiden kaltaisten yhdisteiden käyttöä

  • joka on enemmän tai vähemmän satunnaista
  • jonka henkilöt itse kokevat olevan hallittua
  • ja jossa ei ole riippuvuuden piirteitä.

Viihdekäyttö ei ole kuitenkaan asiana eikä käsitteenä yksinkertainen, eikä sille ole vain yhtä määritelmää. Englannin kielessä käytetään usein termejä recreational drug use tai nykyään enenevässä määrin drug use in recreational settings. Silloin ei niinkään oteta kantaa käytön motiiviin, vaan käytön luonteen määrittää konteksti, johon käyttö liittyy. Suomessa viihdekäyttö on terminä melko vakiintunut, mutta se ei välttämättä anna ilmiöstä oikeaa kokonaiskuvaa.

Viihdekäyttö voi terminä antaa positiivisen ja vaarattoman vaikutelman harmittomasta ja haitattomasta toiminnasta. Kuitenkin huumeiden käyttöön, vaikka harvoinkin käytettynä, liittyy aina riskejä.

Esimerkiksi huumeiden satunnaiskäyttö voisi olla neutraalimpi termi ja siten kuvata ilmiötä paremmin. Satunnainenkin käyttö voi olla hyvin vaihtelevaa muutamasta kokeilusta vuodessa, viikoittain tapahtuvaan käyttöön. Myös satunnaisesti tapahtuva käyttö voi olla jossakin määrin hallitsematonta.

Suomessa ei tällä hetkellä ole varsinaista tutkimusta nimenomaan viihdekäytön yleisyydestä. On hyvä muistaa, että kuitenkin suurin osa niin nuorista kuin vanhemmistakin ei ole koskaan edes kokeillut huumeita.

Mielihyvän hakeminen pohjautuu biologiaan

Mielihyvän hakeminen on biologista. Ihmislajin selviytymisen kannalta tärkeät asiat, kuten ruoka, yhdessäolo ja seksi, tuottavat mielihyvää. Päihteiden käytön biokemiallista taustaa selitetään mielihyväteorioilla, jonka mukaan nautintoa ja riippuvuutta aiheuttavat aineet aktivoivat aivojen mielihyväjärjestelmää. Huumeiden palkitsevat vaikutukset välittyvät hermojärjestelmän kautta, joka normaalisti huolehtii yksilön ja lajin hengissä säilymisestä, toisin sanoen elämälle välttämättömien toimintojen ylläpitämisestä. Huumausaineet aktivoivat mielihyväjärjestelmää usein voimakkaammin kuin luonnolliset mielihyvän tuottajat.

Huumeiden käytöllä voidaan hakea monia erilaisia positiiviksi koettuja vaikutuksia, ja ne voivat tuottaa joillekin voimakkaita mielihyvän tunteita. Tätä alkueuforiaa seuraa muita vaikutuksia, jotka vaihtelevat käytetyn huumetyypin mukaan. Esimerkiksi päihtymyksestä stimulanteilla, kuten kokaiinilla, voi seurata positiiviseksi koettuja vaikutuksia, esimerkiksi itsetunnon kohoamista, mielialan nousua, estojen vähenemistä ja lisääntynyttä yhteenkuuluvuuden tunnetta.  Sitä vastoin opioidien, kuten heroiinin, aiheuttamaa euforiaa seuraa rentoutumisen ja tyytyväisyyden tunne.

Päihteellä voidaan myös pyrkiä tehostamaan muiden päihteiden vaikutuksia. Esimerkiksi alkoholi ja kokaiini saattaa tuntua miellyttävältä yhdistelmältä, mutta samanaikaisesti käytettynä riskit lisääntyvät, esimerkkinä äkillisten kuolemaan johtavien sydänkohtausten riski.

Huumeiden käyttöön liittyy aina riskejä

Päihteiden käyttö, edes kokeilu- tai satunnaiskäyttö, ei ole koskaan täysin haitatonta. Huumeiden käyttöön liittyy monenlaisia riskejä riippuen käytetyistä yhdisteistä, käyttötavoista, käytön tiheydestä, yhdisteen määrästä ja pitoisuudesta sekä yksilöllisistä eroista.

Akuutit haitat saattavat ilmetä jo ensimmäisten kokeilukertojen aikana tai jälkeen. Näitä ovat akuutit terveysriskit ja muut ongelmat, kuten itse päihtymys, tajuttomuus ja tahattomat loukkaantumiset, aggressiivinen käytös ja väkivalta, suojaamaton seksi, ajaminen päihtyneenä ja yliannostuksen ja epäpuhtaiden aineiden aiheuttamat myrkytykset. Akuutteja haittoja voivat pahentaa tai lisätä useiden yhdisteiden samanaikainen tai perättäinen käyttö.

Pidempiaikaisen käytön haittoja ovat mahdollinen riippuvuuden syntyminen ja toleranssin kehittyminen. Käytön rahoittaminen saattaa johtaa taloudellisiin ongelmiin. Päihteen hankintaan saattaa liittyä riskejä, myynti saattaa olla esimerkiksi järjestäytyneen rikollisuuden hallinnoimaa. Käyttötavasta ja aineesta riippuen on riski tartuntataudeille, suu- ja keuhkosairauksille, sydänsairauksille jne.

Lisäksi käyttö altistaa mielialahäiriöille, kuten masennukselle, paniikkihäiriölle, unihäiriöille ja erilaisille kognitiivisille häiriöille, kuten muistiongelmille. On myös muistettava, että Suomessa huumeen käyttö on rikos ja myös tästä saattaa aiheutua seurauksia.

Sanna Kailanto
erityisasiantuntija, THL

Karoliina Karjalainen
erikoistutkija, THL

Anna arvio tietoartikkelista

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon