Huumeet ja suun terveys
Julkaistu 8.2.2024
Huumeiden käytön haitalliset vaikutukset ulottuvat myös suun terveyteen. Suussa ilmenevien ongelmien taustalla voivat olla huumeiden suorat haittavaikutukset, kuten alentunut syljeneritys, tai välillisesti välinpitämättömyys suuhygieniaa kohtaan tai voimakas hammashoitopelko. Jotkin suun ongelmat ilmaantuvat melko nopeasti jo satunnaisestikin huumeita käytettäessä, esim. kuivaa suuta saattaa ilmetä ohimenevästi jo yhden käyttökerran jälkeen. Valtaosa suun ongelmista kuitenkin liittyy huumeiden pitkäaikaiseen käyttöön.
Yleisterveydelliset ja psyykkiset ongelmat heijastuvat myös suun terveyteen. Näiden monisyisten taustatekijöiden vuoksi huumeiden käyttäjien suun terveyden edistäminen sekä suun ja hampaiston hoito on usein haastavaa.
Yleisiä suun ongelmia huumeiden käyttäjillä:
- alentunut syljeneritys ja kuivan suun tunne
- huono suuhygienia
- karies
- eroosio ja hampaiden kuluminen
- hampaiden tukikudosten sairaudet (ientulehdus, parodontiitti)
- kipu suussa
- hampaiden puuttuminen
- purentalihas- ja leukanivelongelmat
- limakalvomuutokset
- hammashoitopelko
Syljen erityksen vähentyminen ja kuiva suu
Useat huumeet, kuten kannabis, opioidit ja väärinkäytetyt lääkkeet, alentavat syljeneritystä tai aiheuttavat kuivan suun tunnetta. Erityisen voimakas tällainen vaikutus on amfetamiinilla ja metamfetamiinilla. Alentunut syljeneritys ja kuivan suun tunne muuttavat suun sisäistä ympäristöä siten, että sairaudet pääsevät kehittymään ja etenemään helpommin. Tämä altistaa henkilön useille hampaiston sairauksille. Normaali syljeneritys suojaa hampaita kariekselta, kun taas alentunut syljeneristys johtaa heikentyneeseen syljen huuhteluvaikutukseen ja suuontelon happamoitumiseen, jotka molemmat lisäävät kariesriskiä. Lisäksi suun mikrobisto muuttuu patogeenisemmaksi eli enemmän sairautta aiheuttavaksi kuivan suun myötä.
Huono suuhygienia
Huumeiden käyttö saattaa johtaa helposti suuhygienian laiminlyöntiin, joka itsessään altistaa suun sairauksille ja niiden etenemiselle. Taustalla voivat vaikuttaa heikko elämänhallinta tai välinpitämättömyys suuhygieniaa kohtaan. Kun henkilö siirtyy korvaushoitoon tai lopettaa huumeiden käytön, samalla myös kiinnostus suuhygieniaa kohtaan saattaa lisääntyä. Tällöin onkin suositeltavaa tarjota kohdennettua tukea suun terveyden edistämiseksi.
Huumeet, karies ja hampaiden kuluminen
Karies ja hampaiden kuluminen ovat ongelmia, jotka ilmenevät hampaiden kovakudoksissa. Huumeiden käyttäjillä tavataankin enemmän kariesta, hammastäytteitä ja menetettyjä hampaita verrattuna muuhun väestöön.
Karies on yksi tavallisimmista suusairauksista huumeiden käyttäjillä. Se aiheuttaa hoitamattomana usein suukipua (hammastulehdukset) sekä hampaiden menetyksiä. Kaikki huumeet lisäävät kariesriskiä, mutta huumeiden välillä on kuitenkin eroja. Esimerkiksi amfetamiinin käyttöön liittyy suuri kariesriski, kun taas kannabiksella riski on alhaisempi. Karies saattaa joissakin tapauksissa edetä nopeastikin, etenkin kun samalle henkilölle kertyy useita riskitekijöitä (mm. kuiva suu, heikko suuhygienia, epäterveellinen ruokavalio). Tällöin täysin ehjät hampaat saattavat muuttua paikkaushoitoa vaativiksi jo puolen vuoden aikana.
Attritio eli purennasta johtuva hampaiden kuluminen on etenkin stimuloivia huumeita käyttävien henkilöiden ongelma. Taustamekanismina toimii stimulanttien aiheuttama voimakas hampaiden narskuttelu, joka kuluttaa hampaita ja altistaa purentalihas- ja leukanivelkivuille.
Huumeet ja hampaiden tukikudosten sairaudet (ientulehdus ja parodontiitti)
Ientulehdus ilmaantuu tavanomaisesti noin viikon kuluessa, kun plakkia alkaa kertyä hampaiden pinnoille. Hoitamattomana ientulehdus etenee syvemmälle hammasta ympäröiviin tukikudoksiin ja muuttuu parodontiitiksi. Parodontiitin kehittyminen vie usein kuukausia ja sen eteneminen on myös tavanomaisesti hidasta (vie vuosia). Pahimmillaan parodontiitti johtaa hampaiden heilumiseen ja lopulta hampaiden menetykseen.
Hampaiden tukikudosten sairaudet johtuvat usein huumeiden käyttöön liittyvästä heikosta suuhygieniasta. Poikkeus on kuitenkin kannabis, joka itsessään altistaa käyttäjät ientulehduksille sekä parodontiitille. Etenkin polttamisesta aiheutuvat palamistuotteet ja kannabiksen vaikuttavat aineet, kannabinoidit, johtavat muutoksiin elimistön immuunipuolustuksessa, mikä edistää tulehdusreaktioita hampaiden ympäryskudoksissa. Tämä taas johtaa vaikeampiin ja nopeammin eteneviin tautimuotoihin.
Huumeet ja suun limakalvomuutokset
Huumeiden käyttäjillä on enemmän suun limakalvomuutoksia kuin muulla väestöllä. Etenkin poltettavat huumeet altistavat muutoksille, mutta myös muut suun kautta käytettävät huumeet voivat suoran limakalvoärsytyksen kautta aiheuttaa vaurioita. Yleisimpiä ovat vaaleat ja punoittavat limakalvomuutokset. Myös tupakan ja nuuskan käyttö aiheuttavat limakalvomuutoksia.
Hammashoitopelko
Huumeita käyttävillä voi olla voimakasta hammashoitopelkoa. Sitä saattavat selittää aiemmat kivuliaat toimenpiteet, joko omat tai toisilta kuullut huonot kokemukset, häpeän tunne sekä suun/hampaiston heikko kunto. Joidenkin huumeiden käyttö ja tauot käytössä voivat aiheuttaa itsessään jo yleistä ahdistuneisuutta sekä pelkotiloja, ja tämä voi yhdistyä helposti hammashoitopelkoon. Hoitoon hakeutumista viivytetään mahdollisimman pitkään ja kipua saatetaan jopa lääkitä itse esimerkiksi opioideilla.
HLT Antti Tiisanoja
Yliopisto-opettaja, Oulun yliopisto
Bartold PM. Oral Manifestations of Illicit Drug Use. Aust Dent J 2019; 64(3): 207
Cossa F, Piastra A, Sarrion-Pérez MG, Bagán L. Oral manifestations in drug users: A review. J Clin Exp Dent 2020; 12(2): e193-e200
Hughes FJ, Bartold PM. Periodontal complications of prescription and recreational drugs. Periodontol 2000 2017; 78(1): 47-58
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Päihdelääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Huumeongelmat – Käypä hoito -suositus (https://www.kaypahoito.fi/hoi50041?tab=suositus)
Tykkää, jaa