Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Ekstaasin ja MAO-estäjien yhteiskäytön riskejä

Päivitetty 30.3.2021

Käyttäjäpiireissä liikkuu erilaisia käsityksiä siitä, miten huumausaineiden tehoa voitaisiin lisätä. Yksi tällainen käsitys on ollut, että mielialalääkkeet (etenkin MAO-entsyymiä eli monoamiinioksidaasia estävä Aurorix) tehostavat ekstaasin vaikutusta. Yhdistelmä on kuitenkin osoittautunut hengenvaaralliseksi, sillä se voi aiheuttaa serotoniinisyndroomana tunnetun myrkytystilan ja sitä kautta kuoleman.

Ekstaasin vaikutus syntyy elimistön omien keskushermoston välittäjäaineiden kautta. Ekstaasi vapauttaa aivojen hermopäätteistä monoamiineja ja estää niiden takaisinottoa. Vapautuneiden välittäjäaineiden, erityisesti serotoniinin, suuri määrä aiheuttaa käyttäjän keskushermostossa halutut tuntemukset. Samalla elimistön monoamiinivarastot tyhjenevät.

Mitä tapahtuu kun amfetamiinijohdannainen ekstaasi yhdistetään mielialalääke Aurorixiin (vaikuttava aine moklobemidi)? Synapsirako on paikka kahden solun välissä, jossa hermoimpulssi siirtyy solusta toiseen välittäjäaineen avulla. Ekstaasi tuo siihen yhtä kanavaa pitkin aivojen hermopäätteistä vapauttamaansa dopamiinia ja serotoniinia tukkien samalla synapsiraossa olevan ulosmenoreiän. Samalla MAO-estäjä moklobemidi estää sekä serotoniinia että amfetamiineja hajottavien entsyymien toimintaa poistaen elimistöltä viimeisenkin mahdollisuuden eliminoida tulvivaa serotoniinia.

Yhteiskäytössä amfetamiinimäärä siis nousee korkealle samalla kun moklobemidi estää serotoniinia ja amfetamiineja hajottavan MAO-entsyymin toimintaa ja tukkii synapsiraosta ulos menevän tien. 

Ekstaasin riskejä

  • Ekstaasin ja mielialalääkkeiden yhteiskäyttöön liittyy vakavia terveysvaaroja. Erityisen vaarallista on vaikutuksen vahvistaminen moklobemidilla.
  • Ekstaasia ei kannata käyttää usein, koska aivojen välittäjäainevarastot eivät ehdi täyttyä ja seurauksena voi olla masennus. Siitä, että serotoniinipitoisuutta kohottavat masennuslääkkeet suojaisivat ekstaasin serotoniinihermoja tuhoavalta vaikutukselta, ei ole löydetty tutkimuksellista näyttöä.
  • Ekstaasi on hermomyrkky. Jo 20 käyttökerran on huomattu aiheuttaneen muistamiseen, oppimiseen loogiseen ajatteluun ja päättelykyvyn heikkenemistä.
  • Muista, ettet näilläkään ohjeilla suojaudu sivuvaikutuksilta tai kertakäytön riskeiltä, kuten paniikilta, pahoinvoinnilta tai sekavuustilalta. Mitä useamman kerran, mitä tiheämmin ja mitä suurempia annoksia käytät ekstaasia, sitä enemmän aivoissa voi tapahtua pitkäaikaisia tai jopa palautumattomia muutoksia

Pekka Laine
LT, psykiatrian erikoislääkäri, päihdelääkäri
Oulun yliopisto

Erkki Vuori
professori, Oikeuslääketieteen laitos
Helsingin yliopisto

Päivittänyt 1.11.2011:
Tuija Vilkko
TtM, psyksh., kehittämiskoordinaattori
Kettutien erityispoliklinikka/Järvenpään sosiaalisairaala

Päivittänyt 30.3.2021:
Janne Nahkuri
Verkko-Vinkki -hanke, A-klinikkasäätiö

Alkuperäinen julkaisu 4.4.2006

 

Markowitz JS, Patrick KS. Pharmacokinetic and pharmacodynamic drug interactions in the treatment of attention-deficit hyperactivity disorder. Clin Pharmacokinet. 2001;40(10):75372.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 3567 kpl