Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Suonensisäinen käyttö ja riskien minimointi

Tarkistettu 24.2.2021

Huumeiden ja lääkkeiden pistäminen ei ole suositeltavaa. Lääkkeet, jotka on tarkoitettu suun kautta otettaviksi, vaarantavat aina terveyden suonensisäisesti käytettynä. Riski yliannostukseen, tulehduksiin ja tartuntatauteihin on tällöin suuri. Jos näin kuitenkin tehdään, kannattaa kiinnittää huomiota puhtauteen, pistämiskohtiin, -tekniikkaan ja -välineisiin. On kuitenkin suositeltavaa pyrkiä vaihtamaan pistäminen vähemmän haitalliseen käyttötapaan.

Kädet tulee pestä huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä ennen pistämistä. Huumeiden valmistus- ja käyttötilan tulee olla mahdollisimman puhdas. Pistämiseen käytettävien välineiden tulee olla aina käyttämättömiä, jotta hiv- ja/tai hepatiittitartunnan riski pienenee. Neulan ja ruiskun lisäksi puhtaisiin välineisiin kuuluvat myös omat klikkikupit (sekoitusasiat), vesi, filtterit, joiden tulee olla käyttämättömiä ja joita ei pidä jakaa muiden kanssa. Suosittelemme myös hepatiittirokotteen ottamista.

Filtterin käytöstä on todettu olevan hyötyä pistettäessä. Filtteröimällä voidaan lääkkeistä poistaa sidosaineita, mm. maissitärkkelystä, joka aiheuttaa verisuonivaurioita. Suonessa sidosaineet kasautuvat ja näin haittaavat normaalia verenkiertoa. Sidosaineita kulkeutuu pieniin verisuoniin, jotka kuljettavat verta mm. silmäpohjiin. Silmänpohjan verisuonten tukkeutuminen aiheuttaa ajan myötä näön heikentymistä.

Isossa-Britanniassa on tehty vertailutesti erilaisten filttereiden tehokkuudesta. Vertailukohteena oli kahdeksan erilaista filtteriä, aina tupakanfilttereistä myytäviin filttereihin. Testin kärkikaksikoksi sijoittuivat monesta neulanvaihtopisteestä saatava Sterifilt-filtteri (suodatusprosentti 98 %) ja Dental-hammaslääkärin filtteri (suodatusprosentti 86 %). Neulanvaihtopisteistä jaettavien pumpulifiltterien suodatusprosentiksi testissä saatiin 56–86 % ja tupakanfiltterin suodatusprosentiksi 22.

Testissä käytettävä lääkeaine oli opiaattiriippuvaisten korvaushoitolääkkeenä käytettävä lääke. Testin jälkeen filttereistä ei löytynyt mitattavia määriä vaikuttavia aineita. Tämä testitulos puhuu filttereidenkäytön hyödyn puolesta.

Oikean pistämistekniikkaan kuuluu pistämiskohdan valinta. Sen oppiminen on tärkeää suonten toimintakyvyn säilymisen kannalta. Pistämiskohtaa tulee vaihdella, jotta neulan tekemä reikä verisuonessa ehtii parantua. Jos suoni ei parane ennen seuraavaa pistämistä, saattaa seurauksena olla suonitulehduksia, vuotavia suonia tai suonen menetys.

Suonten heikentyminen johtaa infektioiden kannalta lisäriskejä sisältäviin käyttötapoihin, kuten pistämiseen lihakseen tai suuriin suoniin. Lihakseen pistettäessä iho- ja kudosvauriot voivat olla syviä.

Älä pistä päähän, sukuelimiin tai kaulaan. Kaulan alueelle pistämiseen liittyy erityisen suuria riskejä, koska kaulan suonet ovat yhteydessä suuriin verisuoniin ja bakteerit voivat levitä hyvin nopeasti esimerkiksi sydänlihakseen. Valtimoihin pistäminen saattaa johtaa vakaviin kudosvaurioihin, jopa kuolioihin. Suomessakin on jouduttu amputoimaan sormia, käsiä ja jopa jalkoja pistämisestä aiheutuneiden verisuonivaurioiden vuoksi.

Suosittelemme tarjolla olevia neulanvaihtopisteitäpäihdepalveluita sekä vinkki.info-verkkosivuja. Katso myös turvallisemman pistämisen opas.

Alkuperäinen julkaisu 7.8.2007:
Aino Rukkila
sosiaaliterapeutti,
Espoon Vinkki

Päivittänyt 1.11.2011:
Tuija Vilkko
TtM, psyksh., kehittämiskoordinaattori
Kettutien erityispoliklinikka/Järvenpään sosiaalisairaala

Tarkistanut 24.2.2021:
Janne Nahkuri, Verkko-Vinkki -hanke, A-klinikkasäätiö

Vaihda pistoskohtaa

Kun pistät neulan ihoosi, se jättää reiän, jonka täytyy parantua. Sama pätee suoniisi.

Jos suonesi eivät saa parantua voi esiintyä seuraavia oireita:

  • suoni häviää
  • tulehduksia, märkimisiä
  • suonet alkavat vuotaa epäonnistuneen pistosten vuoksi
  • neulan pistäminen reikään, joka ei ole parantunut voi aiheuttaa veritulpan, joka voi ajautua esimerkiksi aivoihin.

Pistämisestä ja pistoskohdan valinnasta

  • On paras vaihdella suonia. Suonen parantuminen kestää vähintään muutaman päivän. Mitä kauemmin suoni lepää, sen parempi.
  • Jos käytät samaa suonta, pistä edelliseen pistoskohtaan nähden virtaussuunnassa eteenpäin (lähemmäs sydäntä). Näin estät veritulppien syntymisen ja ehkäiset tulehduksia.
  • Jos pistät neulan suoneesi itse, harjoittele pistämistä toisellakin kädellä. Näin mahdollisuuksia on enemmän.
  • Pyri käyttämään aina kiristyssidettä. Tämä tekee suonen löytämisen helpommaksi. Ota side pois ennen kuin painat mäntää. Siteen jättäminen paikalleen pistoksen aikana voi aiheuttaa liian suuren paineen ja voit menettää suonen.

Rauhoita tilanteesi 

Pistoskohdan vaihtamista suositellaan, mutta joskus suonia ei näy tai ei ole aikaa alkaa etsiä niitä.

Ajattele
Toimi järkevästi vaikka sinulla olisikin kiire, älä hätäile pistämistä. Säästä ”helpot” pistoskohdat ajankohtiin, jolloin tiedät, ettei aikaa ole.

Älä pistä kämmenselkiin, ne ovat herkkiä ja voit menettää kätesi. Jos paniikki iskee, silloin voit pilata suonesi. Hengitä syvään. Yritä rauhoittua.

Muista!
Jos käytät huumeita suonensisäisesti, koeta löytää paikka jossa on paljon valoa. Suunnittele etukäteen. Jos pistät itseäsi, käytä aina uutta neulaa. Terävä neula säästää paljon käyttöpintaa suonissa. Ohuempi neula tekee vähemmän kudosvaurioita. Vältä lääkkeiden pistämistä. Paras tapa hävittää käytetyt pistosvälineet on palauttaa ne lähimpään Terveysneuvontapisteeseen.

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 3820 kpl