Olet täällä

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy sivustolle, jotta voit käyttää kirjanmerkkejä

Alkoholiverotuksen muutokset

Päivitetty 14.9.2012

Alkoholijuomien fyysisen saatavuuden rajoittamisen lisäksi alkoholijuomien korkea hintataso on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi säädellä alkoholinkulutusta ja alkoholihaittojen tasoa. Mahdollisuus käyttää korkeaa verotusta osana alkoholipolitiikkaa on kuitenkin vähentynyt Suomen liityttyä EU:n jäseneksi vuonna 1995. Alkoholiverotuksen käyttäminen alkoholipoliittisena työkaluna vaikeutui entisestään vuonna 2004, jolloin alkoholin matkustajatuonti muista EU-maista vapautui ja halvan alkoholin Virosta tuli EU:n jäsen. 

Vuoden 2004 veroalennuksen jälkeen alkoholiveroja on nostettu kolmasti. Vuonna 2008 väkevien verotusta nostettiin 15 prosenttia ja muiden alkoholijuomien 10 prosenttia. Tämän maltillisen veronkorotuksen yhteydessä hallitus lupasi uusia veronkorotuksia vuodelle 2009, jos tilanne sitä vaatii. Alkoholiverotuksesta keskusteltiin uudestaan budjettiriihen yhteydessä alkusyksystä 2008, mutta silloin hallitus ei päässyt yksimielisyyteen uusista korotuksista. Pari kuukautta myöhemmin, marraskuussa 2008 talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti kuitenkin yllättäen, että kaikkien alkoholijuomien verotusta nostettaisiin vuoden 2009 alusta 10 prosentilla. 

Seuraavan alkoholiverojen muutos ei antanut odottaa itseään kauan. Alkuvuodesta 2009 hallitus nimittäin päätti, että alkoholiveroja nostettaisiin toistamiseen 10 prosentilla vuoden 2009 aikana. Korotuksella, joka lisäsi valtion verotuloja noin 70 miljoonalla eurolla, hallitus pyrki ensisijaisesti paikkaamaan talouskriisin aiheuttamaa lovea valtiontaloudessa. Alkoholiveron korotus astui voimaan lokakuussa 2009. Tällöin oluita ja eritoten väkeviä verotetaan edelleen lievemmin kuin ennen vuoden 2004 verojen laskemista. Sen sijaan viinin verotaso ylittää vuotta 2004 edeltäneen tason.  Tuorein alkoholiveron muutos tapahtui vuoden 2012 alussa, jolloin kaikkien alkoholijuomien verotusta korotettiin 10 prosentilla.

Kokoavasti voi sanoa, että alkoholiverotus on edelleen keskeinen kokonaiskulutuksen sääntelyn väline, tosin uudessa kansainvälistyneessä alkoholipoliittisessa ympäristössä. Vaikka rajoittavan alkoholipolitiikan painoarvo on viime vuosina ollut nousussa, tehdyt toimenpiteet eivät ainakaan vielä ole olleet tarpeeksi tehokkaita kääntämään kulutus- ja haittakehitystä selvään laskuun.

Vuosien 2008, 2009 ja 2012 alkoholiveron nostot ovat kuitenkin hillinneet kulutuksen kasvua ja yhdessä taloudellisen laskusuhdanteen kanssa kulutus on kääntynyt lievään laskuun. Alkoholipolitiikan tiukempi haltuun ottaminen tilanteessa, jossa nuorten raittius lisääntyy ja rajoittavalle alkoholipolitiikalle näyttää taas olevan laajempaa kysyntää, voi parhaimmassa tapauksessa kääntää alkoholiolojen yli vuosikymmenen jatkuneen kielteisen kehityksen.

Thomas Karlsson
Tutkija, THL

Alkuperäinen julkaisu 11.9.2009 

Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä annettu: 1839 - Keskiarvo: 3